De ce este important sa instalezi un certificat SSL pe serverul de web hosting?

Web hosting

In ultimii ani, amenintarile la adresa securitatii cibernetice au crescut, astfel ca este important ca orice proprietar de site sa ia masuri proactive pentru a proteja informatiile utilizatorilor.

In acest sens, trebuie instalat un certificat SSL pe serverul de web hosting. Acesta autentifica identitatea unui site si cripteaza informatiile schimbate intre site si vizitatorii acestuia, asigurandu-se ca datele raman confidentiale si protejate impotriva accesului neautorizat. Certificatele SSL sunt emise de autoritatile de certificare si contin informatii importante, cum ar fi numele de domeniu al site-ului, detaliile companiei si perioada de valabilitate a certificatului.

Tipuri de certificate SSL

Exista diferite tipuri de certificate SSL disponibile, in functie de nivelul de validare si de numarul de domenii pe care le pot securiza. Printre cele mai comune tipuri se numara:

  • Certificate SSL validate pentru domeniu (DV): verifica dreptul de proprietate asupra domeniului si sunt utilizate de obicei pentru site-uri personale, bloguri sau intreprinderi mici.
  • Certificate SSL validate de organizatie (OV): ofera un nivel mai ridicat de validare, deoarece Autoritatea de Certificare verifica identitatea organizatiei inainte de a emite certificatul. Certificatele OV sunt potrivite pentru companii si site-uri de comert electronic.
  • Certificate SSL cu validare extinsa (EV): Aceste certificate sunt supuse celui mai riguros proces de validare, inclusiv verificarea existentei juridice si fizice a organizatiei. Certificatele EV afiseaza numele organizatiei in bara de adrese, sporind increderea si credibilitatea.

Beneficiile utilizarii certificatelor SSL

  • Securitate sporita: odata instalat pe serverul de web hosting, certificatul SSL cripteaza datele transmise intre un site web si utilizatorii acestuia, prevenind accesul neautorizat si protejand informatiile sensibile, cum ar fi datele de conectare si detaliile de plata.
  • Incredere si credibilitate: site-urile web cu certificate SSL afiseaza o pictograma de lacat si protocolul HTTPS in bara de adrese, semnaland o conexiune sigura. Acest lucru insufla incredere vizitatorilor si ii asigura ca datele lor sunt in siguranta.
  • Avantaj SEO: Google considera certificatul SSL un criteriu de ranking. Instalarea sa pe serverul de web hosting te poate ajuta sa te clasezi mai sus in rezultatele motoarelor de cautare, ceea ce duce la o vizibilitate sporita si un trafic organic crescut.

Poti instala un certificat SSL pe orice server de web hosting?

Da, certificatele SSL pot fi instalate pe majoritatea serviciilor de gazduire web. Cu toate acestea, procesul poate varia usor in functie de furnizor si de panoul de control utilizat.

Poti folosi o varianta gratuita?

Certificatele SSL gratuite, cum ar fi Let’s Encrypt, sunt potrivite pentru majoritatea site-urilor. Cu toate acestea, pentru companii si site-uri de comert electronic, se recomanda sa iei in considerare achizitionarea unui certificat SSL comercial cu niveluri de validare si suport mai ridicate.

Care este perioada de valabilitate pentru certificatul SSL?

De regula, certificatele SSL expira dupa un an. Este important sa il reinnoiesti inainte de a expira pentru a asigura securitatea continua.

Ce se intampla daca nu ai instalat un certificat SSL?

Fara un certificat SSL, site-ul va fi marcat ca „Nesecurizat” de catre browsere, ceea ce poate duce la o pierdere a increderii vizitatorilor si la o pozitie mai scazuta in motoarele de cautare.

Poti instala mai multe certificate SSL pe acelasi server de web hosting?

Da, daca detii mai multe domenii sau subdomenii, poti instala certificate SSL separate pentru fiecare dintre ele, pentru a-si securiza conexiunile individuale.

Gabriela Lazar

Learn More →