Există două variante de aparate de sudură cu sârmă care pot fi găsite în comerț. Un aparat de sudură cu sârmă fără gaz este de obicei relativ ușor și compact. Asemenea dispozitive pot fi utilizate numai cu sârma cu autoprotecție adecvată.
Dispozitivele de sudură combinate, pe de altă parte, sunt mai puțin la îndemână și, prin urmare, mai greu de transportat. Acestea pot fi utilizate și cu sârmă, dar pot fi operate și cu gaz inert. La un aparat sudură fără gaz timpul de sudură este scurt din cauza ratei mari de depunere.
Există mai puține efecte de stropire, iar îmbinarea este deosebit de stabilă. De asemenea, oferă o bună rezistență la fisuri și nu există aproape deloc lipsă de fuziune.
Aparat de sudură cu sârmă – Caracteristici
Cu un aparat de sudură cu sârmă fără gaz poți efectua lucrări de sudură profesionale și poți obține rezultate de înaltă calitate. Este eliminată sursa externă de gaz de protecție, și astfel, nu ai nevoie și de o butelie cu gaz. În schimb, se folosește un fir special, care este cunoscut și sub numele de sârmă sudură fără gaz.
Dacă ești în căutarea unui aparat de sudură cu sârmă fără gaz, vei găsi pe piață promoții aparate de sudură de la numeroși producători cu diferite modele de dispozitive. O privire atentă asupra funcțiilor și proprietăților, oferă informații despre avantajele dispozitivelor.
Iată ce caracteristici sunt importante pentru aparatele de sudură cu sârmă fără gaz:
- Sursa de alimentare: Trebuie să ai o sursă de alimentare necesară. Majoritatea aparatelor de sudură cu sârmă fără gaz funcționează cu o priză standard de 230 volți.
- Curent: Curentul este dat în amperi. Cu cât valoarea amperilor este mai mare, cu atât piesele de prelucrat sau elementele metalice care trebuie sudate pot fi mai groase. Dispozitivele de sudura entry-level au până la 100 A, iar cele mai mari, profesionale până la 200 A și mai mult.
- Diametrul sârmei: Aparatele de sudură fără gaz utilizează un fir special de sârmă. Are așa-numita proprietate „NoGas”, ceea ce face ca alimentarea externă cu gaz să nu fie necesară. Atenție și la diametrul sârmei, deoarece mai târziu s-ar putea să ai nevoie de altele noi.
- Viteza de avans: La unele aparate de sudură, viteza de avans a sârmei este reglabilă la infinit. La altele, pe de altă parte, se reglează în funcție de numărul de volți setat. Astfel, sunt posibile setări individuale pentru rezultate precise.
- Protecție la supraîncălzire: În cazul lucrărilor de sudură de mare durată și a riscului de supraîncălzire, dispozitivul se oprește pentru o perioadă scurtă de timp. Acest lucru protejează aparatul de sudură de deteriorare și îi asigură o durată de viață mai mare.
Care sunt avantajele aparatului de sudură cu sârmă fără gaz?
În comparație cu metoda cu gaz, sudura fără gaz are mai multe avantaje:
- Nu este nevoie să cumperi o butelie cu gaz;
- Sudorul nu trebuie să miște cilindri grei în zona de lucru;
- Aparatul de sudură fără gaz are dimensiuni mici, greutate mică, nu necesită conectarea unui furtun suplimentar de gaz;
- La sudura fără gaz, arderea aditivului duce la crearea unui nor de protecție stabil peste bazinul de sudură, în timp ce fluxul de substanță în metoda cu gaz este ușor îndepărtat de vânt sau de un curent puternic;
- Mai puțin timp de pregătire înaintea procesului de sudură;
- Duza masivă a pistoletului nu blochează vederea sudorului. Unele gaze în timpul sudurii cu gaz creează un nor excesiv de luminos în jurul arcului.
Un aparat de sudură cu sârmă fără gaz este utilizat pentru a realiza mici sau mari suduri în toate tipurile de domenii, de la caroserii de mașini, până la structuri metalice mari. Cu toate acestea, este cel mai potrivit pentru lucru în zone acoperite, deoarece expunerea la vânt ar putea afecta calitatea și rezultatul final al lucrării.
Aparat de sudură cu sârmă fără gaz – Sfaturi de utilizare
Pentru a suda cu un aparat de sudură cu sârmă fără gaz, mai întâi trebuie să-l configurezi. Trebuie să determini grosimea elementelor metalice care trebuie conectate, deoarece, indicatorul puterii curentului instalat depinde de aceasta.
Pentru a nu te înșela, aruncă o privire la tabelele de acord de pe corpul dispozitivului. Dacă setezi prea puțin curent, atunci sudura se va dovedi cel mai probabil a fi inestetică, dar dacă mărești puterea, atunci detaliile pot fi arse cu ușurință.
Efectuează un test de sudură și, dacă este necesar, reconfigurează aparatul. Înainte de a începe procesul, setează regulatorul în poziția „Înainte” și apoi introdu imediat firul în pâlnie. Deschide obturatorul pâlniei și pornește curentul. Așteaptă până când apare un arc stabil și începe sudura cu mișcări tangențiale scurte în zona de joncțiune a pieselor.
Un aparat de sudură cu sârmă semiprofesional permite sudura fără gaz a elementelor din oțel inoxidabil, metale neferoase, oțel carbon și aluminiu. Fluxul care conține magneziu, mangan și aluminiu este cel mai bun pentru sudura aluminiului (în mod natural). În plus, atât foile de tablă subțiri, cât și matricele groase sunt la fel de bine sudate.
De asemenea, trebuie să acorzi atenție echipamentului, adică să ai o îmbrăcăminte de protecție și o mască. În jurul punctului de lucru nu trebuie să existe nimic inflamabil, pe o rază de 10 m.
Înainte de sudură, pretratează suprafețele. Acestea nu trebuie să aibă urme de coroziune, vopsea și alți contaminanți. Utilizează un dispozitiv special pentru a curăța metalul. Suprafețele după un astfel de tratament trebuie degresate cu spirt sau acetonă.
O caracteristică distinctivă a sudurii fără gaz este că în jurul arcului se formează un nor de flux protector. Acesta este, de asemenea, un gaz, care, în plus, este încălzit la o temperatură ridicată, ceea ce înseamnă că tinde să crească în sus.
Acest produs gazos nu este otrăvitor, totuși, inhalarea în concentrații mari poate fi dăunătoare sănătății. Pentru a preveni acest lucru, înainte de a începe să sudezi, trebuie create condiții pentru o ventilație eficientă (poate fi și una forțată).
Este necesar să muți suportul în timpul sudurii de-a lungul îmbinării formate. Este mai bine să sudezi piesele cu margini masive care să fie îmbinate în mai mulți pași, iar prima trecere trebuie efectuată la o putere de curent reglată scăzut, deoarece, aceasta este singura modalitate de a evita apariția fisurilor. Îmbinarea este formată prin umplerea bazinului de sudură cu topitură. După ce cavitatea îmbinării este umplută, alimentarea sârmei trebuie oprită, iar aparatul de sudură trebuie deconectat de la rețea.