Ce echipament de protecție trebuie să porți în funcție de tipul de activitate pe care o desfășori

Echipamentul de protecție este extrem de esențial în orice activitate pe care o vei efectua. Siguranța ta trebuie să fie pe primul loc și să te informezi în legătură cu fiecare activitate și echipamentul pe care trebuie să-l porți pentru respectiva treabă.

Echipamentul din cartea muncii trebuie să fie purtat, nu trebuie să lipsească nici măcar un element care scrie acolo, iar casca de protecție este una dintre acelea. Acesta este menit să te protejeze de orice accidentare care are loc în zona de muncă sau pentru prevenirea oricărei leziuni.

Există mai multe tipuri de echipament de protecție pentru activități diferite, ca de exemplu pentru sport, pentru muncă sau pentru recreere. Fiecare este important și este o metodă de precauție și nu trebuie să fie neglijată deloc.

Prin purtarea echipamentului tot timpul, indiferent de activitatea pe care o faci, te vei simți în siguranță și în cazul unei accidentări te va proteja. Așadar, nu evita purtarea echipamentului!

Cum să te protejezi în timpul lucrului

Echipamentul de protecție este necesar în orice tip de industrie în care lucrezi, fie că este industrie chimică, construcții sau medicină. Acest echipament protecția muncii te apără de orice risc pe care îl poți evita prin purtarea corectă și constantă a acestuia.

De exemplu, în domeniul construcțiilor EPI-ul, adică Echipamentul de Protecție Individuală este extrem de important pentru ca tu să-ți păstrezi siguranța pe parcursul muncii. Elementele cele mai des folosite pentru EPI sunt enumerate în rândurile de mai jos.

Casca protecție este un element cheie pentru a preveni leziunile grave care ți se pot întâmpla la nivelul capului. Asigură-te că investești într-o cască de înaltă calitate și durabilă.

În cazul în care lucrezi într-un mediu extrem de zgomotos, ai nevoie să-ți protejezi sistemul auditiv, iar în acest caz, casca de protecție auditivă este potrivită. De asemenea, ochelarii de protecție sau vizorul sunt și ele elemente esențiale.

Cu ajutorul acestora nu vei întâmpina leziuni la nivelul ocular, protejându-te de orice particulă străină, praf sau substanță chimică care ar putea să te afecteze.

O altă componentă care face parte din echipamentul de protecție sunt mănușile. Ele te protejează de diferite substanțe chimice, de obiecte care sunt ascuțite și periculoase și de temperaturi extreme. Așadar, purtarea mănușilor în mediul de lucru este extrem de necesară pentru ca echipamentul de protecție să fie întreg.

De asemenea, asigură-te că porți cizme de protecție pentru a preveni accidentările și pentru a te apăra în momentele în care un obiect greu ar pica în zona piciorului tău. Acestea sunt esențiale să respecte anumite standarde de siguranță și de a fi confortabile pe parcursul purtării lor.

Siguranța în timpul sportului și a activităților de recreere

Activitățile de recreere sau chiar și sportul sunt extrem de benefice pentru organismul și sănătatea ta. Însă, chiar dacă acestea par activități inofensive, ele includ anumite riscuri pe care le poți preveni prin purtarea echipamentului de protecție corespunzător pentru tipul de activitate pe care o desfășori.

Așadar, un prim tip de echipament este cel pentru ciclism. Această activitate este extrem de benefică pentru tine, însă datorită distanțelor mari și aglomerate pe care le parcurgi ai nevoie să porți un echipament special.

Un prim element al acestui echipament de protecție este casca pentru ciclism. Aceasta te protejează în zona capului, în cazul unei accidentări în zona respectivă. Mănușile sunt benefice pentru protejarea articulațiilor și pentru ca mâinile să-ți fie protejate dacă întâmpini vreo accidentare.

Tot în cazul unei căderi, ai nevoie și de cotiere și genunchiere. Sunt esențiale în efectuarea acestei activități și sunt de folos pentru protejarea coatelor și a genunchilor la impacturi.

În cazul unui sport cu motorul atunci vei avea de un echipament de protecție puțin diferit de cel pentru ciclism. Deoarece, în acest caz folosești un motor și se merge cu o viteză extrem de mare, siguranța ta este importantă.

Așadar, ai nevoie de o cască care să-ți păstreze zona feței și a capului sigure în cazul unui impact. De asemenea, investește într-o cască care este rezistentă și de o calitate superioară. Există și un costum special care beneficiază de protecție cu armură. Acesta este extrem de important în momentele de accidentare.

Armura este componentul esențial pe care costul îl are, deoarece apără și este plasat în zona coapselor, a umerilor și a coloanei verticale. De asemenea, asigură-te că porți și bocanci și mănuși pentru a nu te accidenta în zona picioarelor sau a mâinilor. Achiziționarea acestor elemente trebuie să fie una calitativă și rezistentă.

Siguranța zilnică

Chiar dacă te gândești că în viața de zi cu zi nu vei întâmpina probleme și accidentări, asta nu este adevărat. Ba dimpotrivă, chiar pentru că acestea nu sunt așa de previzibile nu te îngrijorezi, astfel nu porți nici echipamentul de protecție pentru o anume activitate, iar leziunile vor fi mult mai grave în acest caz.

Un prim exemplu de activitate pe care o desfășori sau ai desfășurat-o la un moment dat, sunt plimbările, statul la soare sau alergatul în timp ce razele de soare te mângâiau. Acest lucru nu este benefic pentru ochii tăi și pentru pielea ta. Așadar, asigură-te că porți crema cu protecție UV care să te apere de razele de soare și ochelarii de soare cu UV.

Aceste lucruri sunt esențiale, mai ales în contextul actual unde schimbările climatice sunt drastice. Un alt tip de activitate pe care poate că ai desfășurat-o este mersul pe role sau ciclismul urban.

Casca și genunchierele nu trebuie să lipsească când faci aceste activități. Ele sunt extrem de importante, mai ales că în mediul urban este trafic, iar echipamentul te ajută să rămâi în siguranță.

Mai există și echipamentul de protecție special pentru diferite activități casnice sau grădinărit care îți sare în ajutor și te protejează de diferite riscuri. Masca de protecție te ajută în momentele în care faci curat în casă și întâmpini multe substanțe chimice și praf, iar aceasta te ajută prin evitarea inhalării acestora în organism.

În cazul grădinăritului, mănușile pentru grădinărit te protejează de orice înțepătură, zgârietură sau substanță chimică care te poate afecta sau răni într-un anume mod.

Gabriela Lazar

Learn More →