Sfinxul si babele raman in proprietatea orasului Busteni! Ce transmite Institutia Prefectului, ce spune primarul?

[ad_1]

Instituția Prefectului – Județul Prahova a postat joi, 29 septembrie, pe contul său de socializare, câteva precizări în legătură cu vestea mult vehiculată în ultimee ore, potrivit căreia „Prahova PIERDE Sfinxul și Babele”:

„𝑴𝒐𝒏𝒖𝒎𝒆𝒏𝒕𝒆𝒍𝒆 𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒂𝒍𝒆 𝑩𝒂𝒃𝒆𝒍𝒆 𝒔̦𝒊 𝑺𝒇𝒊𝒏𝒙𝒖𝒍 𝒔𝒖𝒏𝒕 𝒔̦𝒊 𝒓𝒂̆𝒎𝒂̂𝒏 𝒊̂𝒏 𝒅𝒐𝒎𝒆𝒏𝒊𝒖𝒍 𝒑𝒖𝒃𝒍𝒊𝒄 𝒂𝒍 𝒐𝒓𝒂𝒔̦𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑩𝒖𝒔̦𝒕𝒆𝒏𝒊

Dosarul soluționat de Curtea de Apel Pitești  nr. 4994/120/2015* vizează delimitarea teritorială dintre cele două localități, 𝗼𝗿𝗮𝘀̦𝘂𝗹 𝗕𝘂𝘀̦𝘁𝗲𝗻𝗶 𝘀̦𝗶 𝗰𝗼𝗺𝘂𝗻𝗮 𝗠𝗼𝗿𝗼𝗶𝗲𝗻𝗶, 𝗿𝗲𝘀𝗽𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃 𝗱𝗶𝗻𝘁𝗿𝗲 𝗰𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗼𝘂𝗮̆ 𝗷𝘂𝗱𝗲𝘁̦𝗲, 𝗣𝗿𝗮𝗵𝗼𝘃𝗮 𝘀̦𝗶 𝗗𝗮̂𝗺𝗯𝗼𝘃𝗶𝘁̦𝗮, 𝘀̦𝗶 𝗻𝘂 𝗱𝗿𝗲𝗽𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗿𝗶𝗲𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗮𝘀𝘂𝗽𝗿𝗮 𝗺𝗼𝗻𝘂𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹𝗲 𝗦𝗳𝗶𝗻𝘅𝘂𝗹 𝘀̦𝗶 𝗕𝗮𝗯𝗲𝗹𝗲,

Limita teritorială între cele două localități din județe diferite nu modifică ceea ce este deja stabilit prin Hotararea de Guvern nr. 1359/2001 (în vigoare în acest moment), prin care se 𝗮𝘁𝗲𝘀𝘁𝗮̆ 𝗮𝗽𝗮𝗿𝘁𝗲𝗻𝗲𝗻𝘁̦𝗮 𝗰𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗼𝘂𝗮̆ 𝗺𝗼𝗻𝘂𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹𝗲 – 𝗕𝗮𝗯𝗲𝗹𝗲 𝘀̦𝗶 𝗦𝗳𝗶𝗻𝘅𝘂𝗹 𝗹𝗮 𝗱𝗼𝗺𝗲𝗻𝗶𝘂𝗹 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰 𝗮𝗹 𝗼𝗿𝗮𝘀̦𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗕𝘂𝘀̦𝘁𝗲𝗻𝗶.

Prin urmare, dreptul de proprietate asupra monumentelor naturale Sfinxul și Babele 𝗻𝘂 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗶̂𝗻 𝗻𝗶𝗰𝗶 𝘂𝗻 𝗰𝗮𝘇 𝘀𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁 𝗶̂𝗻 𝗳𝗮𝘃𝗼𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗰𝗼𝗺𝘂𝗻𝗲𝗶 𝗠𝗼𝗿𝗼𝗶𝗲𝗻𝗶. Delimitarea dintre cele două localități și, respectiv județe nu afectează în nici un fel drepturile de proprietate anterior stabilite în mod legal”.

La rândul său, primarul orașului Bușteni, Mircea Corbu, tot în cursul zilei de astăzi, a consemnat pe consul său de socilaizare:

„Din păcate oricât am încercat nu am mai putut remedia nimic în cadrul dosarului 4994/120/2015 privind limita teritorială a Orașului nostru cu Comuna Moroieni. 

Însă luptam in continuare pentru apărarea proprietații publice a orașului Busteni asupra celor două Monumente naturale Sfinxul și Babele prin toate formele pe care legea ni le pune la dispoziție.

Dosarul soluționat de Curtea de Apel Pitești nr. 4994/120/2015 vizează delimitarea teritorială dintre cele doua localități Busteni și Moroieni și nu dreptul de proprietate asupra Monumentelor naturale Sfinxul și Babele drept stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1359/2001.

În cadrul dosarului 4994/120/2015 Comuna Moroieni a atacat această Hotărâre de Guvern susținând nelegalitate sa, însă aceasta excepție a fost respinsă prin încheiere pronunțată în acest dosar rămasă definitiva.

Prin urmare, dreptul de proprietate asupra Monumentelor naturale Sfinxul și Babele nu a fost in nici un caz stabilit în favoarea Comunei Moroieni.

Dimpotrivă confirmarea acestui drept face obiectul unui alt dosar aflat pe rolul Curții de Apel Ploiesti, și anume dosarul nr. 754/42/2022.

Delimitarea dintre cele două localități și, respectiv județe nu afectează în nici un mod drepturile de proprietate anterior stabilite în mod legal.

În mod abuziv susține Comuna Moroieni faptul că prin această delimitare monumentele naturale trec in proprietatea lor, aceasta interpretare fiind nelegala și contrară hotărârilor judecătorești pronunțate în cauză.

Menționăm că limita teritorială a fost stabilită în baza unui raport de expertiza întocmit în anul 2017 anterior preluării mandatului de către actualul Primar.

Din păcate acest raport a prezentat multe deficiențe care însă nu au putut fi remediate din cauza faptului că ele trebuiau contestate la momentul efectuării raportului de expertiza. Raportul de expertiza a fost făcut prin vectorizare și nu a respectat hărțile IGFOT anterioare.

La momentul preluării dosarului de către actuala conducere a Orașului Busteni întregul probatoriu fusese administrat în mod defectuos, și procedural nu s-au mai putut încuviința probe suplimentare și un nou raport de expertiză.

Totodatî menționăm că acest raport de expertiza a avut la baza un act de delimitare a cărui nelegalitate urmează a fi analizată în cadrul dosarului nr 754/42/2022 aflat pe rolul Curții de Apel, încă nesoluționat.

În concluzie, Orașul Bușteni este în continuare proprietar al celor două monumente naturale Sfinxul și Babele, iar orice încălcare a dreptului de proprietate publică asupra acestora va fi aspru sancționată prin efectuarea tuturor demersurilor legale necesare”.

Foto: Facebook, https://pe-harta.ro/

Articolul Sfinxul si babele raman in proprietatea orasului Busteni! Ce transmite Institutia Prefectului, ce spune primarul? a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

stirihot.ro

Learn More →