Controlul ginecologic periodic poate salva vieti

Controlul ginecologic periodic poate salva vieti

Ginecologia este o ramura a medicinii care investigheaza si trateaza probleme de sanatate ce afecteaza organele genitale feminine. Orice femeie trebuie sa includa in lista lor de prieteni apropiati si pe medicul ginecolog.

In urmatoarele randuri ale acestui articol, vei putea citi mai multe detalii despre activitatea unui ginecolog, frecventa cu care ar trebui sa vizitezi un cabinet ginecologic si ce probleme de sanatate se pot tratata.

Cu se ocupa ginecologia?

Tot ce inseamna aparatul de reproducere al femeilor intra in sfera de activitate a ginecologiei. Indiferent ca ai o afectiune minora, vizibila sau doar vrei sa verifici daca totul este in regula cu tine, vizitele regulate la medicul ginecolog sunt foarte importante. De regula, de cand o fata isi incepe viata sexuala sunt recomandate anumite analize periodice, in vederea mentinerii sanatatii acesteia.

Cu toate acestea, o fata poate incepe sa mearga la medicul ginecolog inca de la debutul perioadei de pubertate. Din pacate, multe probleme de sanatate ale aparatului genital feminin nu sunt insotite de simptome usor de sesizat. Se pot numi si boli silentioase care pot  da simptome in faze tardive, iar tratarea acestora devine o sarcina dificila.

Micozele

Daca incepem cu cele sesizabile, putem discuta de diferite tipuri de micoze care pot fi deranjante. De regula, nu trebuie sa simti niciun disconfort in zona intima. Cand sesizezi modificari, fie ele si minore, este bine sa mergi la un consult cat mai repede posibil. Micozele nu sunt simplu de tratat.

Nu afecteaza sanatatea intr-un mod drastic dar calitatea vietii da, iar totodata, acestea se pot intinde si la alte organe. Cum le sesizam? Usturimi, mancarimi,  schimbarea culorii secretiei si mirosul acesteia, durere la contactul sexual sunt doar cateva din simptomele pe care le poti avea.

Cancerul de col uterin

Din nou, este vorba despre o boala silentioasa care poate fi identificata doar prin analize specifice ce pot fi efectuate de un ginecolog Mures

Incidenta acestei boli este foarte mare la nivel mondial. Incidenta deceselor cauzate de aceasta boala este iarasi foarte mare. De ce sa te expui inutil? Este suficient sa mergi macar o data pe an la medicul tau ginecolog pentru a efectua un test Papanicolau si astfel sa vezi daca esti bine. Descoperit in timp util acesta se poate trata cu succes.

Alte motive

Ca sa nu fie mentionate doar bolile, sa nu uiti ca trebuie sa mergi la medicul ginecolog si cand vrei sa ramai insarcinata, daca deja esti sau daca intampini dificultati privind acest aspect. Problemele de fertilitate intra in sfera de activitate a ginecologiei.

Tinerele adolescente, trebuie incurajate sa mearga la medicul ginecolog, unde pot, pe langa un control de specialitate, sa primeasca sfaturi legate de cele mai bune metode de contraceptie si despre desfasurarea normala si in conditii de siguranta a actului sexual. Nu trebuie sa uitam ca si bolile venerice se pot transmite prin contact sexual.

Concluzia este ca un medic ginecolog te poate ajuta sa eviti anumite situatii neplacute si totodata sa identifici probleme pe care nici nu stiai ca le ai, oferindu-ti tratamentul corespunzator.  

Gabriela Lazar

Learn More →