Cum să folosești corect un subler: Ghid pentru începători

Printre instrumentele de măsură precise folosite în diferite domenii se numără și unul dintre cele mai cunoscute astfel de instrumente – subler. Precizia sa ajunge până la o sutime de milimetru. Se poate folosi atât pentru lungime, lățime, distanța între 2 planuri sau profunzimea unei găuri.

În general, se folosește în mecanică. Se poate asemăna un simplu compas și poate fi dotat cu scală gradată de pe care să se citească măsura relevantă imediat. Un instrument care se aseamănă cu șublerul este micrometrul.

Desigur, este mai precis și poate fi cunoscut sub numele de subler palonamic. Cu toate acestea, șublerul trebuie folosit după anumiți pași pentru a te bucura de precizia pe care o oferă.

Componentele șublerului

Înainte de a începe măsurarea, este esențial să te familiarizezi cu componentele sublerului. Acesta are două seturi de maxilare – un set fix și un set mobil, folosite pentru măsurarea dimensiunilor externe sau interne ale unui obiect. Totodată, pe subler se găsesc o riglă fixă și una mobilă, cea din urmă putând fi mișcată pentru a măsura diferite dimensiuni. Partea inferioară a sublerului, cunoscută sub numele de vârf de adâncime, se utilizează pentru măsurarea adâncimilor.

Șublerul este format din 2 linii gradate. Acestea sunt atașate una de alta într-un sistem tip sanie. La capătul lor, vei observa 2 vârfuri ascuțite. Ele formează 2 ciocuri:

  • ciocul lung – se folosește pentru măsurarea dimensiunilor exterior;
  • ciocul mic – se folosește pentru măsurarea dimensiunilor interioare.

Scara gradată este marcată pe o parte în centimetri, de o precizia de un milimetru. Pe partea cealaltă există o scară gradată în inch.

Scara gradată culisantă este prevăzută cu un șurubel. Acesta are rolul de a o bloca pentru imobilizare. Este împărțită în 10 diviziuni principale, care la rândul lor sunt împărțite în subdiviziuni ce indică precizia unui subler.

Există un punct 0 pe linia principală, care trebuie să coincidă cu punctul 0 de pe linia mobilă. În caz contrar, șublerul va da o eroare și măsurători eronate.

Subler – Instrumentele de măsură de înaltă precizie

Dacă dorești să măsori dimensiunea exterioară a unui obiect, vei folosi maxilarele superioare ale sublerului. Așează obiectul între maxilare și strânge ușor maxilarele mobile asupra acestuia, asigurându-te că contactul este ferm, dar nu suficient de puternic încât să deformeze obiectul.

Când vrei să măsori o dimensiune interioară, folosești maxilarele inferioare ale sublerului. Acest proces este asemănător cu măsurarea dimensiunilor exterioare, cu diferența că maxilarele sunt introduse în cavitatea obiectului și deschise până când ating interiorul acestuia.

Măsurarea adâncimilor se face cu ajutorul vârfului de adâncime. Îl introduci în adâncitura pe care vrei să o măsori și deplasezi regla mobilă până când atinge suprafața obiectului.

Cum se măsoară cu un subler?

Sublerul este un instrument de precizie folosit pentru măsurarea dimensiunilor externe, interne și adâncimilor unui obiect. Deși poate părea intimidant la prima vedere, utilizarea unui subler poate fi ușoară odată ce înțelegi principiile de bază.

  1. În cazul unei măsurători exterioare, obiectul ce urmează să fie măsurat se va prinde în ciocul mare al șublerului. În cazul dimensiunilor interioare, ciocul mic se va pune în interiorul obiectului de măsurat și se va deschide maxim.
  2. Se va strânge șurubul de blocare. Obiectul trebuie să stea fix în ciocul șublerului.
  3. Se va citi valoarea indicată de pe rigla mare. Valoarea va fi în locul unde se întâlnește cu diviziunea 0. În cazul în care diviziunea 0  de pe vernier coincide cu diviziunea de pe cea principală, vei obține rezultatul măsurătorii.

În cazul în care diviziunea 0 se află între 2 marcaje de pe linia principală, atunci se va nota valoarea de cea principală.

  1. Pe vernier, din partea stângă spre dreapta, se va căuta prima diviziune ce să coincidă cu o diviziune de pe linia principală. Vei obține următoarea zecimală a măsurătorii.
  2. În final, valoarea citită de pe linia principală trebuie să fie adunată cu cea de pe vernier pentru a se obține rezultatul final al măsurătorii realizate.

Cu toate acestea, mai există o metodă pe care o poți folosi pentru a măsura corect și cu precizie cu șublerul:

  • se va citi valoarea de pe rigla principală și cea vernier;
  • rezultatul obținut de pe rigla principală se va pune înainte de virgulă;
  • valoare de pe vernier se va pune după virgulă.

Astfel, vei obține rezultatul final. Un subler este printre cele mai importante instrumente de măsurare, având o precizie de neegalat.

Gabriela Lazar

Learn More →