Elemente de luat in considerare atunci cand alegem o drujba

Elemente de luat in considerare atunci cand alegem o drujba

In momentul in care sunteti in cautarea unei drujbe potrivite pentru activitatile lucrative, este indicat sa aveti in vedere toate aspectele importante, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza:

1. Ce fel de lemn taiem si la ce vrem sa il folosim?

Lemnul pe care urmeaza sa-l taiem si utilizarea pe care o vom oferi drujbei noastre sunt foarte importante. Taierea lemnului moale si subtire din gradina noastra nu este acelasi lucru cu taierea unui copac.

De aceea, inainte de a face o alegere, trebuie sa stim ce utilizare ii vom da si tipul de taieturi pe care urmeaza sa le facem, alegand o drujba suficient de puternica si cu o lama suficient de lunga pentru a face taieturile necesare.

2. Tipuri de drujbe

In functie de tipul de motor putem distinge trei tipuri de drujba: electrica, cu baterie si pe benzina.

  • Drujba electrica

O drujba electrica este alimentata de un motor electric care trebuie intotdeauna conectat la o priza.

Aceste drujbe electrice au in mod normal o bara de 35/40 cm in diametru si sunt indicate pentru taierea lemnului moale de pana la 20 cm in diametru. Utilizarea lor principala este in activitati de gradinarit domestic, cum ar fi taierea gardurilor vii etc.

  • Drujba cu baterii

O drujba cu baterie ne ofera o manevrare foarte usoara si permite taierea fara a fi nevoie sa fim conectati continuu la reteaua electrica.

De exemplu, drujba pentru constructii DZ-D117-S001-G01 este din ce in ce mai utilizata datorita progresului mare in ceea ce priveste puterea si durata de viata a bateriei. In plus, uneltele de gradina alimentate cu baterii ne ofera posibilitatea de a lucra fara zgomot.

  • Drujba pe benzina

O drujba pe benzina este un instrument de incredere, robust, solid si puternic, care functioneaza cu benzina.

Desi drujba pe benzina necesita o intretinere mai mare, ne ofera mult mai multa putere de taiere decat o drujba electrica sau cu baterie, datorita prezentei unui motor puternic pe benzina.

Sunt tipul de drujbe indicate pentru taierea lemnului gros si tare, precum si pentru munca zilnica intensiva.

3. Lungimea lamei

Lungimea lamei este un alt factor de decizie foarte important. Aceasta este determinata de marimea copacilor care urmeaza sa fie taiati.

O lama mai mare ne ofera posibilitatea de a taia copaci mai mari, dar in acelasi timp este mai putin manevrabila. Dimpotriva, lamele mai scurte nu sunt potrivite pentru copacii mari dar cantaresc mai putin si sunt mai usor de manevrat, fapt care le face ideale pentru taierea cu o singura mana.

4. Greutatea drujbei

Un alt aspect important de luat in considerare este greutatea drujbei. Ganditi-va ca, cu cat este mai usoara, cu atat va fi mai confortabil sa lucrati cu ea. Prin urmare, daca aveti putina sau nu aveti experienta in operarea drujbelor cu lant, este important sa optati pentru o drujba mai usoara.

Acum ca ati citit despre bazele de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti o drujba, va recomandam sa va analizati cazul in mod special si sa studiati cei mai importanti factori pe care trebuie sa luati in considerare, pentru a achizitiona cea mai buna drujba pentru nevoile si gradina voastra!

Gabriela Lazar

Learn More →