Functii utile ale ceasurilor mecanice

Functii utile ale ceasurilor mecanice

Ceasurile automate aduc de obicei o serie de functii suplimentare foarte curioase de care puteti profita:

  • Fazele Lunii: Acest tip de ceas iti ofera functia de a te informa despre starea fazelor lunare.
  • Al doilea fus orar: Ca regula generala, un ceas iti ofera ora unui fus orar, dar exista posibilitatea sa ai un al doilea fus orar la incheietura mainii. Cum? In mod normal, utilizati un maner de a doua ora care se misca la jumatate din viteza celui principal.
  • Alarma: Ceasurile mecanice cu functie de alarma au de obicei doua butoane: unul care activeaza timpul si altul care este folosit exclusiv pentru a programa alarma.
  • Maner de rezerva de putere: Aceasta functie este responsabila pentru avertizarea cat timp va continua sa functioneze arcul ceasului daca nu-l vant.
  • Calendar: Multe ceasuri ofera posibilitatea de a seta un calendar care sa arate data in zile si luni fara a fi nevoie sa-l ajusteze manual, ele sunt chiar capabile sa ia in considerare anii bisecti. Poti gasi ceasuri originale cu astfel de functii.

 Istoria ceasurilor: o cronologie rapida

Ceasurile exista de multa vreme. Dar care este istoria reala a ceasurilor? V-ati intrebat vreodata: „Cand a fost inventat ceasul?” Sau v-ati intrebat cum sunt facute?

Ceasurile de astazi nu sunt ceea ce erau inainte. Uitati-va la un smartphone, de exemplu. Ceea ce stim este ca poate prelua apeluri, trimite mesaje text, poate urmari datele de fitness si poate indeplini multe alte functii. In acest moment al tehnologiei extrem de avansate, este interesant sa privim inapoi prin istorie si sa intelegem de unde au venit ceasurile in primul rand. Mai jos, trecem in revista pe scurt istoria ceasurilor de cand au fost inventate pana acum.

Inventarea ceasului

Inainte de a vorbi despre ceasuri si inventia lor, trebuie sa trecem in revista istoria dispozitivelor de sincronizare. Desi civilizatiile timpurii au folosit dispozitive primitive pentru a masura timpul, cum ar fi razele solare, primul ceas a fost inventat de englezi in 1275. La inceput, erau atat de elementare incat tot ce puteau face era sa sune un clopotel in fiecare ora. Cu toate acestea, inginerii si fierarii au colaborat timp de sute de ani si au reusit in cele din urma sa construiasca ceasuri care semanau mai mult sau mai putin cu mecanica pe care o avem astazi. De asemenea, au inceput sa experimenteze cu metale in afara materialului traditional, otelul. Aceasta a inclus argint, bronz si alama.

Istoria ceasului de buzunar

Cand a fost inventat ceasul de buzunar? Acelea au fost vremuri atat de primitive incat celebra figura religioasa John Calvin a interzis purtarea bijuteriilor in Elvetia. Acest lucru a deschis o oportunitate uriasa pentru oricine din Elvetia care ar putea crea ceasuri de buzunar. Din punct de vedere istoric, primul dintre acestea a avut loc la sfarsitul secolului al XVI-lea si, la fel ca primele ceasuri, a avut doar o mana de o ora. Pe masura ce utilitatea si popularitatea ceasurilor de buzunar au devenit evidente, industria a finantat si a avansat in continuare. Rezultatul a fost piese mai fiabile, includerea de minute si o baza de consum in crestere.

Adoptarea pe scara larga

Pana in secolul al XIX-lea, revolutia industriala a luat amploare si toate industriile au fost supuse unor imbunatatiri masive. Au avut loc multe schimbari, dar cele mai proeminente au fost produsele superioare, preturile mai mici si productia in masa. Un sector care a fost maturat de acest val de productivitate a fost ceasurile de buzunar si au ajuns in cele din urma pe piata de masa. Inainte de aceasta, numai cei bogati isi puteau permite ceasuri atat de scumpe si luxoase. Acum, oamenii de rand si-ar putea permite si ei.

Istoria ceasului de mana

Desi ceasurile de mana au fost in jur de secole, utilizarea lor nu a fost larg raspandita. De fapt, ele au fost folosite in principal de femeile bogate. Motivul a fost ca, la inceput, toate ceasurile erau prea scumpe pentru oamenii obisnuiti. Apoi, dupa prabusirea pretului, au mai ramas foarte putini oameni care le purtau pentru ca erau considerate un stil feminin si nu multe femei au ales sa poarte ceasuri. Ceea ce a schimbat aceasta tendinta a fost adoptarea barbatilor care purtau ceasuri de mana in armata. Acest lucru a inceput in 1880, cand Constant Girard a decis sa-si echipeze ofiterii navali germani cu ceasuri de mana. In anii urmatori, acest lucru a devenit din ce in ce mai popular.

Utilizarea pe campul de lupta

Vorbim despre istoria ceasurilor, dar ceasurile au o istorie cu istoria in sine. Desi Primul Razboi Mondial a avut multe implicatii masive, una dintre cele mai putin importante a fost utilizarea ceasurilor de mana militare. Ce s-a intamplat este ca soldatii din transee nu au vrut sa-si scoata un ceas din buzunar de fiecare data cand au avut nevoie sa verifice ora.

Gabriela Lazar

Learn More →