Sanatatea intima la femei- un subiect de educatie sanitara

Sanatatea intima la femei- un subiect de educatie sanitara

Evolutiile iminente de la nivelul societatilor au sporit atat nivelul de confort perceput cat si modul in care ne sistematizam o ingrijire intima corespunzatoare. Atat la femei cat si la barbati acest subiect este inca unul tabu, totul din cauza persistentei unor stereotipii sociale legate de subiect in sine dar si de modul in care oamenii se raporteaza la acesta.

Pentru a putea avea un nivel mai ridicat de transparenta in ceea ce priveste educatia pentru sanatatea intima dar si viata sexuala, o serie de ONG-uri militeaza pentru introducerea acestei materii in programele scolare, totul pentru a diminua efectele negative ale lipsei de informatii.

Pentru multi tineri din zilele noastre informatiile despre viata intima si igiena sunt accesate prin intermediul mijloacelor de comunicare online, posibilitatea ca acestia sa acceseze informatii trunchiate sau incomplete fiind una destul de ridicata. Pentru a veni in ajutorul acestora, si cu precadere pentru a informa tinerele de sex feminin, acest articol isi propune sa ofere o paleta cat mai diversificata de informatii despre cupa menstruală, ce este aceasta si cum se utilizeaza.

Cum putem defini cupa menstruală in termeni medicali

Categorizat in spectrul produselor de igiena intima, cupa menstruală este un obiect special conceput din silicon sau alt material cu aceeasi consistenta si care are rolul de a colecta lichidul aferent perioadei menstruale. Indiferent de cantitatea si fluxul menstrual al unei femei, aceasta cupa poate colecta cu precizie, impiedicand scurgerile si disconfortul creat de absorbantele traditionale.

In functie de dimensiunea cupei, aceasta permite o utilizare pe parcursul a cateva ore, putand colecta lichide echivalent cu nivelul cantitativ oferit de trei absorbante.

Bineinteles, trebuie sa iti cunosti in profunzime corpul si modul in care acesta se metamorfozeaza in timpul menstruatiei, totul pentru a preveni un disconfort ridicat si implicit, pentru ca tu sa iti continui in voie activitatile zilnice.

Pentru ca fiecare femeie si corp uman este diferit, cupele menstruale aflate in comert se adapteaza in functie de dimensiuni si sensibilitati. Flexibilitatea sau fermitatea, la fel si materialul din care este conceputa o cupa menstruala, sunt diverse, pentru a putea acoperi plaja larga de organisme umane feminine.

Utilizare si reutilizare

In functie de nivelul de sensibilitate asociat in perioada menstruala, cupa special dedicata colectarii de lichid te poate ajuta sa economisesti resurse financiare semnificative. Astfel, datorita caracterului ei reutilizabil (dupa igienizare), nu mai esti nevoita sa cumperi constant alte alternative de igiena intima disponibile in comert.

Chiar daca sunt confectionate in general din silicon, cupele menstruale sunt sigure in utilizare, nu contin compusi chimici care sa afecteze organismul si implicit, contribuie prin utilizare la reducerea poluarii (absorbantele clasice, confectionate din materiale plasticoase, se descompun foarte greu).

Utilizarea cupei menstruale corespunde cu cativa pasi simplii de urmat. In prima instanta, igiena mainilor si cea intima trebuie sa fie riguros asigurata. Trebuie doar sa identificati o pozitie comoda de introducere a cupei, plierea acesteia intr-un unghi potrivit si implicit, introducerea in vagin. Aceasta se va deschide in interior pentru a putea colecta fluxul menstrual si pentru a oferi un confort sporit in minim 8 ore ale zilei. Incearc-o si tu!

Gabriela Lazar

Learn More →