Certificarea diferitelor sisteme de management este o tendinta ascendenta in randul companiilor. Ele cauta sa se bucure de beneficiile certificarii, care sunt vitale pentru consolidarea oportunitatilor de tranzactionare si gestionare ale companiei. Cunoasteti tipurile de certificate ISO pentru care puteti opta?
Certificarea sistemelor de management
Certificatele sunt documente care recunosc veridicitatea unui fapt. In acest caz, de care avem de-a face cu certificarea ISO, acestea garanteaza in mod fiabil ca este indeplinit un anumit standard ISO, ca standardele sunt implementate corect.
Atunci cand o companie are certificarile relevante, aceasta difera de concurenta din acelasi sector. Aceste certificate sunt dovada ca ne confruntam cu o companie competenta si de incredere, astfel incat cifra dumneavoastra de afaceri va fi afectata pozitiv. Vezi aici mai multe despre Certificare iso 9001.
Existenta certificatelor ISO sau a altor certificate permite companiilor sa realizeze strategii mai competitive si mai ambitioase. Aceasta inseamna ca societatea, in general, si economia in special, beneficiaza de pe urma acestui impuls.
Beneficiile certificarii
Beneficiile derivate din detinerea documentelor certificate ale standardelor ISO sunt vazute in diferite domenii: pentru clienti, in cadrul companiei in sine sau pe piata in ansamblu.
✦ Imbunatatirea imaginii care este proiectata catre clienti si societate in ansamblu.
✦ Productivitatea procesului de productie este in crestere, deoarece este orientat spre imbunatatirea continua.
✦ Cresterea increderii in mediul companiei: clienti, furnizori, administratii publice.
✦ Simplificarea procesului decizional, atat in ceea ce priveste continutul, cat si timpul dedicat acestei sarcini.
✦ Companiile care au certificarile relevante, achizitioneaza caracteristica unei companii fiabile si independente.
✦ Cresterea cifrei de afaceri derivate din toate beneficiile anterioare si prestigiul dobandit prin detinerea certificatului ISO.
Tipuri de certificate ISO si caracteritici
In functie de nevoile unei companii, veti fi interesat sa deveniti certificat intr-un standard sau altul. Desi certificatele ISO sunt cele mai cunoscute, exista multe certificari in diferite domenii. Cele care sunt comune tuturor companiilor, indiferent de piata in care opereaza, sunt cele pe care le vom vedea mai jos.
Trebuie amintit faptul ca certificatele familiei de standarde ISO sunt complet voluntare, companiile sunt cele care decid sa obtina titlurile standardului ISO pentru a demonstra adaptarea lor la nevoile si schimbarile care apar pe piete. Este o modalitate prin care acestea sunt mai apreciate in sectorul lor.
Certificate ISO de management al calitatii
Certificat ISO 9001: celebrul standard ISO 9001 este responsabil pentru stabilirea liniilor directoare pe care trebuie sa le indeplineasca un sistem de management al calitatii. Acest certificat al familiei ISO 9000 garanteaza ca compania se angajeaza sa mentina standardele de calitate in conformitate cu standardul. In acest fel, bunurile sau serviciile vor avea teste care sa certifice calitatea productiei si un proces de productie orientat spre imbunatatire continua.
Certificat ISO 14001: aceasta certificare garanteaza implementarea corecta a Sistemului de Management de Mediu. Interesul pentru ingrijirea si respectarea mediului a crescut de-a lungul anilor din cauza incidentei schimbarilor climatice. Detinerea certificatului ISO 14001 demonstreaza angajamentul pe care o companie il are fata de mediu, incearca sa il respecte si sa minimizeze impactul activitatii sale productive asupra acestuia.
Ce este ISO?
Incepand cu 2022, exista 167 de membri nationali care reprezinta ISO in tara lor, fiecare tara avand doar un membru.
Organismele membre sunt organisme nationale considerate cel mai reprezentativ organism de standardizare din fiecare tara. Acestia sunt singurii membri ai ISO care au drept de vot.
Membrii corespondenti sunt tari care nu au propria lor organizatie de standardizare. Acesti membri sunt informati despre activitatea ISO, dar nu participa la promulgarea standardelor.
Membrii abonati sunt tari cu economii mici. Ei platesc taxe de membru reduse, dar pot urmari dezvoltarea standardelor.
Membrii participanti sunt numiti membri „P”, spre deosebire de membrii observatori, care sunt numiti membri „O”.
ISO este finantat printr-o combinatie de:
Organizatiile care gestioneaza proiecte specifice sau imprumuta experti pentru a participa la lucrarile tehnice.
Abonamente de la organismele membre, ale caror abonamente sunt proportionale cu produsul national brut si cifrele comerciale ale fiecarei tari.
Standardele internationale sunt principalele produse ale ISO. De asemenea, publica rapoarte tehnice, specificatii tehnice, specificatii disponibile publicului, corecturi tehnice si ghiduri.
Acestea sunt desemnate folosind formatul ISO[/IEC] [/ASTM] [IS] nnnnn[-p]:[aaaa] Titlu , unde nnnnn este numarul standardului, p este un numar optional al piesei, aaaa este anul publicat , iar Titlul descrie subiectul. IEC pentru Comisia Electrotehnica Internationala este inclus daca standardul rezulta din activitatea ISO/IEC JTC 1 (Comitetul Tehnic Comun ISO/IEC). ASTM (Societatea Americana pentru Testare si Materiale) este utilizata pentru standardele dezvoltate in cooperare cu ASTM International. Sunt utilizate pentru un standard incomplet sau nepublicat si, in anumite circumstante, pot fi lasate in afara titlului unei lucrari publicate.
Acestea sunt emise atunci cand un comitet tehnic sau un subcomitet a colectat date de un tip diferit de cel publicat in mod normal ca standard international, cum ar fi referinte si explicatii. Conventiile de denumire pentru acestea sunt aceleasi ca si pentru standarde, cu exceptia faptului ca TR este adaugat inaintea in loc de IS in numele raportului.