Ce trebuie sa stii daca vrei sa iti faci o mansarda la casa

Ce trebuie sa stii daca vrei sa iti faci o mansarda la casa

Mansarda este un spatiu care poate fi transformat intr-o camera confortabila, utila si plina de personalitate. Fie ca vrei sa o folosesti ca dormitor, birou, camera de relaxare sau altceva, exista cateva aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare pentru a avea mansarda perfecta la casa. 

Iata cateva idei care te pot ajuta sa obtii mansarda perfecta:

  • Structura casei si a acoperisului

Inainte de a incepe amenajarea mansardei, trebuie sa te asiguri ca structura casei si a acoperisului poate sustine greutatea si modificarile pe care le vei face. Mai trebuie apoi sa verifici daca ai nevoie de autorizatii sau avize pentru constructia mansardei. Dupa ce realizezi toata documentatia si iti faci bine temele, te poti apuca de treaba. Poti apela la un arhitect sau la o firma de constructii pentru a te sfatui in acest sens.

  • Inaltimea si spatiul disponibil

Un alt factor important este inaltimea si spatiul de care dispui in mansarda. Pentru a fi confortabila si functionala, mansarda trebuie sa aiba cel putin 2,2 metri inaltime in partea centrala si sa ofere suficient spatiu pentru mobilier si circulatie. Daca nu ai inaltimea necesara, s-ar putea sa iti fie incomod sa circuli prin partile laterale datorita inclinarii, peretii find acoperisul propriu-zis al casei. Daca mansarda este mica sau ingusta, poti opta pentru piese de mobilier care nu ocupa mult spatiu, care au rol practic si care se potrivesc cu forma si unghiul acoperisului. 

  • Izolatia termica si fonica

Mansarda este expusa la variatii de temperatura si zgomot, de aceea este esential sa ai o izolatie termica si fonica de calitate. Poti folosi materiale izolante precum vata minerala, pluta sau celuloza, care se monteaza intre capriori sau pe suprafata interioara a acoperisului. Acestea sunt solutii mai ecologice decat izolatia clasica cu polistiren si sunt mai sustenabile si sigure. De exemplu, poti intra si alege fibra de celuloza de aici, de la Isodepot.ro. Nu in ultimul rand, poti opta pentru ferestre de mansarda care sa asigure o buna izolare si o lumina naturala abundenta.

  • Scara de acces

Pentru a ajunge in mansarda, ai nevoie de o scara de acces care sa fie sigura, comoda si estetica. Locatia ideala pentru scara este in concordanta cu creasta acoperisului, astfel incat sa profite de inaltimea maxima disponibila. De asemenea, poti alege o scara care sa se ridice deasupra celei existente, pentru a nu pierde spatiu din camerele de dedesubt. Scara poate fi din lemn, metal, beton sau sticla, in functie de stilul pe care il preferi.

  • Stilul de amenajare

In functie de gusturile si nevoile tale, poti alege stilul de amenajare care ti se potriveste cel mai bine. Mansarda poate fi amenajata in stil rustic, modern, minimalist, scandinav, industrial sau altul. Poti folosi culori, materiale, texturi, tapet, perne, covoare, plante si alte elemente decorative care sa creeze o atmosfera placuta si primitoare. Poti gasi multe idei de amenajare a mansardei pe internet sau in reviste de specialitate.

In incheiere, mansarda este un spatiu care ofera multe posibilitati de amenajare si utilizare, daca se respecta cateva reguli de baza. Astfel, poti transforma mansarda intr-o camera confortabila, utila si plina de personalitate, care sa iti reflecte gusturile si nevoile. Mansarda poate fi locul tau preferat din casa, daca stii cum sa o amenajezi.

Sursa foto: freepik.com

Gabriela Lazar

Learn More →