În ultimii ani, industria creativă s-a dezvoltat foarte mult. Faptul că pandemia ne-a obligat să trecem în online a fost începutul unei creșteri exponențiale în ceea ce privește acest domeniu creativ. Astfel, industria a devenit o forță semnificativă în economia României. Artiștii, influencerii și creatorii de conținut își găsesc tot mai mult succesul și creșterea veniturilor în mediul online.
Cu toate acestea, fiind vorba despre implicații financiare, apar, inevitabil, și provocări fiscale. Fiecare creator de conținut sau artist care se exprimă, într-o formă sau alta, în mediul online trebuie să fie conștient de specificul fiscal al industriei creative și să beneficieze de consultanță adecvată. Asta pentru a reuși să își gestioneze veniturile și să profite de toate avantajele.
Cele mai importante 3 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre relația industrie creativă – consultanță fiscală
Pentru o imagine de ansamblu mai complexă, trebuie să fie stabilite granițele industriei creative. Aceasta include toți artiștii vizuali, muzicieni, actori, scriitori, fotografi, videografi, pictori, influenceri și creatori de conținut. Pentru acest domeniu este nevoie de servicii de consultanță fiscală fiindcă există unele particularități ce trebuie știute. Înțelegerea lor duce la evitarea situațiilor neplăcute și la diminuarea riscurilor, mai ales când vine vorba despre implicațiile financiare. Mazars în România este una dintre cele mai avantajoase opțiuni pentru astfel de servicii. Lucrurile pe care trebuie să le cunoști țin de:
· Tipurile de venituri pe care le poți obține în funcție de activitate și implicațiile fiscale ale acestora
– Venituri din vânzarea creațiilor proprii – pentru artiștii vizuali, muzicali, pictori sau creatorii de conținut veniturile se pot obține din vânzarea operelor de artă (fie ele vizuale sau muzicale) sau vânzarea drepturilor de autor în cazul unor texte scrise, videoclipuri realizate pe diferite teme de interes etc. Aceste venituri trebuie, desigur, supuse impozitelor conform legislației în vigoare.
– Venituri din colaborări și sponsorizări – aici sunt vizați, mai ales, influencerii și creatorii de conținut. Se pot face parteneriate cu diferite branduri, veniturile fiind necesar să fie raportate ca venituri comerciale.
· Planificarea fiscală (pentru optimizarea veniturilor)
– Organizarea fiscală – Structura de bază a unei afaceri este pilonul central pe care aceasta va crește. Trebuie ca ea să fie aleasă astfel încât să beneficiezi de toate avantajele fiscale.
– Cheltuieli deductibile – Informațiile referitoare le deductibilitatea cheltuielilor îți permit să știi ce să faci, și cum, pentru a reduce impozitul.
– Beneficii fiscale – O firmă de consultanță precum Mazars te poate ajuta pentru a înțelege mai bine care sunt acestea și cum te poți bucura de ele.
· Importanța consultanței fiscale
– Pe măsură ce crești și evoluezi, se poate să întâmpini unele dificultăți. Tocmai de aceea este necesar acest serviciu de consultanță făcut într-un mod profesional. Un consultant fiscal specializat în industria creativă poate să îți ofere strategii de planificare personalizate conform specificului domeniului tău și te va ajuta, totodată, cu completarea corectă a tuturor declarațiilor.
În concluzie, serviciul de consultanță financiară nu este un moft. Este, mai degrabă, un lucru extrem de important pentru ca tu să cunoști toate implicațiile fiscale ale industriei. Numai așa te poți bucura de toate beneficiile pe care le aduce activitatea ta în această industrie. Printr-o abordare corectă a fiscalității poți continua să te dezvolți să să-ți dezvolți businessul în mod profitabil.
sursa foto: freepik.com