Ce este vata bazaltica si ce avantaje ofera?

Ce este vata bazaltica si ce avantaje ofera

 Vata de roca in compozitia sa contine diabaza, zgura de furnal, incarcatura. Componentele minerale (argila, dolomit, calcar) sunt adaugate ca impuritati pentru a creste fluiditatea materialului. Continutul sau ajunge la 35%. Liantul este o substanta pe baza de rasina de formaldehida, care este mult mai putin in compozitie – 2,5-10%.

“Lana de zgura “are, de asemenea, o structura fibroasa. Este produs din zgura de furnal, deseuri din industria metalurgica atunci cand fierul este topit in furnale. Fibrele materialului sunt mici – 4-12 microni grosime, pana la 16 mm lungime.

Materiile prime pentru productia de vata de sticla sunt nisipul, dolomitul, sifonul, calcarul, boraxul,  sticla sparta.

Procentul de materii prime este selectat pentru a asigura cea mai inalta calitate a viitoarei fibre: hidrofobitate, neutralitate chimica, durabilitate, performanta ridicata de izolare termica si rezistenta la stres.

Productia de izolatie minerala incepe cu topirea unui amestec de materii prime. Pentru a face acest lucru, ele sunt incarcate in bai, cupole sau cuptoare de topire a cuvei.

Temperatura de topire este respectata cu strictete, care se afla in intervalul de 1400-1500 C, deoarece lungimea si latimea fibrelor depind de gradul de vascozitate al topirii, prin urmare proprietatile de izolare tehnica si termica a vatei minerale.

Amestecul, adus la vascozitatea dorita, este apoi plasat in centrifuge cu role care se rotesc la mai mult de 7000 rpm. Il sparg in fibre fine. In centrifuga, fibrele sunt acoperite cu un liant. Dupa aceea, un flux puternic de aer le arunca intr-o camera speciala, in care formeaza un covor de dimensiunea necesara.

In plus, materialul trece la o masina de ondulator sau laminare, unde i se da forma si volumul necesar. Dupa aceea, este expus la expunerea la temperaturi ridicate intr-o camera de caldura. In acest caz, liantii polimerizeaza si bumbacul dobandeste volumul si forma finala. Tratamentul termic final formeaza caracteristicile de rezistenta ale izolatiei. Vata minerala finita este taiata in blocuri si ambalata.

Conceptul de „vata minerala” si materialele aferente acesteia sunt definite in GOST 31913-2011 (standardul international ISO 9229: 2007).

Locuri de aplicare a vatei bazaltice cu structura diferita

Vata bazaltica moale este utilizata in cazul in care nu se va exercita nici o sarcina asupra izolatiei termice. Este ideal pentru zidarii sau fatade ventilate cu flux minim de aer in spatiile de ventilatie. In mod normal, aceste cladiri nu depasesc 4 etaje. Poti vedea aici vata minerala bazaltica.

Aspectul semi-dur este realizat din vata bazaltica, ale carei caracteristici tehnice permit utilizarea sa in cladiri inalte. Utilizarea unui astfel de material este perfect prezentata pe fatadele ventilate, unde viteza fluxurilor de aer este nelimitata. In plus fata de aceste avantaje, vata bazaltica este utilizata pentru a asigura izolarea termica, la foc si fonica a conductelor de aer.

Vata bazaltica rigida este utilizata in locuri in care o sarcina va actiona asupra izolatiei. Cu cativa ani in urma, decizia de a utiliza acest material oriunde a fost luata pe baza densitatii structurii sale. Cu toate acestea, astazi aceasta tehnica este depasita. In prezent, exista multe incalzitoare din vata bazaltica care, chiar si cu densitate minima, pot rezista cu usurinta la sarcini semnificative.

Cum se face izolatia?

Poluarea fonica este o problema comuna cu care se confrunta multi proprietari si nu este ceva pe care il puteti preveni complet. Dar, adaugarea izolatiei in zone precum podul sau peretii exteriori va reduce sunetele din exterior cu pana la 50%.

Reducerea poluarii fonice ajuta la cresterea valorii proprietatii, facand investitia in casa mai valoroasa. Daca va ganditi sa vindeti in curand, luati in considerare ca cumparatorii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru casele cu izolare adecvata a locuintei decat pentru cele care nu sunt izolate corespunzator. Nu numai ca noua izolatie ajuta la imbunatatirea comertului, dar creste si valoarea de revanzare.

Condensul pe ramele ferestrelor poate duce la acumularea de spori de mucegai. Acest lucru este valabil mai ales in lunile de iarna, cand ferestrele sunt expuse constant la temperaturi ale aerului rece din exterior si aerului cald din interior. Incalzirea centrala creeaza aer cald, care se amesteca cu aerul rece si umed in spatii prost izolate, cum ar fi mansardele, un spatiu de taraj sau peretii exteriori, creand conditii perfecte pentru cresterea mucegaiului.

Izolarea previne aparitia acestui proces deoarece mentine fiecare camera la o temperatura constanta pe tot parcursul anului, fara fluctuatii intre anotimpurile de iarna si de vara, chiar si atunci cand temperaturile fluctueaza considerabil.

Izolarea nu numai ca ajuta la imbunatatirea integritatii structurale a casei tale, dar ajuta si la prevenirea daunelor costisitoare ale apei, care pot duce la reparatii mai costisitoare pe drum. Prin prevenirea acestor doua probleme (mucegai si umiditate), veti economisi bani pe termen lung.

Daca va ganditi sa instalati izolatie in casa dvs., iata cateva vesti bune. Stiati ca programele guvernamentale de stimulente sunt disponibile pentru cei care iau masuri pentru cresterea eficientei energetice in casele lor? Puteti primi un credit fiscal pentru instalarea izolatiei eficiente energetic in locuinta dvs. Acest credit fiscal este egal cu zece procente din costul total si poate fi scazut din impozitele din anul curent ca deducere. Reduceti venitul impozabil si cresteti economiile din portofel.

Gabriela Lazar

Learn More →