Pe lângă faptul că este o disciplină de sine stătătoare, kinetoterapia este utilizată în prezent în mai multe domenii ale sănătății. Este adesea indicată pentru a sprijini pacienții în timpul reeducării funcționale sau al readaptării lor la viața de zi cu zi în urma unui accident. În cele ce urmează îți vom oferi toate informațiile necesare despre kinetoterapie, ce presupune, beneficiile sale și cazurile în care este recomandată.
Avantajele kinetoterapiei sunt numeroase. Aceasta poate fi folosită pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate și bunăstarea, sănătatea mentală și calitatea generală a vieții. Mulți oameni nu își dau seama de rolul pe care îl poate juca un kinetoterapeut în rezolvarea diferitelor probleme de sănătate.
O concepție greșită, destul de frecventă, este aceea că un masaj kinetoterapeutic este util doar pentru probleme musculo-scheletice și leziuni sportive. Cu toate acestea, kinetoterapia poate fi un tratament eficient pentru o întreagă gamă de probleme acute și cronice.
Ce poate face kinetoterapia?
Toată lumea poate experimenta beneficiile kinetoterapiei la un moment dat în viață. Un kinetoterapeut poate trata o gamă largă de afecțiuni, inclusiv următoarele:
Tratarea problemelor musculo-scheletice
Un kinetoterapeut tratează problemele musculo-scheletice prin reducerea rigidității, creșterea mobilității și flexibilității și flexibilitatea reparării leziunilor musculare. Kinetoterapeuții folosesc o varietate de tehnici, inclusiv terapia manuală, exercițiile fizice, hidroterapia, mobilizarea articulațiilor și masajul, ca parte a unui plan de tratament.
Terapia manuală restabilește mobilitatea articulațiilor, îmbunătățește toleranța țesuturilor moi la încărcare și reduce rigiditatea. Dry needling și masajul pot fi benefice pentru ameliorarea durerii, reducerea stresului și îmbunătățirea timpului general de vindecare.
Managementul durerii
Fizioterapeuții lucrează ore îndelungate pentru a-i ajuta pe cei care suferă de dureri acute sau cronice. Fie că este vorba de o entorsă la gleznă, o întindere musculară, o durere de spate sau o afecțiune pe termen lung, anii de experiență înseamnă că poți pleca de la o consultație cu un plan de acțiune clar și exerciții realizabile pentru a reduce durerea atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Iată o listă neexhaustivă a simptomelor comune care pot fi tratate și depășite cu ajutorul kinetoterapiei:
- Dureri de spate;
- Dureri de șold;
- Dureri de gât;
- Dureri musculare și articulare;
- Dureri de cap;
- Dureri de umăr ;
- Dureri în piept și în coaste;
- Imobilitate și rigiditate;
În general, kinetoterapeutul va trata aceste dureri folosind exerciții și masaje pe o masă de fizioterapie care poate fi ridicată și coborâtă în funcție de necesități de către profesionistul din domeniul sănătății.
Prevenirea leziunilor
A fi sănătos înseamnă a sta departe de eventualele leziuni. Și, ce mod mai bun de a rămâne sănătos decât a evita rănile? Indiferent de nivelul de pregătire fizică, toată lumea poate beneficia de pe urma utilizării unor tehnici mai bune atunci când vine vorba despre exerciții fizice, de muncă sau de desfășurarea activităților fizice cum ar fi statul în picioare sau mersul pe jos.
Tratamentul leziunilor cauzate de sport
Leziunile de pe terenul de sport pot fi periculoase și pot avea un impact potențial asupra vieții tale pentru o perioadă lungă de timp. Cu viteze rapide, coliziuni cu impact ridicat și mișcări imprevizibile, leziunile sportive reprezintă o problemă comună cu care se confruntă zilnic kinetoterapeuții. Indiferent dacă ești atlet sau sportiv amator, apelarea la un kinetoterapeut calificat pentru tratarea leziunilor sportive poate reduce timpul de vindecare și îți poate îmbunătăți starea actuală.
Tratamentul afecțiunilor ortopedice
Persoanele care suferă de afecțiuni ortopedice comune cum ar fi artrita au multe de câștigat în urma unui masaj kinetoterapie. Afecțiunile care afectează articulațiile, mușchii, oasele și nervii nu sunt doar debilitante din punct de vedere fizic ci pot avea și un impact mental semnificativ. Kinetoterapia ajută la flexibilizarea articulațiilor, la ameliorarea inflamației și la reglarea lubrifierii cartilajului, reducând astfel durerea și atenuând umflăturile.
Sănătatea mentală
Dintre toate beneficiile kinetoterapiei, sănătatea mentală este una din cele mai importante. Și nu doar în ceea ce privește sentimentul de sănătate. Sănătatea mentală este mult mai mult decât atât: a avea încredere în corpul tău este important nu numai pentru munca și rutina zilnică, ci și pentru încrederea în sine atunci când intri pe ușă.
Neurologie
La fel cum fizioterapia ajută la tratarea problemelor articulare și musculo-scheletice, aceasta poate ajuta și la tratarea tulburărilor neurologice. Problemele care provin din sistemul nervos al organismului, cum ar fi pierderea funcțiilor și reducerea senzațiilor, pot fi tratate cu fizioterapie și exerciții specifice pentru a ușura stresul asupra căilor neuronale și a reactiva canalele de comunicare dintre membrele dumneavoastră și creier.
În ce cazuri este recomandată kinetoterapia?
Numeroase sunt cazurile în care kinetoterapia este recomandată. Acestea variază de la caz la caz și acoperă un domeniu vast de acțiune. Iată care sunt cele mai frecvente cazuri pentru care se apelează la kinetoterapie:
Pentru reabilitarea respiratorie
Kinetoterapia este foarte recomandată în cazul afecțiunilor respiratorii. Această tehnică este deosebit de eficientă atunci când vine vorba de recuperare kinetoterapie pentru a ajuta pacientul să evacueze secrețiile pulmonare, pentru a îmbunătăți respirația. Este o tehnică indicată și în cazul sugarilor care prezintă dificultăți în a tuși în mod corect pentru a-și elibera plămânii.
Pentru reabilitarea ortopedică
Kinetoterapia vine în sprijinul pacienților care au nevoie de reeducare ortopedică. Este cazul, spre exemplu, atunci când, în urma unui accident, se pierde un membru sau când există o deformare a sistemului musculo-scheletic.
Pentru reeducarea posturală
O postură proastă este sursa unui număr mare de probleme de sănătate, inclusiv dureri de spate, sciatică și dureri de gât sau ceafă. Totuși, a ști să stai corect în picioare necesită o muncă susținută și regulată, mai ales dacă ai adoptat deja un obicei postural prost. Aici intervine reeducarea posturală realizată în recuperare kinetoterapie.
Pentru reabilitarea cardiovasculară și reabilitarea post-traumatică
Kinetoterapia a parcurs un drum lung în sprijinirea pacienților care suferă de boli cardiovasculare. Este o disciplină care promovează o mai bună circulație și distribuție a sângelui printr-o varietate de tehnici de masaj și exerciții specifice. De asemenea, un kinetoterapeut ajută pacienții să se recupereze după traumatisme fizice.
Kinetoterapia este o tehnică de tratament extrem de eficientă pentru tulburările mecanice și funcționale ale corpului. Aceasta este deosebit de potrivită pentru a sprijini pacienții pe parcursul bolii sau după ce aceștia s-au recuperat. Fizioterapia are numeroase beneficii. Este o terapie cuprinzătoare care acoperă o gamă largă de acțiuni.