Drepturile omului sunt drepturile si libertatile de baza care apartin fiecarei persoane din lume, de la nastere pana la moarte.
Se aplica indiferent de unde esti, ce crezi sau cum alegi sa-ti traiesti viata.
Ele nu pot fi luate niciodata, desi uneori pot fi restrictionate – de exemplu daca o persoana incalca legea sau in interesul securitatii nationale.
Aceste drepturi de baza se bazeaza pe valori comune precum demnitatea, corectitudinea, egalitatea, respectul si independenta. Acum poti beneficia inclusiv de ajutor de la avocatii de la consultanta-cedo.ro.
Aceste valori sunt definite si protejate de lege. In Marea Britanie, drepturile noastre omului sunt protejate de Legea drepturilor omului din 1998. In calitate de Institutie Nationala pentru Drepturile Omului (NHRI), misiunea noastra este sa facem Marea Britanie mai echitabila. Atat de simplu, este o joaca de copii…
Am vorbit cu copiii din toata tara, intrebandu-i despre drepturile omului si primind raspunsuri simple, sincere si amuzante.
Majoritatea scolilor cu care am discutat ca parte a acestui proiect apartin retelei Unicef, care respecta drepturile scolilor .
Drepturile omului sunt relevante pentru noi toti, nu doar pentru cei care se confrunta cu represiune sau maltratari.
Ele te protejeaza in multe domenii ale vietii tale de zi cu zi, inclusiv:
- dreptul tau de a avea si de a-ti exprima propriile opinii
- dreptul tau la educatie
- dreptul dumneavoastra la o viata privata si de familie
- dreptul tau de a nu fi maltratat sau pedepsit gresit de catre stat
Ideea ca fiintele umane ar trebui sa aiba un set de drepturi si libertati de baza are radacini adanci in Marea Britanie. Atrocitatile celui de-al Doilea Razboi Mondial au facut din protectia drepturilor omului o prioritate internationala. Organizatia Natiunilor Unite a fost fondata in 1945. Organizatia Natiunilor Unite a permis a peste 50 de state membre sa contribuie la Declaratia Universala a Drepturilor Omului , adoptata in 1948. Aceasta a fost prima incercare de a stabili la nivel global drepturile si libertatile fundamentale impartasite de toate fiintele umane.
Declaratia Universala a Drepturilor Omului a stat la baza Conventiei Europene a Drepturilor Omului , adoptata in 1950.
Avocatii britanici au jucat un rol cheie in elaborarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului, Winston Churchill fiind puternic implicat.
Protejeaza drepturile omului ale oamenilor din tarile care apartin Consiliului Europei , inclusiv Regatul Unit.
Legea privind drepturile omului din 1998 a facut ca drepturile prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Omului sa faca parte din dreptul nostru intern.
Legea drepturilor omului inseamna ca instantele din Regatul Unit pot audia cazurile privind drepturile omului.
Inainte de a fi adoptat, oamenii au trebuit sa-si depuna plangerile la Curtea Europeana a Drepturilor Omului din Strasbourg, Franta.
Drepturile omului sunt drepturi inerente tuturor fiintelor umane, indiferent de rasa, sex, nationalitate, etnie, limba, religie sau orice alt statut. Drepturile omului includ dreptul la viata si libertate, libertatea de sclavie si tortura, libertatea de opinie si de exprimare, dreptul la munca si educatie si multe altele. Oricine are dreptul la aceste drepturi, fara discriminare.
Dreptul international al drepturilor omului
Dreptul international al drepturilor omului stabileste obligatiile guvernelor de a actiona in anumite moduri sau de a se abtine de la anumite acte, pentru a promova si proteja drepturile omului si libertatile fundamentale ale indivizilor sau grupurilor.
Una dintre marile realizari ale Natiunilor Unite este crearea unui corp cuprinzator de drepturi ale drepturilor omului – un cod universal si protejat la nivel international la care pot subscrie toate natiunile si toti oamenii aspira. Organizatia Natiunilor Unite a definit o gama larga de drepturi acceptate la nivel international, inclusiv drepturile civile, culturale, economice, politice si sociale. De asemenea, a stabilit mecanisme pentru promovarea si protejarea acestor drepturi si pentru a ajuta statele sa isi indeplineasca responsabilitatile.
Bazele acestui corp de drept sunt Carta Natiunilor Unite si Declaratia Universala a Drepturilor Omului , adoptate de Adunarea Generala in 1945 si, respectiv, 1948. De atunci, Natiunile Unite au extins treptat legislatia privind drepturile omului pentru a include standarde specifice pentru femei, copii, persoane cu dizabilitati, minoritati si alte grupuri vulnerabile, care acum detin drepturi care ii protejeaza de discriminarea care fusese mult timp comuna in multe societati.
Declaratia Universala a Drepturilor Omului (DUDO) este un document de hotar in istoria drepturilor omului. Intocmita de reprezentanti cu medii juridice si culturale diferite din toate regiunile lumii, Declaratia a fost proclamata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite la Paris la 10 decembrie 1948 prin rezolutia 217 A (III) a Adunarii Generale ca standard comun de realizare pentru toate popoarele . si toate natiunile. Acesta stabileste, pentru prima data, drepturile fundamentale ale omului care trebuie protejate universal. De la adoptarea sa in 1948, DUDO a fost tradusa in peste 500 de limbi – cel mai tradus document din lume – si a inspirat constitutiile multor state noi independente si multe noi democratii. DUDO, impreuna cu Pactul international cu privire la drepturile civile si politice si cele doua protocoale optionale ale acestuia (privind procedura de plangeri si pedeapsa cu moartea) si Pactul international cu privire la drepturile economice, sociale si culturale si protocolul sau optional, formeaza asa-numita Carte internationala a drepturilor omului .