Sute de ieşeni s-au informat despre hepatită din „Biblioteca vie”

0
52
loading...

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a organizat sâmbătă, 29 iulie, în Parcul Copou, un eveniment de informare a populaţiei denumit “Biblioteca vie”.

Peste 400 de ieşeni aflaţi în Parcul Copou au avut ocazia să pună întrebări medicilor cu privire la modalităţile de prevenţie, diagnostic şi tratament ale diferitelor tipuri de hepatită. Dintre aceştia 100 de persoane din categorii de risc au primt vouchere de testare pentru virusul hepatitei B şi hepatitei C, oferite de Bioclinica Iaşi.

Voucherele au fost acordate nominal doar persoanelor care au completat un chestionar. Datele medicale din chestionare vor fi procesate şi comunicate în următoarea perioadă.

“Conceptul de Bibliotecă vie s-a dovedit extrem de atractiv pentru ieşeni. Am reuşit în astfel să atragem şi să sensibilizăm populaţia cu privire la această boală infecţioasă. Le mulţumim medicilor pentru sprijinul acordat şi sperăm să ne rămână alături şi pe viitor. APAH-RO va continua acţiunile în spaţiul public pentru a aduce mai uşor informaţiile la cetăţeni şi a contribui la scăderea gradului de discriminare şi stigmatizare”, a declarat Cristina Apostol,  reprezentant APAH-RO, Filiala Iaşi.

Alături de cei 50 de voluntari APAH-RO care au oferit pliante informative privind hepatitele, ieşenii au purtat discutaţii cu medicii: Conferenţiar Dr. Vasile Drug de la Colegiul Medicilor Iaşi, medic primar gastroenterologie în cadrul Spitalului Sfantul Spiridon Iaşi şi Dr. Richard Constantinescu – autor si iatroistoriograf, cadru didactic la U.M.F.  Grigore T. Popa  Iaşi.

Voluntarii au oferit informaţii utile despre rolul asociaţiei în viaţa lor şi cum se pot implica sau pot fi spijiniţi, iar pacienţii voluntari au vorbit deschis despre experienţa lor îndemnându-i şi pe alţii să se testeze.

Biblioteca vie” a încheiat seria evenimentelor organizate  de APAH-RO în toată ţara pentru a marca Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, stabilită la nivel internaţional  pe data de 28 iulie. Hepatita este o boală infecţioasă care afectează 325 de milioane de persoane (statistici OMS, 2015). În România, conform estimărilor specialiştilor, peste 800.000 de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B, în timp ce aproximativ 600.000 suferă de hepatita C. România este a patra ţară din Europa în clasamentul deceselor cauzate de afectiunile hepatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here