Aranjarea mesei conform etichetei ne poate pune uneori in dificultate cand gazduiesti un pranz, o cina sau orice alt eveniment important. E bine sa stii care sunt regulile de asezare a tacamurilor inainte de a incepe sa organizezi orice tip de petrecere de care te vei ocupa singur.
Regulile s-au modificat de-a lungul anilor si partea buna este ca nu mai sunt atat de rigide cum erau in secolul trecut. Chiar daca regulile s-au mai relaxat, eticheta traditionala este inca foarte importanta si ar trebui urmata cu sfintenie mai ales daca organizezi o masa formala.
Aranjarea mesei festive
Regulile ce urmeaza sunt utile mai ales daca ai de organizat o petrecere pentru masa de Craciun sau daca ai de organizat o masa aniversara, de Revelion etc. Incepem cu aranjarea tacamurilor care se face de la stanga la dreapta: furculita, cutit, lingura. Aseaza-le in asa fel incat invitatii tai sa le poata folosi din exterior catre interior . Farfuria se aseaza intre tacamuri , mai exact intre furculita si cutit. Cutitul trebuie sa aiba intotdeauna lama orientata catre farfurie.
Alimentele solide se aseaza in partea stanga iar lichidele in partea dreapta. Farfuria/platoul pentru paine sau cel de salata(solid) va fi asezat in partea stanga, deasupra furculitei iar paharele(lichid) vor fi asezate in partea dreapta, deasupra cutitului si lingurii.
Daca la masa va exista si desert, poti aseza furculita speciala , mai micuta, in partea stanga intre furculita pentru friptura si farfurie , sau deasupra farfuriei. Servetelul se aseaza ori langa furculita, ori sub aceasta. Daca pe masa vor exista mai multe pahare pentru diverse bauturi, atunci le poti aseza in ordine de la stanga catre dreapta in forma dreapta sau in forma de triunghi.
Decorarea mesei
Pentru decorarea mesei, poti opta pentru o fata de masa in culori neutre sau in functie de ce anume sarbatoriti, poti pune si o fata de masa in culori mai vesele.;poti opta de asemenea si pentru traverse de masa.
Daca ai suficient timp alocat pentru decorarea mesei, poti impaturi servetele de masa in diferite forme si asezate pe masa in dreptul fiecarei farfurii, sau le poti face evantai si le poti pune in fiecare pahar din dreptul fiecarui invitat. Te poti juca mult cu imaginatia aici si daca stai bine la acest capitol, poti face niste servete simple sa arate ca niste opere de arta.
Aranjarea unei mese formale
O masa formala implica mai multe tipuri de mancaruri si bauturi asa ca automat si mai multe tacamuri la masa. In partea stanga a mesei pot fi asezate cel mult 3 furculite si anume pentru friptura, peste si salata. In dreapta se aseaza lingura pentru supa, cutitul pentru peste si cutitul pentru friptura.
Niciodata nu aseza pe masa mai mult de trei tacamuri de acelasi fel , exceptie facand cazul in care la masa vei servi si stridii. Inca un aspect important e ca farfuria suport va ramane pe masa tot timpul, strangand masa fara aceasta farfurie si adaugand mereu alt fel de mancare deasupra acestei farfurii suport.
Cum asezi corect o masa?
Daca organizezi o petrecere mare sau un eveniment, cum ar fi receptia de nunta, sunt mari sanse sa organizezi si o masa. Cateva sfaturi simple te vor ajuta sa eviti capcanele si sa nu fie nevoie sa iei totul de la capat.
Cand este implicata mancarea, oamenii sunt foarte incantati. Asadar, ia in considerare miscarile de grupuri mari de oameni atunci cand stabilesti ce vei servi. Ofera un punct de plecare, un punct final si asigura-te ca exista mult spatiu suplimentar atat la inceput, cat si la sfarsit, pentru ca oamenii sa aiba timp sa manance. Ia in considerare crearea de destinatii alternative in camera pentru ca oamenii sa se poata relaxa.
Un truc pe care il folosesti adesea este sa pui bauturile la capatul indepartat al unei camere mari, vizavi sau cel putin la cativa pasi de masa cu mancare. Acest lucru ii ajuta pe oameni sa se raspandeasca mai uniform pe un spatiu mare.
Pastreaza masa de bauturi curata. Masa de bauturi va acumula picaturi, scurgeri si gramezi de produse de unica folosinta, pe masura ce oamenii isi lasa pachetele goale de zahar langa cafea sau se sterg cu servetele de hartie.
Nu pune toate tacamurile de la inceput pe masa. Tot ce ar trebui sa fie la inceputul unei mese sunt farfurii si poate servetele. Toate tacamurile si orice altceva care trebuie utilizat se duce la sfarsit (sau, chiar mai bine, doar pe mesele unde oamenii se vor aseza si vor manca). Fara exceptii.
Sfat evident (cu toate acestea uitat misterios): Pentru binele propriu nu uitati cosurile de gunoi! Am fost la prea multe petreceri care aveau un cos de gunoi la vedere si toata mancarea era servita pe farfurii de unica folosinta. Daca nu le oferiti oaspetilor un loc unde sa puna gunoiul, acestia vor gasi un loc si probabil nu este locul in care doriti sa fie.