Rafturile de depozitare: de ce sa alegi acest sistem de depozitare?

Rafturile de depozitare de ce sa alegi acest sistem de depozitare

Optimizarea capacitatii de stocare la maxim este un factor esential pentru orice companie de logistica. In acest articol ne adancim in avantajele unui sistem din ce in ce mai utilizat: rafturi push-back, un tip foarte benefic de stocare pentru companiile care au referinte multiple si au nevoie de un sistem eficient de organizare. Cititi mai jos !

Ce sunt rafturile push-back?

Este un sistem de stocare a acumularii; Adica va permite sa stivuiti mai multi paleti in partea de jos pentru fiecare nivel. Cu ajutorul unei roabe, paletii de fiecare inaltime sunt plasati pe un set de carucioare care le imping in partea de jos si sunt plasate prin sine.

Mecanismul push-back, a carui traducere literala ar fi „push back”, se bazeaza pe sistemul LIFO (Last In, First Out). Adica, pe rafturile push-back, prima marfa care iese este ultima care este plasata. Astfel, noii paleti ii imping inapoi pe cei care au fost plasati pe primul loc. Ulterior, cand una dintre ele este indepartata, cea din spate avanseaza printr-un sistem gravitational. In acest fel, va exista intotdeauna un palet in fata, ceea ce simplifica foarte mult manevra de incarcare si descarcare, deoarece macaraua nu trebuie sa ajunga in partea de jos pentru a descarca marfurile.

Tipuri de deplasari pe rafturi push-back

Distingem intre doua sisteme de plasare a marfurilor in acest tip de rafturi push back, in functie de sistemul de deplasare:

 • Platforme

Produsele care urmeaza sa fie incarcate sunt situate pe platforme care se deplaseaza in directia din spate si din fata.

 • Role

In acest caz, deplasarea se face printr-o cale metalica.

Diferentele dintre rafturile push-back si rafturile standard

Ca regula generala, sistemul LIFO nu este cel mai frecvent utilizat in majoritatea depozitelor si depozitelor logistice. Ceea ce sunt colocvial cunoscute sub numele de rafturi standard sau dinamice sunt de obicei cele care urmeaza metoda FIFO (First In, First Out), in care prima marfa care intra este, de asemenea, prima care pleaca.

Astfel, cea mai semnificativa diferenta intre ambele tipuri de rafturi esteca cele in stil push-back au acelasi spatiu prevazut pentru intrarea si iesirea marfii. Acest lucru, la randul sau, face calatoria mai scurta. Pe de alta parte, rafturile care nu urmeaza acest sistem necesita un culoar de intrare si un culoar de descarcare de gestiune diferit.

Avantajele utilizarii rafturilor push-back

Utilizarea rafturilor push-back implica o serie de avantaje fata de utilizarea altor tipuri de spatii de depozitare:

 1. Economie de timp

Timpul pe care operatorii il petrec pentru incarcarea si descarcarea marfurilor este mult mai mic decat pe un raft traditional, deoarece ambele operatiuni se desfasoara pe acelasi culoar. Adica, camionul face o calatorie mai scurta.

 1. Utilizarea spatiului

Un alt avantaj oferit de aceste rafturi este ca va permit sa depozitati pana la patru paleti in partea de jos. Prin urmare, capacitatea de a gazdui cutii este inmultita, ceea ce permite sa profitati si sa optimizati spatiul mult mai mult decat in rafturile unui singur nivel.

 1. Comanda si controlul stocurilor

Rafturile push-back sunt perfecte pentru localizarea unei referinte pentru fiecare culoar, ceea ce va permite sa aveti bunurile mai bine comandate, sa gasiti cu usurinta fiecare referinta si sa reduceti timpul necesar lucratorului pentru a-l cauta.

 1. Usurinta instalarii sau extinderii

Una dintre principalele caracteristici ale acestui tip de rafturi industriale este versatilitatea sa. Este mai usor sa extindeti capacitatea de incarcare a acestor spatii, deoarece carucioarele rezista la temperaturi cuprinse intre -30 ° C si 40 ° C si ating o capacitate maxima de incarcare de 1.500 kg fiecare.

 1. Versatilitate in optiunile de stocare

Tocmai aceasta mare amplitudine termica pe care o acopera le face o optiune perfecta pentru a stoca diferite tipuri de produse, inclusiv cele care suntreci sau inghetate. Recomandam rafturi metalice Storeexpert.

 1. Siguranta

Prezenta aceluiasi canal de incarcare si descarcare necesita ca acesta sa aiba o viteza si o stabilitatemai mare pentru a sustine mai multa greutate si mai multe calatorii. Astfel, rafturile trebuie sa respecte intotdeauna standardele europene de calitate relevante pentru a garanta o siguranta maxima la manipularea lor.

 1. Usurinta de utilizare

Unificarea canalului de marfuri de intrare si de iesire simplifica foarte mult procesul de depozitare a oricarui produs. O simplitate a utilizarii care se traduce intr-un confort mai marepentru lucratori si mai multa productivitate atunci cand faceti o calatorie mai eficienta.

Principalele aplicatii ale rafturilor 

Sistemul de depozitare oferit de rafturile push-back este o optiune deosebit de potrivita pentru sectoare precum comert,consumul in masa, produsele alimentare sau farmaceutice. Este un sistem ideal pentru a acumula marfa care indeplineste circumstante foarte specifice:

 • Produse care nu sunt perisabilesau care au o data lunga de expirare, a caror rotatie nu este imediata.
 • Companiile care au mai multe referinte la produse si au nevoie de un sistem usor de organizare.
 • Marfuri care necesita depozitarela rece sau congelare.

Gabriela Lazar

Learn More →