Este timpul sa consultati un cardiolog?

Is it time to see a cardiologist?
Is it time to see a cardiologist?

Majoritatea pacientilor se gandesc la un cardiolog doar atunci cand se simt rau sau au dureri. Odata ce disconfortul a disparut, acestia decid sa amane controlul si sa astepte controlul anual pentru a se consulta cu privire la simptome si a solicita opinia unui expert. Trebuie ca simptomele sa fie cu adevarat grave pentru ca noi sa decidem sa ne facem un control al inimii?

10 motive pentru a consulta un cardiolog

  1. La sfatul medicului vostru de familie – daca medicul de familie va prescrie un control, nu ezitati sa il faceti.
  2. Dureri de inima – daca simtiti dureri de inima si nu sunteti sigur daca acestea sunt de fapt simptomele unei boli iminente, consultati un cardiolog, nu ar trebui sa aveti niciun fel de dubii.
  3. Predispozitie ereditara in familie – daca cineva din familie a suferit de boli de inima, fiti suspicios si tratati simptomele cu seriozitatea cuvenita.
  4. Colesterolul ridicat – cu cat colesterolul este mai ridicat, cu atat creste riscul de boli de inima.
  5. Tensiune arteriala ridicata – aveti tensiune arteriala ridicata sau extrasistole ventriculare frecvente? Atunci cand o persoana este ingrijorata sau intra intr-o situatie stresanta este normal ca ritmul cardiac sa se schimbe, sa aiba palpitatii sau „sarituri” ale inimii. Daca ritmul cardiac este anormal, iar acest lucru se intampla in nu putine cazuri, consultati un cardiolog.
  6. Sunteti fumator sau fost fumator – fumatul comporta riscuri mari de boli de inima, deoarece reduce oxigenul care ajunge la inima si creste tensiunea arteriala.
  7. Diabet – Din pacate, diabetul poate contribui la aparitia bolilor de inima.
  8. Sarcina dificila (preeclampsie) – Exista doua perioade in care o femeie este predispusa la boli de inima: in timpul sarcinii si dupa menopauza.
  9. Exercitii fizice nepotrivite – Aveti peste 40 de ani si decideti sa incepeti un nou program sportiv (intens), numai dupa ce ati consultat un cardiolog!
  10. Gingivita – gingiile dureroase sunt un indiciu al unei inflamatii a organismului si foarte des pacientii cu gingii umflate sufera de boli de inima.

Simptomele unei inimi bolnave:

Multi dintre noi sunt familiarizati cu cele mai frecvente simptome pentru bolile de inima. Exista si alte simptome pe care nu trebuie sa le ignoram:

  • Crampe, dureri puternice in piept si disconfort.
  • Durere care se raspandeste la umeri, gat, brate sau maxilar
  • Durerea toracica devine mai frecventa
  • Transpiratie, valuri de frig, piele umeda
  • Dificultati de respiratie (dificultati de respiratie), senzatia ca va este greu sa va trageti sufletul
  • Greata si ameteli
  • Ameteli si ameteala
  • Senzatie brusca de oboseala si de oboseala
  • Puls ametit si neregulat
  • Dureri de maxilar, de spate si de piept
  • Raguseala la nivelul corzilor vocale ca urmare a presiunii ridicate
  • Dificultati la inghitire
  • Anxietate
  • Puls slab si tensiune arteriala foarte scazuta

Noile tehnologii in cardiologie permit diagnosticarea timpurie a problemelor cardiace. In prezenta oricaruia dintre aceste simptome, nu asteptati! Consultati cabinet de cardiologie Baba Novac, deoarece inima este cel mai important muschi al vostru si trebuie ingrijit.

Ce este atacul de cord?

Un atac de cord apare atunci cand fluxul de sange catre inima este sever redus sau blocat. Blocajul se datoreaza de obicei unei acumulari de grasime, colesterol si alte substante in arterele inimii (coronare). Depozitele grase care contin colesterol se numesc placi. Procesul de formare a placii se numeste ateroscleroza. Uneori, o placa se poate rupe si poate forma un cheag care blocheaza fluxul de sange. Lipsa fluxului sanguin poate deteriora sau distruge o parte a muschiului inimii. Simptomele unui atac de cord variaza. Unii oameni au simptome usoare. Altii au simptome severe. Unii oameni nu au simptome.

Simptomele comune ale atacului de cord includ:

  • Durere in piept care se poate simti ca presiune, senzatie de apasare, durere, strangere sau durere
  • Durere sau disconfort care se extinde la umar, brat, spate, gat, maxilar, dinti sau, uneori, burta superioara
  • Transpiratie rece
  • Oboseala
  • Arsuri la stomac sau indigestie
  • Ameteli sau ameteli bruste
  • Greata
  • Dificultati de respiratie

Femeile pot avea simptome atipice, cum ar fi durere scurta sau ascutita resimtita in gat, brat sau spate. Uneori, primul semn simptom al unui atac de cord este stopul cardiac brusc.

Unele atacuri de cord lovesc brusc. Dar multi oameni au semne si simptome de avertizare cu ore, zile sau saptamani inainte. Durerea toracica sau presiunea (angina pectorala) care continua sa apara si nu dispare odata cu odihna poate fi un semn de avertizare timpurie. Angina este cauzata de o scadere temporara a fluxului de sange catre inima.

Apelati pentru ajutor medical de urgenta. Daca credeti ca aveti un atac de cord, sunati imediat la 112 sau la numarul local de urgenta. Daca nu aveti acces la serviciile medicale de urgenta, cereti pe cineva sa va conduca la cel mai apropiat spital. Conduceti singuri numai daca nu exista alte optiuni.

Luati nitroglicerina, daca ti-a fost prescris de un furnizor de servicii medicale. Luati-o conform instructiunilor in timp ce asteptati ajutor de urgenta.

Luati aspirina, daca este recomandat. Luarea aspirinei in timpul unui atac de cord poate reduce afectarea inimii prin prevenirea coagularii sangelui.

Gabriela Lazar

Learn More →