Tipuri de Vinuri și Cum Pot Fi Alese

Tipuri de Vinuri și Cum Pot Fi Alese

Lumea vinurilor este vastă și variată, cu o gamă largă de arome, arome și stiluri. Alegerea vinului potrivit poate fi o experiență plăcută și satisfăcătoare, dar poate fi și copleșitoare pentru cei care nu sunt familiarizați cu terminologia și varietățile disponibile.

1. Vinuri Albe:

Vinurile albe sunt obținute din struguri cu pulpă deschisă la culoare și fermentate fără coji. Ele pot varia de la uscate și crocante până la dulci și aromate și pe toate le puteți găsi pe 24drinks. Iată câteva tipuri de vinuri albe și cum pot fi alese:

a. Sauvignon Blanc: Acest vin alb este cunoscut pentru aromele sale proaspete și notele de citrice. Este perfect pentru cei care iubesc aromele de lămâie, iarbă proaspătă și fructul pasiunii.

b. Chardonnay: Chardonnay poate varia de la vinuri cu arome bogate de măr și vanilie, datorită maturării în butoaie de stejar, până la vinuri cu arome mai subtile de fructe tropicale. Este potrivit pentru cei care caută vinuri albe mai complexe.

c. Riesling: Acest vin german este cunoscut pentru echilibrul său între dulceață și aciditate. Este potrivit pentru cei care preferă aromele de piersică, mere și miere.

2. Vinuri Roșii:

Vinurile roșii sunt obținute din struguri cu coji roșii și pot varia de la ușoare și fructate până la puternice și îmbătrânite. Iată câteva tipuri de vinuri roșii și cum pot fi alese:

a. Merlot: Merlot este un vin roșu ușor și neted, cu arome de cireșe și prune. Este potrivit pentru cei care preferă vinurile mai puțin tari și mai ușoare.

b. Cabernet Sauvignon: Acest vin roșu este puternic și bogat, cu arome de cassis, lemn și mirodenii. Este o alegere excelentă pentru cei care caută vinuri roșii cu personalitate puternică.

c. Pinot Noir: Pinot Noir este cunoscut pentru aromele sale delicate de căpșuni și fructe de pădure. Este potrivit pentru cei care iubesc vinurile roșii ușoare și elegante.

3. Vinuri Rosé:

Vinurile rosé sunt obținute din struguri cu coji roșii, dar fermentate pentru o perioadă mai scurtă de timp, ceea ce le conferă o culoare și un gust mai ușor. Acestea sunt vinuri ideale pentru aperitive și mese estivale.

Cum să Alegi Vinul Potrivit:

 • Gusturile Personale: Începe cu gusturile personale. Gândește-te la aromele și stilurile de vin pe care le preferi. Dacă iubești aromele de fructe tropicale, de exemplu, un Chardonnay ar putea fi potrivit pentru tine.
 • Corespondența cu Mâncarea: În general, vinurile albe se potrivesc bine cu pește, pui și salate, în timp ce vinurile roșii sunt ideale pentru carne roșie, paste și pizza. Încearcă să alegi un vin care se potrivește cu mâncarea pe care o vei servi.
 • Regiunea de Producție: Dacă vrei să experimentezi, poți explora vinurile din diferite regiuni viticole. Fiecare regiune oferă arome și caracteristici unice datorită solului și climei specifice.
 • Preț și Buget: Stabilește un buget pentru vin și fii atent la prețuri. Există vinuri pentru toate bugetele, iar uneori vinurile mai scumpe nu sunt neapărat cele mai bune pentru gusturile tale.
 • Degustare: Participarea la degustări de vinuri poate fi o modalitate excelentă de a învăța despre arome și profile de gust și de a-ți dezvolta preferințele.

