Cateva beneficii ale ceaiului pentru sanatate

Cateva beneficii ale ceaiului pentru sanatate

Ceaiul a fost folosit de secole pentru a trata o varietate de afectiuni, de la raceli obisnuite la boli mai grave. Infuziile din plante nu sunt folosite doar pentru a îmbunătăți sănătatea oamenilor, ci și pentru a preveni problemele de sănătate. Studiile au arătat că un consum regulat de ceai ține sub control diferite tipuri de cancer, diabet și boli de inimă.

Japonezii au facut din servirea ceaiului o adevarata arta si nu am putut sa nu observam ca ei detin si secretul longevitatii. Intr-o regiune japoneza, precum Okinawa, locuiesc mai multi centenari, iar printre deprinderile lor exista consumul de ceai, potrivit unui reportaj efectuat de catre niste jurnalisti britanici.

Desi bauturile din plante sunt stiute sub numele de ceaiuri, realele ceaiuri sunt cele care sunt facute dintr-o planta de ceai, care are denumirea stiintifica „Camellia sinensis”. De aici provin ceaiul verde, negru, alb si oolong. Polifenolii si substantele fitochimice sunt primele substante care pot face ca aceasta bautura sa fie foarte buna in lupta impotriva bolilor.

Folosirea ceaiului are foarte multe beneficii, de aceea vom enumera cateva dintre ele:

Ajuta impotriva bolilor cardiovasculare

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile cardiovasculare sunt prima cauza de deces in tara noastra si in intreaga lume. Continutul de EGCG din ceaiul verde reduce semnificativ riscul de atac de cord prin protejarea inimii si a circulatiei.

Autoarea unor studii privind beneficiile consumului de ceai, a justificat ca aceasta bautura poate fi considerata mai benefica decat apa, deoarece este hidratanta si contine si antioxidanti.

Previne dezvoltarea diverselor tipuri de cancer

Unele studii au aratat ca consumul de ceai este legat de un risc mai mic de a dezvolta diferite tipuri de cancer. Indiferent daca preferi ceaiul alb, verde, negru sau oolong, acesta poate ajuta la prevenirea aparitiei cancerului de san, esofagian, pulmonar, pancreatic si de prostata. Cancerul de colon si colorectal poate fi si el prevenit, daca bei ceai impreuna cu un stil de viata sanatos. Cu toate acestea, medicii avertizeaza ca ceaiul nu poate proteja organismul de unul singur, asa ca trebuie sa iei si alte masuri pentru a te proteja, cum ar fi o dieta sanatoasa si exercitii fizice regulate.

Creste anduranta musculara

Cele mai multe catehine care se gasesc in ceaiul verde sunt cunoscute pentru ca ajuta la cresterea rezistentei musculare, potrivit unui studiu realizat in Japonia. S-a demonstrat ca extractul de ceai verde ajuta organismul sa reziste mai bine la efortul fizic, iar performanta organismului este mult crescuta din aceasta cauza. Catehinele care se gasesc in ceaiul verde ajuta la cresterea senzatiei de bunastare si promoveaza o dieta sanatoasa.

Lupta asupra radicalilor liberi

Imbatranirea tesuturilor este un proces care duce la pierderea treptata a functiei celulelor. Radicalii liberi, care sunt atomi si molecule care au fost perturbate de stresul oxidativ cauzat de aceste procese, sunt considerati a fi printre principalele cauze ale acestor daune. Luptand impotriva radicalilor liberi, ne protejam sanatatea.

Poti alege ceaiuri Yogi Tea pentru o mai buna performanta si pentru un stil de viata mai sanatos!

Gabriela Lazar

Learn More →