

Terapia cu unde de soc este o metoda de tratament in care „undele de soc” radiale sunt directionate catre zona corpului care urmeaza sa fie tratata cu ajutorul unui cap de tratament. In ultimii ani, terapia cu unde de soc a facut obiectul a numeroase cercetari stiintifice.
Analiza acestor publicatii arata ca nu numai ca exista multe dovezi in favoarea terapiei cu unde de soc, dar si ca multi pacienti raporteaza ca acest tratament este benefic pentru ei.
Cum functioneaza terapia cu unde de soc?
Dupa ce fizioterapeutul a identificat locul afectiunii si a stabilit ca terapia cu unde de soc este metoda de tratament potrivita, se aplica o cantitate mica de gel pe zona dureroasa. Apoi, dispozitivul pentru terapia Shockwave este pornit. Manerul contine un proiectil de mare viteza care este controlat de un compresor. Acest proiectil transmite energie catre capul de tratament. Acest lucru genereaza unde de soc radiale care sunt apoi distribuite in corp si absorbite de acesta. Frecventa si presiunea undelor sunt reglabile.
Undele de soc
Undele de soc reduc durerea, printre altele, prin crearea substantei P si hiperstimularea receptorilor de durere. Organismul insusi regenereaza tesutul afectat, ceea ce duce la urmatoarele simptome
- Imbunatatirea fluxului sanguin si neovascularizatia
- Cresterea factorilor de crestere
- Cresterea numarului de celule stem mezenchimale
- Stimularea metabolismului
In plus, terapia cu unde de soc poate distruge calcificarile si fibroza. Tehnica utilizata in terapia cu unde de soc este derivata din litotriptoare. Tratamentul este de scurta durata, dar poate fi foarte sensibil pentru pacient. Avantajul este ca un tratament dureaza aproximativ 8-10 minute. Terapia cu unde de soc este intotdeauna combinata cu antrenament, terapie manuala sau alte tehnici fiziologice in practica si/sau exercitii pe care pacientul le ia acasa.
Ce afectiuni sunt tratate cu succes cu terapia cu unde de soc?
Terapia cu unde de soc este o tehnica bine adaptata pentru o gama larga de afectiuni. Impartim plangerile in 5 categorii:
- Tendoane
Cele mai frecvente afectiuni ale tendonului care pot fi tratate sunt durerile la nivelul tendonului lui Ahile, al tendonului rotulian, al tendonului supraspinos si al epicondilului lateral.
- Oase
Cele mai frecvente afectiuni osoase sunt sindromul de stres tibial si durerea trohanterului mare.
- Tulburari neurologice
Tratamentul muscular cu unde de soc radiale al hipertoniei spastice, atat la adultii post-hemiplegici, cat si la copiii cu paralizie cerebrala, este in general considerat a fi eficient.
- Muschi
Tratamentul punctelor de fibromialgie, al durerilor musculare si al hipertoniei musculare.
- Tesut conjunctiv
Fascitopatia plantara, intinderea degetelor si tesutul cicatricial sunt aplicatii bine cunoscute pentru terapia cu unde de soc radiale.
Cum arata terapia cu unde de soc in cabinet?
Pentru aplicarea terapiei cu unde de soc in cabinetul dumneavoastra, este necesar un dispozitiv de terapie cu unde de soc radiale. Alegerea unui dispozitiv poate facilita metoda de tratament pentru fizioterapeut. Cabinetul nostrum este echipat cu sistemul inteligent de terapie ghidata de pacient Shockmaster (pGTS). Acest sistem de terapie controlata de pacient adapteaza nivelul de tratament la simptomele si starea pacientului. Fizioterapeutul selecteaza aplicatorul corect, iar dispozitivul ofera un tratament standard bazat pe rezultatul pGTS.
Cum se face shockwave?
Denumirea de „terapia durerii” este data de efectul antialgic care actioneaza rapid, rezultatele fiind vizibile, in unele cazuri, chiar dupa prima sedinta.
Descoperita ca efect cu totul intamplator in timpul tratamentelor impotriva calculilor renali, in anii ’80 (medicul urolog Christian G. Chaussy), terapia Shockwave a ajuns apoi repede in centrele de cercetare, unde s-au realizat apoi studii ample privind efectele extraordinare ale acestei metode de tratament.
Astfel, cercetarile efectuate initial pe animale au aratat ca ESWT ar rol in stimularea osteogenezei si vindecarea fracturilor. In scurt timp, terapia cu unde soc si-a aratat beneficiile si pe fracturile scheletului uman, dar cercetarile au inclus destul de repede tendinopatiile si ligamentopatiile membrelor superioare si inferioare, leziunile sau depunerile de calciu din aceste structuri, a tuturor tesuturilor moi asociate.
Ceea ce cunoasteam ca efecte benefice ale undelor soc in tratamentele urologice nu era suficient, deci, pentru a determina utilizarea lor fara rezerve in ortopedie sau terapia durerii.
Unda de soc este o perturbare temporara a presiunii care se propaga rapid, tridimensional, in spatiu. Apare, de fapt, o tensiune si crestere brusca (in decurs de nanosecunde) a presiunii, plus fenomenul de cavitatie, ca urmare a fazei negative de propagare a undei dupa faza initiala, pozitiva.
De exemplu, pentru fracturi sau fisuri osoase, unda de soc directa si efectul indirect de cavitatie provoaca un hematom microscopic si distrugere de celule in focarul tratat, urmate imediat de reactia sanatoasa de stimularea formarii de tesut nou osos.
La ora actuala, fizicii de baza a undelor de soc li se asociaza unii parametri fizici implicati in evaluarea cantitatii de energie furnizata tesutului tinta. In paralel, compara diferitele dispozitive cu energie inalta si scazuta in vederea evaluarilor clinice pentru utilizarea in afectiunile musculo-scheletice.
La baza terapiei Shockwave sta, deci, o eliberare de energie inalta cu o viteza mai mare decat viteza sunetului. Efectul principal consta in declansarea de efecte biologice microscopice care includ regenerarea tesuturilor.