Dereticati-va sufletele si primiti Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

[ad_1]

Începătorii și voievozii tuturor acestor trei cete- Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii, după Sfântul Maxim Mărturisitorul, sunt rânduiți de Dumnezeu: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Mihail este implinitorul dreptatii dumnezeiesti, purtand in mana dreapta sabia de foc. La porunca Domnului, el l-a alungat din cer pe Lucifer, ingerul razvratit. Numele, de origine evreiasca (Miha’El), se talmaceste „Cine este ca Dumnezeu?” (mi, „cine”; ke, „ca”; El, prescurtare de la Elohim). In romaneste, formele cele mai frecvente sunt astazi Mihai, MihailMihneaMihaela, cu diminutivele MihaitaMisa sau Michi.

Dintre formele mai vechi, multe au supravietuit doar ca nume de familie: MihailaMihalacheMihalceaMihu etc.

Gavriil – apare, in ambele Testamente, drept calauzitorul spre adevar si vestitorul ceresc cel mai de seama al Cuvantului dumnezeiesc (fiind cunoscut mai ales datorita profetului Daniel si evanghelistului Luca). Gabri’El inseamna in evreieste „Dumnezeu a fost puternic”, tragandu-se din radacina verbala gabar, „a fi puternic”, alipita numelui dumnezeiesc El (prescurtare de la Elohim).

La început, o simplă aniversare a sfinţirii unei biserici a Sfântului Mihail, ridicată la termele lui Arcadius din Constantinopol, sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, din 8 noiembrie, a devenit una dintre cele mai importante pentru credincioși. 

Cine au fost Sfinții Mihail și Gavriil

Arhanghelul Gavril este considerat a fi mesagerul veştilor bune. Potrivit Noului Testament, el le-a vestit sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria. De asemenea, vestea cea bună, naşterea Mântuitorului, a fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavriil.

Este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă (în care va suna pentru a anunţa cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ).

Mihail transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui Ceresc şi este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu.

Este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, purtând în mână o suliţă cu vârful îndreptat spre pământ. Sf. Arhanghel Mihail este mai des întâlnit în tradiţiile româneşti decât Gavriil.

Se spune că el este cel care ia sufletele oamenilor, stând la căpătâiul bolnavilor, dacă aceştia vor muri, sau la picioare, dacă vor scăpa de boală şi vor continua să trăiască.

Cifra 8 – simbolul vieții veșnice. Infinitul

Conform unei legende, Mihail ar fi fost iniţial un om simplu, însurat cu o fată frumoasă, pe nume Stăncuţa. După căsătorie, aceasta s-a transformat într-o femeie rea, iar pentru răbdarea pe care Mihail ar fi avut-o faţă de ea, Dumnezeu l-a făcut sfânt.

Despre Sfinții Mihail și Gavriil, tradiţia spune că nu e doar motiv de sărbătoare, ci şi de reculegere şi de pomenire a celor plecaţi din această lume.

Sfinții Mihail și Gavriil au grijă însă şi de cei în viaţă: ei sunt păzitorii oamenilor din clipa în care s-au născut şi până la moarte şi se roagă continuu bunului Dumnezeu pentru sănătatea acestora.

Demn de luat în seamă, cifra 8, dată pe care sunt prăznuiți cei doi sfinți, reprezintă simbolul vieții veșnice, infinitul.

Așadar așterneți-vă sufletele dinaintea luminii acestei mari sărbători, dereticați-vă gândurile și apindeți candela credinței.

Vă fie praznicul cu toate ale sale bucurie, neîntinare, liniște și cale către frumosul dinlăuntrul fiecăruia.

Tuturor celor care își sărbătoresc onomastica le dorim LA MULȚI ANI MINUNAȚI!

Foto: Facebook

Articolul Dereticati-va sufletele si primiti Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

stirihot.ro

Learn More →