Cum functioneaza un miniexcavator?

Un miniexcavator este un echipament de constructii specializat in lucrari de terasament si excavare. Este cunoscut si sub numele de mini excavator, mini excavator sau excavator compact.

Dimensiunile sale reduse ii permit sa acceseze santiere inguste, care sunt adesea inaccesibile unui excavator mare, sau sa efectueze cu usurinta lucrari individuale.

Acesta poate fi utilizat in diverse sectoare de activitate, cum ar fi constructiile, agricultura, gradinaritul sau lucrarile rutiere.

Ce este un mini-excavator?

Un miniexcavator este un model mic de excavator. Este utilizat in principal pentru lucrari de excavare si de terasament. Greutatea sa maxima depaseste rareori 10 tone.

Compozitie

Un miniexcavator de vanzare Retutilaje este format din mai multe componente care permit utilizatorului sa isi desfasoare activitatea:

 • Sasiu autopropulsat montat pe senile sau pe roti pneumatice
 • Cabina soferului
 • Turela
 • Bratul articulat, format din brat si din bratul de cupa
 • Galeata
 • Lama de nivelare
 • Caracteristici tehnice
 • Principalele caracteristici care trebuie luate in considerare sunt
 • Dimensiuni: 500 x 200 x 250 (L x l x a) centimetri.
 • Adancime de sapatura: Peste 400 de centimetri
 • Inaltimea maxima de descarcare : Peste 500 de centimetri
 • Raza de rotatie: aproximativ 1,5 metri
 • Viteza de deplasare : Pana la 5 kilometri pe ora
 • Viteza de rotatie: mai mult de 7 rotatii pe minut
 • Greutate: intre 750 si 10.000 de kilograme
 • Tip motor: termic sau electric

Cum functioneaza un miniexcavator?

Mini-excavatorul imita in linii mari bratul uman. Acesta poate ridica sau manipula o sarcina datorita cupei sale, a cilindrilor hidraulici integrati si a articulatiei mecanice a bratului sau. In cazul unei excavari, un ciclu de lucru al masinii poate fi impartit in patru (4) etape principale:

 • Umplerea galetii
 • Swinging cu sarcina
 • Descarcarea containerului
 • Rotatie fara sarcina

In general, un ciclu dureaza mai mult de 15 secunde, in functie de materialul prelucrat, de adancimea de sapare, de inaltimea de descarcare, de unghiul de rotatie, de pozitia masinii, de puterea motorului incorporat si de capacitatea cupei.

Cu toate acestea, functionarea corecta a unui mini-excavator depinde de cinci (5) componente esentiale:

Pompa hidraulica

Un excavator compact utilizeaza o pompa hidraulica pentru a ridica bratul, a extinde cupa, a deschide cupa sau a extinde lama de nivelare. Este un sistem care transforma energia mecanica de la motor in energie hidraulica. Rolul sau este de a propulsa lichidul din rezervor in sistemul hidraulic. Performantele sale sunt exprimate in galoane pe minut, litri pe minut sau centimetri cubi pe revolutie.

Motorul instalat

Puterea unui motor cu combustie este de obicei de aproximativ 15 kilowati. De obicei, este propulsat de 3 cilindri, un racitor de apa si un rezervor de aproximativ 65 de litri. Consumul mediu de combustibil al unui miniexcavator este cuprins intre 3 si 6 litri pe ora, in functie de turatia motorului.

Cabina soferului

Cabina soferului unui miniexcavator este proiectata pentru a fi efectiv confortabila pentru operator. Intregul sistem de control al utilajului se afla aici, inclusiv controlul hidraulic al bratului mecanic, maneta de control pentru unitatile de senile si controlul cupei. In plus, exista o serie de echipamente pentru siguranta operatorului, cum ar fi centura de siguranta si cotiera.

Ce sunt excavatoarele de fapt?

Spre deosebire de majoritatea buldozerelor , majoritatea incarcatoarelor sunt pe roti si nu sunt pe senile, desi incarcatoarele pe senile sunt comune. Au succes acolo unde materialele cu muchii ascutite din resturile de constructii ar deteriora rotile de cauciuc sau acolo unde pamantul este moale si noroi. Rotile ofera o mobilitate si o viteza mai bune si nu deterioreaza drumurile asfaltate la fel de mult ca si senile, dar ofera mai putina tractiune.

In zonele de constructii, incarcatoarele sunt, de asemenea, folosite pentru a transporta materiale de constructie, cum ar fi caramizi, tevi, bare metalice si unelte de sapat pe distante scurte.

Incarcatoarele frontale sunt utilizate in mod obisnuit pentru a indeparta zapada , in special de pe trotuare, parcari si alte zone prea mici pentru utilizarea plugurilor de zapada si a altor echipamente grele. Acestea sunt uneori folosite ca pluguri de zapada cu un atasament pentru plug de zapada , dar au in mod obisnuit o galeata sau un cos de zapada, care poate fi folosit si pentru a incarca zapada in compartimentul din spate al unui plug de zapada sau al unui autobasculant.

Galetile cu varf inalt sunt potrivite pentru materiale usoare precum aschii, turba si pietris usor si atunci cand galeata este golita de la inaltime.

Spre deosebire de buldoexcavatoare sau tractoare standard echipate cu o cupa frontala, multe incarcatoare mari nu folosesc mecanisme de directie auto. In schimb, acestia vireaza printr-un punct de pivotare actionat hidraulic, situat exact intre axele fata si spate . Aceasta este denumita „directie articulata” si permite axei fata sa fie solida, permitandu-i sa suporte o greutate mai mare.

Directia articulata ofera o mai buna manevrabilitate pentru un anumit ampatament. Deoarece rotile din fata si accesoriul se rotesc pe aceeasi axa, operatorul isi poate „dirige” sarcina intr-un arc dupa pozitionarea masinii, ceea ce poate fi util. Compartimentul este ca atunci cand masina este „rasucita” intr-o parte si o sarcina grea este ridicata sus, are un risc mai mare de a se intoarce pe partea „larga”.

Gabriela Lazar

Learn More →