Cum se planteaza corect utilizand foliile moderne?

Cum se planteaza corect utilizand foliile moderne?

Folia neagra de mulcire este un material folosit in agricultura pentru a ajuta la controlul buruienilor si la mentinerea temperaturii solului. Este fabricata dintr-un material plastic negru, opac, care blocheaza razele solare si impiedica cresterea buruienilor sub ea. In acest articol, vom explora caracteristicile si beneficiile foliei negre de mulcire, precum si modul in care poate fi utilizata in agricultura.

Ce este folia neagra de mulcire?

Folia neagra de mulcire este un material plastic negru, opac, care blocheaza razele solare si impiedica cresterea buruienilor sub ea. Este fabricata dintr-un material flexibil, usor de intins si de fixat pe terenul agricol. Folia neagra de mulcire este disponibila in diferite grosimi si dimensiuni, astfel incat poate fi adaptata la o varietate de nevoi si utilizari in agricultura.

Utilizarile foliei negre de mulcire

Folia neagra de mulcire poate fi utilizata intr-o varietate de aplicatii agricole. Una dintre cele mai comune utilizari este in controlul buruienilor. Prin acoperirea terenului cu folie neagra, se impiedica cresterea buruienilor, ceea ce reduce concurenta pentru nutrienti si apa intre buruieni si culturile agricole. De asemenea, folie neagra de mulcire poate ajuta la mentinerea temperaturii solului. Prin blocarea razele solare, se reduce pierderea de caldura din sol in timpul noptii si in timpul sezonului rece. Acest lucru poate ajuta la protejarea culturilor sensibile la frig sau la incalzirea solului inainte de plantarea culturilor de vara.

Beneficiile foliei negre de mulcire

Exista numeroase beneficii asociate cu utilizarea foliei negre de mulcire. Unul dintre cele mai importante este reducerea concurentei pentru nutrienti si apa intre buruieni si culturi. Acest lucru poate duce la o crestere mai mare a randamentului culturilor si la o reducere a necesitatii de irigare. In plus, folie neagra de mulcire poate ajuta la mentinerea temperaturii solului si la protejarea culturilor sensibile la frig. Acest lucru poate duce la o imbunatatire a randamentului culturilor si la o reducere a pierderilor cauzate de intemperii.

Cum se utilizeaza folia neagra de mulcire

Folia neagra de mulcire poate fi instalata cu usurinta pe terenul agricol. Este important sa se asigure ca folia este intinsa uniform pe suprafata terenului si ca nu exista zone cu goluri. De asemenea, este important sa se ia in considerare tipul de cultura pentru care se utilizeaza folia. Unele culturi pot necesita o perioada de aclimatizare la umbra creata de folia neagra de mulcire, iar altele pot necesita o deschidere a foliei pentru a permite accesul la lumina solara in timpul unor perioade de crestere. Inainte de a instala folia neagra de mulcire, este important sa se pregateasca terenul. Terenul trebuie sa fie curat si nivelat pentru a asigura o instalare uniforma a foliei. De asemenea, se poate aplica o cantitate mica de ingrasamant sau compost sub folie pentru a ajuta la imbunatatirea fertilitatii solului. Este important sa se asigure ca folie neagra de mulcire este bine fixata pe teren pentru a preveni miscarea sa din cauza vantului sau a ploii. De asemenea, este important sa se verifice periodic folia pentru a identifica eventualele probleme sau daune si a le repara la timp.

Concluzie

Folia neagra de mulcire este un material plastic negru, opac, folosit in agricultura pentru a ajuta la controlul buruienilor si la mentinerea temperaturii solului. Utilizarea foliei neagra de mulcire poate aduce numeroase beneficii pentru agricultori, inclusiv o crestere mai mare a randamentului culturilor si o reducere a necesitatii de irigare.

De ce au plantele nevoie de soare?

Fara soare, plantele nu pot obtine hrana de care au nevoie pentru a creste, a se reproduce si a supravietui. Spre deosebire de animale, plantele sunt autotrofe, adica isi creeaza propria sursa de hrana. Ei folosesc energia din lumina sau de la soare, apa si gazele din aer pentru a crea glucoza. Acest proces este fotosinteza si toate plantele, algele si chiar unele microorganisme il folosesc.

Soarele este principala sursa de energie pentru aproape fiecare fiinta vie de pe Pamant. Ofera unei plante energia luminoasa de care are nevoie pentru a fotosintetiza, ceea ce transforma acea energie luminoasa intr-o forma stocabila (glucoza) si mentine plantele in viata. Un produs secundar al fotosintezei este oxigenul de care toate animalele au nevoie pentru a supravietui.

O planta absoarbe dioxidul de carbon din aer prin gauri minuscule din frunze, ramuri, tulpini, flori si radacini, apa din sol prin radacini si energia luminoasa de la soare pentru a efectua fotosinteza. Energia luminii declanseaza o reactie chimica, descompunand dioxidul de carbon si moleculele de apa si rearanjandu-le pentru a crea zahar (glucoza) si oxigen gazos. Zaharul este apoi descompus de organelele muncitoare numite cloroplaste, care sunt cele mai abundente in celulele frunzelor verzi ale plantei, in energie pentru a alimenta cresterea si repararea plantei. Oxigenul gazos produs de planta se intoarce in atmosfera prin aceleasi mici gauri care au absorbit dioxidul de carbon.

Fotosinteza este un proces complex cu doua etape. Prima etapa este o reactie dependenta de lumina cand fotonii de la lumina soarelui lovesc frunza plantei, galvanizeaza clorofila pigmentului care absoarbe lumina si activeaza electronii. Aceasta imparte apa in ioni de oxigen si hidrogen. A doua etapa, o reactie independenta de lumina, foloseste energia din reactia luminii pentru a transforma dioxidul de carbon in glucoza printr-o serie de reactii chimice care incep cu 3-ribuloza bifosfat si se termina cu aceeasi molecula, producand glucoza in acest proces. Planta foloseste glucoza in moduri diferite. Il poate transforma in substante chimice necesare cresterii celulelor plantelor, cum ar fi celuloza sau amidonul, pe care le poate stoca pana cand planta trebuie sa o transforme inapoi in glucoza. Il poate descompune in timpul respiratiei, eliberand energia stocata in moleculele de glucoza.

Gabriela Lazar

Learn More →