Cum Poți Salva un Parbriz Fisurat: Opțiuni și Sfaturi

Cum Poți Salva un Parbriz Fisurat: Opțiuni și Sfaturi

Un parbriz fisurat poate fi o problemă costisitoare și periculoasă pentru siguranța ta în trafic. Cu toate acestea, există câteva opțiuni pe care le poți lua pentru a salva un parbriz fisurat și pentru a preveni extinderea daunelor.

1. Repararea Parbrizului:

Dacă fisura sau crăpătura este mică și nu afectează zona de vizibilitate a șoferului, poți lua în considerare repararea parbrizului. Repararea implică umplerea fisurii cu rășină specială, care se întărește și previne extinderea daunelor. Este important să știi că nu toate fisurile pot fi reparate, iar dimensiunea și amplasarea lor sunt factori importanți în luarea acestei decizii. Poți găsi soluții pe https://www.parbrizeacasa.ro/.

De ce este periculos un parbriz fisurat?

Un parbriz fisurat poate fi periculos din mai multe motive. Iată câteva dintre ele:

 • Vizibilitate redusă: Un parbriz fisurat poate distorsiona sau bloca parțial câmpul tău de vedere, ceea ce poate face mai dificilă observarea obiectelor sau a altor vehicule în trafic. Acest lucru poate crește riscul de accidente, mai ales în condiții de vizibilitate redusă, cum ar fi ploaie, ceață sau noapte.
 • Slăbirea structurii parbrizului: Un parbriz fisurat poate avea o rezistență mai scăzută la impacturi ulterioare. Acest lucru înseamnă că în cazul unui accident sau al unei coliziuni, parbrizul poate să nu îndeplinească corect rolul său de a proteja ocupanții vehiculului împotriva obiectelor zburătoare sau a deplasării acestora în exterior.
 • Risc de desprindere: Un fisură sau o crăpătură în parbriz poate să se extindă în timp datorită vibrațiilor și a schimbărilor de temperatură. Aceasta poate duce la desprinderea sau la căderea parbrizului în întregime, ceea ce poate fi extrem de periculos în timpul condusului.
 • Probleme legate de siguranța airbag-urilor: Parbrizul are un rol important în funcționarea corectă a airbag-urilor. Un parbriz fisurat sau deteriorat poate afecta deploarea adecvată a airbag-urilor în cazul unui accident, punând în pericol siguranța pasagerilor.
 • Probleme legate de siguranța în rulare: Fisurile în parbriz pot slăbi structura generală a vehiculului, ceea ce poate afecta siguranța în cazul unei coliziuni. Parbrizul servește și ca element structural în susținerea acoperișului și pentru menținerea integrității cabinei pasagerilor.

2. Înlocuirea Parbrizului:

Pentru fisuri mai mari sau crăpături care afectează zona de vizibilitate, înlocuirea parbrizului este de obicei singura opțiune. Înlocuirea parbrizului se efectuează de obicei de către profesioniști, care îndepărtează parbrizul deteriorat și montează unul nou și intact. Este esențial să alegi un parbriz de calitate și să asiguri o instalare corectă pentru a menține siguranța vehiculului.

3. Rezolvarea Immediată a Daunelor Mici:

Dacă observi o fisură sau o crăpătură mică, este important să acționezi imediat. Daunele minore pot deveni mai mari în timp și pot duce la necesitatea înlocuirii parbrizului. Contactează un specialist pentru a evalua dauna și a lua decizii corecte.

4. Nu Amâna Repararea sau Înlocuirea:

Atunci când constați o fisură sau o crăpătură, nu amâna repararea sau înlocuirea. Siguranța ta și a pasagerilor tăi este esențială, iar un parbriz deteriorat poate pune în pericol viața în timpul unui accident sau al unei coliziuni.

5. Consultă Asigurarea Auto:

Verifică polița ta de asigurare auto pentru a vedea dacă dauna la parbriz este acoperită. Unele asigurări auto comprehensive includ acoperire pentru repararea sau înlocuirea parbrizului. Consultă cu compania de asigurări pentru a vedea ce costuri sunt acoperite și ce pași trebuie urmați.

6. Prevenirea Viitoarelor Daune:

După repararea sau înlocuirea parbrizului, asigură-te că ai grijă pentru a preveni viitoarele daune. Menține o distanță sigură în trafic pentru a evita impactul cu pietre sau obiecte proiectate și evită utilizarea apei fierbinți pentru dezghețarea rapidă a parbrizului în timpul iernii.

Un parbriz fisurat poate fi salvat prin reparare sau înlocuire, în funcție de dimensiunea și amplasarea daunelor. Este important să acționezi rapid și să consulți un specialist pentru a evalua dauna și a lua decizii corecte. Asigură-te că menții parbrizul în stare bună pentru siguranța ta în trafic și a celor din jur.

Se Merită Să Repari Parbrizele Fisurate? Avantaje și Dezavantaje

Atunci când te confrunți cu un parbriz fisurat, este o întrebare importantă dacă merită să îl repari sau să îl înlocuiești. Alegerea corectă depinde de severitatea daunelor, de costuri și de factorii de siguranță.

Avantaje ale Reparării Parbrizelor Fisurate:

 • Economisirea Banilor: Repararea parbrizelor este, în general, mai ieftină decât înlocuirea completă. De asemenea, majoritatea companiilor de asigurări acoperă costurile reparației parbrizului, ceea ce poate reduce semnificativ cheltuielile tale.
 • Economisirea Timpului: Repararea unui parbriz poate fi o procedură rapidă, care poate fi finalizată într-o oră sau chiar mai puțin. Înlocuirea parbrizului poate dura mai mult timp și poate necesita mai multe etape.
 • Păstrarea Siguranței Mașinii: Un parbriz reparat corect va păstra integritatea structurii mașinii și va menține siguranța la nivelul său optim. Repararea poate preveni extinderea fisurilor și poate menține sticla stabilă în timpul unui impact.

Dezavantaje ale Reparării Parbrizelor Fisurate:

 • Dimensiunea și Amplasarea Daunelor: Repararea parbrizelor este eficientă pentru daune mici sau medii, cum ar fi fisuri sau crăpături scurte. Daunele mari sau aflate în câmpul de vizibilitate al șoferului pot necesita înlocuirea parbrizului.
 • Aspectul Estetic: Repararea parbrizului poate lăsa o ușoară cicatrice sau un mic punct vizibil. Acest aspect poate fi deranjant pentru unii șoferi, în timp ce alții pot considera că este acceptabil în schimbul economiei de bani.
 • Repararea Tardivă: Amânarea reparației poate duce la extinderea daunelor și la necesitatea înlocuirii parbrizului. Dacă fisura devine prea mare sau se extinde într-o formă complexă, repararea nu mai este o opțiune viabilă.

Merită să repari parbrizele fisurate în anumite condiții. Pentru daune mici sau medii, repararea poate fi o opțiune excelentă pentru a economisi bani și timp, menținând în același timp siguranța vehiculului. Cu toate acestea, este important să consulți un specialist pentru a evalua starea parbrizului și pentru a lua decizia potrivită. Dacă fisura este prea mare sau afectează vizibilitatea șoferului, înlocuirea parbrizului poate fi singura opțiune sigură.

Gabriela Lazar

Learn More →