Alegerea vinului potrivit poate aduce o experiență plăcută în cadrul mesei sau a evenimentului tău. În funcție de preferințele tale, mâncarea servită și bugetul disponibil, poți alege dintr-o varietate bogată de vinuri albe, roșii și rozé. Cu timpul, vei dezvolta o înțelegere mai profundă a lumii vinurilor și vei putea savura și aprecia cu adevărat această băutură complexă și fascinantă.

La Ce Preparate Merg Cel Mai Bine Vinurile?

Gustul și aromele unui vin pot influența semnificativ modul în care percepi un preparat culinar. Potrivirea vinului cu mâncarea poate face ca gustul să fie mai bun și poate crea o experiență culinară remarcabilă.

1. Vinuri Albe:

 • Sauvignon Blanc: Aceste vinuri albe proaspete și cu arome de citrice merg bine cu preparatele ușoare precum salatele, peștele și fructele de mare. Sunt, de asemenea, potrivite pentru brânzeturi moi și aperitive cu ierburi proaspete.
 • Chardonnay: Chardonnay poate varia de la vinuri cu arome bogate de măr și vanilie, până la vinuri cu arome subtile de fructe tropicale. Merge bine cu puiul la grătar, fructele de mare cu sosuri cremoase și preparatele cu unt.
 • Riesling: Acest vin german cu echilibru între dulceață și aciditate este excelent alături de preparate picante, de pui, fructe de mare și mâncare asiatică.

2. Vinuri Roșii:

 • Merlot: Vinurile Merlot, ușoare și netede, merg bine cu carne de pui, porc și preparate de paste cu sosuri cu roșii.
 • Cabernet Sauvignon: Cabernet Sauvignon este un vin puternic și bogat, care se potrivește cu carne roșie la grătar, friptură și preparate de carne cu arome puternice.
 • Pinot Noir: Pinot Noir este cunoscut pentru aromele sale delicate de căpșuni și fructe de pădure. Este o alegere potrivită pentru pui, pește și preparate de carne cu arome subtile.

3. Vinuri Rosé:

 • Rosé: Aceste vinuri sunt potrivite pentru aperitive, brânzeturi ușoare, fructe de mare, salate și mâncare de vară. Sunt perfecte pentru a însoți picnicurile și seriile de vară în aer liber.

4. Deserturi:

 • Vinuri dulci: Vinurile dulci, precum vinurile de postre și șampania dulce, sunt alegeri excelente pentru deserturi. Se potrivesc cu torturi, prăjituri, ciocolată și brânzeturi cu mucegai.

5. Formaje:

 • Vinuri roșii puternice: Pentru brânzeturile cu arome pronunțate, cum ar fi brânzeturile albastre sau brânzeturile bine maturate, vinurile roșii puternice precum Bordeaux sau Syrah sunt alegeri potrivite.

6. Mâncăruri Picante:

 • Vinuri dulci sau vinuri albe cu aciditate crescută: Mâncărurile picante pot fi echilibrate cu vinuri dulci, precum Riesling, sau cu vinuri albe cu aciditate crescută, precum Sauvignon Blanc.

7. Mâncăruri cu Sosuri Cremoase:

 • Vinuri albe cu corp: Preparatele cu sosuri cremoase merg bine cu vinuri albe cu corp, precum Chardonnay, care pot contrabalansa aromele bogate ale sosului.

8. Pizza:

 • Vinuri rosé sau vinuri roșii ușoare: Vinurile rosé sau vinurile roșii ușoare precum Pinot Noir sunt alegeri potrivite pentru pizza, deoarece pot completa aromele și aromele ingredientelor.

Alegerea corectă a vinului pentru un preparat poate adăuga un plus de savoare și eleganță experienței culinare. Cu puțină experiență și experimentare, vei învăța să potrivești vinurile cu preparatele în funcție de gusturile personale și preferințele culinare. Oricare ar fi combinația aleasă, bucură-te de fiecare masă și însoțește-o cu un vin care completează gusturile și aromele preparatului.

Gabriela Lazar

Learn More →