

Acoperirea cu pulbere de la lansarea sa in anii ’60, a avut o crestere constanta pe piata si se datoreaza faptului ca ofera un numar foarte mare de aplicatii pe piese metalice. Spre deosebire de vopselele lichide traditionale, impiedica formarea bulelor pe suprafata si scurgerea oferind un finisaj mai uniform.
Dar ce este pictura electrostatica si de ce se spune ca este ecologica? Aici o explicam pe scurt.
https://www.electrostatica.ro/ este locul in care poti sa iti vopsesti masina mai usor.
Ce este vopsirea electrostatica?
Vopseaua electrostatica este un strat de pulbere care este o alternativa buna pentru piesele metalice, ceea ce permite, de asemenea, economii de pana la 97% atunci cand este aplicata, ceea ce o face reciclabila.
Este un amestec omogen de umpluturi minerale, pigmenti si rasini de forma solida, sub forma de particule fine.
Cum se aplica?
Aceasta acoperire este aplicata cu un pistol de acoperire cu pulbere electrostatica, care amesteca aerul cu particulele care le incarca electric si adera la suprafata care urmeaza sa fie vopsita, care este impamantata si ramane lipita de piesa prin sarcina statica.
Acestea sunt apoi incalzite intr-un cuptor unde, atunci cand sunt ucate, au ca rezultat o acoperire uniforma, de inalta calitate, atractiva si durabila.
Acoperirea cu pulbere poate fi utilizata pentru diverse utilizari in aer liber si interior:
- Utilaje agricole si de constructii
- Vehicule grele
- Echipamente electrice
- Echipamente de climatizare
- Aparate
- Conducte de petrol si gaze
- Structuri de mobilier
Vopsire electrostatica
- Vopseaua electrostatica este formulata pentru a satisface o mare varietate de aparitii si caracteristici in functie de functia sa. Aceasta include grosimea filmului, luciul, textura, culoarea si calitatea (duritatea, rezistenta chimica, rezistenta la UV etc.) a acoperirii.
- Proprietatile acoperirii (vopsea) depind de componentele sale si in mod fundamental de vehicul (rasina – intaritor). Fiecare dintre aceste tipuri de vopsea este utilizata in industrie pentru diferite aplicatii, in care trebuie luati in considerare factori precum coroziunea, expunerea la soare sau rezistenta la impact.
Beneficiile picturii electrostatice
- Eficienta aplicatiilor, necesita doar un singur strat.
- Suporta o reciclare mai mare de 97% din vopseaua care nu se aplica pe piesa, in functie de eficienta sistemului de aplicare folosit.
Prezinta un risc mai mic pentru sanatatea persoanelor care aplica vopsea, comparativ cu produsele care contin solventi. - Rezistenta fizico-chimica mult mai mare la impacturi, zgarieturi, coturi si agenti chimici.
Cum se aplica vopseaua in electrostatice?
- Acest strat de acoperire este aplicat cu ajutorul unui pistol special pentru vopsirea cu pulbere sau electrostatica, care amesteca aerul cu particulele vopselei si continua sa-l incarce electric, datorita acestei sarcini adera la suprafata piesei care urmeaza sa fie vopsita si raman aderente la piesa prin sarcina statica.
- Ulterior, piesele sunt transferate intr-un cuptor, unde, datorita temperaturii si printr-un proces de intarire, rezulta o acoperire uniforma, de inalta calitate, atractiva si extrem de durabila.
Vopseaua electrostatica este un strat de pulbere care se aplica pieselor metalice, ceea ce permite, de asemenea, economii de pana la 97% atunci cand este aplicata, datorita utilizarii vopselei pulbere prin circuite inchise, ceea ce o face reciclabila si ecologica.
Cum se poate vopsi metalul?
Exista patru metode frecvent utilizate de aplicare a acoperirii metalice pe suprafetele din otel. Acestea sunt galvanizare la cald , pulverizare termica , galvanizare si serardizare. Ultimele doua procese nu sunt utilizate pentru otel structural, ci sunt utilizate pentru fitinguri, elemente de fixare si alte articole mici. In general, protectia impotriva coroziunii oferita de acoperirile metalice depinde in mare masura de alegerea metalului de acoperire si de grosimea acestuia si nu este foarte influentata de metoda de aplicare.
Zincarea la cald este un proces care presupune scufundarea componentei de otel care urmeaza sa fie acoperita intr-o baie de zinc topit (la aproximativ 450°C) dupa decapare si fluxare si apoi retragerea acesteia. Suprafetele scufundate sunt acoperite uniform cu aliaj de zinc si straturi de zinc care formeaza o legatura metalurgica cu substratul. Invelisul rezultat este durabil, dur, rezistent la abraziune si ofera protectie catodica (sacrificiala) oricaror zone mici deteriorate unde este expus substratul de otel.
Pe masura ce zincul se solidifica, acesta capata de obicei un luciu metalic cristalin, denumit adesea sclipire. Grosimea stratului galvanizat este influentata de diversi factori, inclusiv dimensiunea si grosimea piesei de prelucrat, pregatirea suprafetei otelului si compozitia chimica a otelului. Grosimea medie minima tipica a acoperirii pentru otel structural este de 85 µm. Piesele groase din otel si otelurile care au fost curatate prin sablare abraziva tind sa produca acoperiri relativ groase de pana la 140 µm.
Deoarece galvanizarea la cald este un proces de scufundare, exista, evident, o anumita limitare a dimensiunii componentelor care pot fi galvanizate. Cu toate acestea, „dubla scufundare” poate fi adesea folosita atunci cand lungimea sau latimea piesei de prelucrat depaseste dimensiunea baii. Cel mai lung rezervor din Marea Britanie are in prezent 21 de metri lungime, dimensiunea maxima de dubla scufundare este de 28 de metri, iar greutatea maxima de ridicare este de 16 tone.