Vrei să depășești barierele financiare și să investești în expansiunea companiei? Indiferent de dimensiunea business-ului, căutarea finanțării potrivite poate deveni o provocare, având în vedere diferitele surse de finanțare existente pe piață. Pentru a te ajuta, îți prezentăm mai jos câteva aspecte importante, astfel încât să alegi cea mai bună strategie de finanțare pentru compania ta.
Când este creditul o opțiune bună pentru business?
Planul tău este să-ți dezvolți afacerea într-un mod inteligent și sustenabil? Deși mulți antreprenori analizează raportul cost-beneficiu al fiecărei modalități de finanțare, întrebarea esențială care rămâne este mereu aceeași: care este momentul oportun pentru a accesa un credit pentru firmă pentru a beneficia de finanțarea dorită? Fie că e vorba de un credit în rate sau o linie de credit, împrumutul este o opțiune viabilă și atractivă pentru companie în momentul în care lipsa capitalului împiedică afacerea să crească. Deși unele linii de credite sunt destinate achiziționării de bunuri și noi echipamente tehnice pentru producție, altele sunt direcționate către plata facturilor. În cazul în care vrei să-ți stimulezi afacerea și să investești în creșterea companiei, creditul de la Portofin.ro este o resursă financiară adecvată pentru finanțarea business-ului.
Ce surse de finanțare există?
Fie că vrei să-ți extinzi afacerea, fie că vrei să obții capital pentru reînnoirea echipamentelor, în funcție de mărimea și bonitatea companiei tale, ai acces la o gamă diversificată de surse de finanțare. Iată care sunt principalele tipuri de finanțare pentru business-ul tău:
- Credite sub formă de împrumuturi bancare ce trebuie rambursate într-o anumită perioadă prestabilită;
- Creditul comercial care îți permite să-ți protejezi bilanțul și să-ți achiți datoriile față de furnizori într-o perioadă scurtă de timp;
- Leasingul financiar sau operațional;
- Ofertele publice inițiale prin oferirea de acțiuni persoanelor interesate;
- Fondurile de investiții;
- Investitorii de tip “business angel”, populari în rândul startup-urilor;
- Finanțarea participativă, numită și Crowdfunding, cu ajutorul căreia companiile pot strânge fonduri, folosind o platformă online, pentru a da viață unui anumit proiect viabil;
- P2P este o linie de credit obținută printr-o platformă de creditare. Prin această alternativă de finanțare numită și “peer to peer”, o companie poate obține de la creditori sumele necesare, în condiții stabilite prin negocieri între părți;
- Subvenții și granturi pentru o serie de proiecte de cercetare și dezvoltare sau alte zone strategice pentru care sunt alocate fonduri nerambursabile, dar și alte instrumente financiare cu costuri reduse.
Ține cont de criteriile de eligibilitate
Evaluarea corectă a nevoilor financiare este un punct cheie înaintea solicitării unei finanțări. Pe lângă aceasta, este esențial să analizezi termenii și condițiile de aprobare și restituire a împrumutului, termenele de rambursare, ratele dobânzii, comisioanele, perioada de grație și să compari mai multe oferte de la instituții financiare diferite. O analiză completă te va ajuta să identifici și ce criterii trebuie să îndeplinești pentru a putea solicita finanțarea.
Ai identificat care este tipul de finanțare potrivit pentru compania ta? De-acum, tot ce trebuie să faci este să consulți ofertele de pe piață și să o alegi pe cea mai avantajoasă pentru tine.
Sursă foto: shutterstock.com