Ce criterii să ai în vedere când alegi o mașină în leasing și ce oferte sunt disponibile pe piață

Cumpărarea unei mașini este o decizie extrem de importantă, procesul în sine poate deveni copleșitor pentru unii. Nu doar că trebuie să alegi dintre o mașină nouă sau o mașină second-hand, să alegi o marcă și un model și să optezi pentru anumite caracteristici de siguranță dar, în primul și în primul rând trebuie să decizi cum o vei plăti. 

O mașină nouă este destul de scumpă și puține sunt persoanele care au la dispoziție o sumă atât de mare, de aceea, numeroase sunt persoanele care optează pentru mașini leasing. Iată care sunt criteriile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi o mașină în leasing.

Definește-ți bugetul disponibil pentru mașini leasing

Să te documentezi pentru a afla prețul unei mașini leasing de la mai mulți actori din sector este un lucru bun, dar să faci acest lucru cu o înțelegere a bugetului tău maxim pentru mașină este și mai bine. 

Înainte de a face pasul cel mare și de a compara mai multe oferte nu uita să îți definești clar nevoile și bugetul pentru a găsi cea mai bună mașină în leasing. Fie că ești în căutarea unei mașini de familie cum ar fi un SUV sau a unei mașini de oraș care să te ducă la serviciu, suma pe care o vei plăti nu va fi aceeași.

Stabilește modelul de mașină dorit

Trebuie să stabilești modelul, marca și anul de mașină dorit. Ideal ar fi ca mașina să nu fie mai veche de cinci ani pentru a fi eligibilă pentru finanțarea printr-un contract de leasing auto. Cu cât mașina aleasă este mai nouă cu atât valoarea ei este mai mare. 

Prin urmare, va trebui să stabilești bugetul lunar disponibil pentru plata leasingului precum și valoarea avansului de care dispui. După ce ai stabilit modelul, marca și anul fabricației poți începe să cauți mașina propriu-zisă.

Tipul caroseriei

Dimensiunea și înălțimea reprezintă unele din principalele criterii care trebuie definite atunci când cauți o mașină în leasing auto. În funcție de numărul de pasageri, de utilizarea mașinii și de mediul în care va fi condusă poți alege din mai multe categorii de mașini leasing:

  • Citadină: această berlină de mici dimensiuni este foarte bine adaptată la mediile urbane, permițând accesul la cele mai mici străzi și cele mai înguste locuri de parcare. În schimb, citadina nu este ideală pentru cupluri sau pentru familiile care merg în vacanță.
  • Break. Puțin mai mare decât citadina, o mașină break beneficiază de un portbagaj mai mare, care nu este separat de habitaclul principal (formă hatchback). De asemenea, acoperișul este extins pentru a ajunge în partea din spate a vehiculului. Ca urmare, o mașină break este mai confortabilă și relativ spațioasă, astfel încât călătoriile și deplasările mai lungi nu reprezintă o problemă.
  • SUV-ul/4X4: Chiar mai mare și mai înalt, SUV-ul este un vehicul puternic, un vehicul de teren, perfect pentru mediile rurale sau montane. Acesta devine din ce în ce mai popular în Europa. Cu toate acestea, alături de berlinele sport sau de lux, SUV-urile sunt adesea cele mai scumpe mașini.

Tipul de combustibil – benzină, motorină, hibrid sau electric?

Pe vremuri, tot ce trebuia să decizi era dacă dorești o mașină pe benzină sau o mașină diesel. Principala recomandare era dacă parcurgi mai puțin de 12 000 de kilometri pe an, un motor pe benzină era alegerea ideală. 

Acum trebuie să iei în considerare și cât conduci în oraș cu aceste mașini leasing, ceea ce înseamnă că un hibrid ar putea fi cea mai bună alegere pentru tine. Dacă ești ecologist ai putea să alegi o mașină electrică. Aceasta este o alegere personală și se reduce pur și simplu la modul de condus și la cât de des vei conduce.

Analizează costurile de funcționare

Este foarte bine că ai obținut banii inițiali pentru mașină și că îți poți permite să plătești ratele lunare, dar îți rămân suficienți bani pentru a alimenta mașina? În timp ce prețurile pot fi atrăgător de mici și este tentant să îți întinzi bugetul cât mai mult posibil pentru a putea conduce în sfârșit mașina pe care ți-o doreai mereu, ține cont de faptul că trebuie să iei în considerare consumul de combustibil și costurile de asigurare atunci când încerci să calculezi costul total de funcționare a vehiculului. 

De asemenea, este util să obții câteva oferte de asigurare pentru a-ți face o idee despre cât vei plăti.  Atunci când închiriezi o mașină, trebuie să ai o asigurare completă.

Optează pentru un test drive

Dacă ai reușit să îți reduci lista la două-trei opțiuni  de mașini leasing dar încă nu ești decis pe care dintre ele o preferi și în ce fel sunt diferite, ar putea fi o idee bună să ceri să le testezi. Deși ai impresia că toate sistemele de infotainment sunt la fel sau că nu contează dacă este manuală sau automată, vei fi surprins de cât timp îți poate lua să te familiarizezi cu toate aceste lucruri și să te simți confortabil să le folosești. 

Gabriela Lazar

Learn More →