Cum se schimbă uleiul la BMW

Cum se schimbă uleiul la BMW

Schimbarea regulată a uleiului este una dintre cele mai importante aspecte ale întreținerii mașinii tale BMW. Uleiul de motor are rolul de a lubrifia, de a răci și de a curăța componentele vitale ale motorului, astfel încât să funcționeze în mod optim.

1. Asigură-te că ai materialele și uneltele potrivite:

Înainte de a începe schimbarea uleiului, asigură-te că ai toate materialele și uneltele necesare. Acestea includ:

  • Ulei de motor de calitate potrivit pentru BMW-ul tău, conform specificațiilor producătorului.
  • Filtru de ulei nou. Găsești componente și servicii pe https://www.apbservice.ro/.
  • Chei pentru a scoate șurubul de drenaj al uleiului și capacul filtrului de ulei.
  • Otravă pentru ulei uzat și alte deșeuri.
  • Un cric și un set de cric pentru a ridica mașina.
  • O tavă de colectare pentru a colecta uleiul uzat.
  • Mănuși de protecție și ochelari de protecție pentru siguranță.

2. Ridicarea mașinii:

Pentru a avea acces la filtrul de ulei și la șurubul de drenaj, va trebui să ridici mașina. Asigură-te că mașina este parcată pe o suprafață plană și solidă și că frâna de mână este trasă. Urmează instrucțiunile manualelor de utilizare ale mașinii tale pentru a găsi punctele corecte de ridicare și pentru a utiliza cricul în siguranță.

3. Dezactivează motorul și așteaptă ca uleiul să se scurgă:

După ce ai ridicat mașina, oprește motorul și așteaptă câteva minute pentru ca uleiul să se scurgă înapoi în carter. Acest lucru va face schimbarea uleiului mai eficientă.

4. Scoate șurubul de drenaj al uleiului:

Localizează șurubul de drenaj al uleiului sub motor. Utilizează o cheie potrivită pentru a desface șurubul cu grijă. Asigură-te că ai tava de colectare poziționată sub șurub pentru a captura uleiul uzat care se va scurge.

5. Schimbă filtrul de ulei:

După ce uleiul uzat a fost drenat complet, scoate filtrul de ulei vechi. De obicei, acesta se găsește sub un capac de plastic sau metal, care poate fi deschis cu o cheie. Înlocuiește filtrul vechi cu un filtru de ulei nou și asigură-te că îl strângeți la mâna potrivită.

6. Adaugă ulei nou:

Deschide capacul de umplere a uleiului și începe să adaugi uleiul nou. Verifică nivelul de ulei cu bățul de măsurare a uleiului și asigură-te că este în limita specificațiilor producătorului. Nu adăuga prea mult ulei, deoarece acest lucru poate avea efecte negative asupra motorului.

7. Verifică pentru scurgeri și asigură-te că totul este strâns:

Porniți motorul pentru o scurtă perioadă de timp și verificați dacă există scurgeri de ulei. Apoi, oprește motorul și verifică din nou nivelul de ulei. Asigură-te că toate capacele și șuruburile sunt strânse corect și că nu există scurgeri de ulei.

8. Începe motorul și verifică presiunea uleiului:

După ce te-ai asigurat că totul este la locul lui, pornește motorul și verifică presiunea uleiului. Asigură-te că presiunea este în intervalul normal și că nu există avertizări sau lumini de control aprinse pe tabloul de bord.

9. Înregistrează schimbarea uleiului:

Nu uita să înregistrezi schimbarea uleiului în manualul mașinii sau în registru. Acest lucru va ajuta la menținerea istoricului de întreținere și la urmărirea momentului următoarei schimbări de ulei.

10. Eliminarea corectă a uleiului uzat:

Uleiul uzat trebuie eliminat în mod corespunzător. Multe service-uri auto sau centre de reciclare acceptă uleiul uzat. Nu arunca niciodată uleiul uzat în mediu sau în canalizare.

Schimbarea uleiului este o parte crucială a întreținerii mașinii tale BMW și trebuie efectuată în mod regulat conform recomandărilor producătorului. Dacă nu te simți confortabil să faci acest lucru singur, este întotdeauna o idee bună să apelezi la un service auto calificat pentru a efectua schimbarea uleiului și pentru a vă asigura că mașina ta funcționează în mod optim. Un motor bine întreținut va asigura performanța și durabilitatea mașinii tale BMW pentru mulți ani înainte.

Tipuri de ulei pentru BMW

Alegerea uleiului potrivit pentru mașina ta BMW este esențială pentru menținerea performanței și a durabilității motorului. Uleiul de motor este responsabil pentru lubrifierea, răcirea și curățarea componentelor motorului, astfel încât să funcționeze în mod optim. BMW are specificații stricte pentru tipurile de ulei pe care le recomandă pentru motoarele lor, iar alegerea greșită a uleiului poate afecta performanța și poate duce la probleme de funcționare.

1. Ulei convențional:

Uleiul de motor convențional este un ulei derivat din petrol brut și este cel mai obișnuit tip de ulei folosit în motoarele de uz general. Cu toate acestea, pentru mașinile BMW cu motoare moderne, acest tip de ulei poate să nu fie cel mai potrivit, deoarece aceste mașini sunt proiectate pentru a funcționa optim cu uleiuri sintetice de înaltă calitate. Uleiul convențional poate avea un interval de schimb mai scurt și poate oferi performanțe mai slabe în comparație cu uleiurile sintetice.

2. Ulei sintetic:

Uleiul de motor sintetic este creat în laborator și este proiectat pentru a oferi performanțe superioare și o protecție mai bună pentru motor. BMW recomandă, în general, utilizarea uleiurilor sintetice de înaltă calitate pentru motoarele lor. Acest tip de ulei are un interval de schimb mai lung și rezistență sporită la temperaturi ridicate și scăzute, ceea ce îl face potrivit pentru motoarele BMW care funcționează la niveluri ridicate de performanță. Uleiurile sintetice sunt, de obicei, mai scumpe decât cele convenționale, dar oferă beneficii semnificative în ceea ce privește protecția și durabilitatea motorului.

3. Ulei semi-sintetic:

Uleiul semi-sintetic este un amestec de uleiuri convenționale și sintetice. Acest tip de ulei poate oferi unele dintre beneficiile uleiurilor sintetice, cum ar fi intervalul de schimb mai lung, la un preț mai accesibil. Cu toate acestea, pentru a menține performanța optimă a motorului BMW, este încă recomandat să folosiți uleiuri sintetice de înaltă calitate.

4. Uleiuri de înaltă performanță:

Pentru modelele BMW M și alte vehicule de performanță, există uleiuri speciale de înaltă performanță disponibile. Aceste uleiuri sunt formulate pentru a face față cerințelor ridicate de temperatură și presiune ale motoarelor de performanță și pot oferi o protecție sporită pentru componentele motorului în condiții extreme.

5. Uleiuri cu specificații BMW:

BMW a dezvoltat propriile specificații și cerințe pentru uleiurile utilizate în vehiculele lor. Uleiurile care îndeplinesc aceste specificații BMW sunt adesea marcate ca „LL” (Longlife) și sunt proiectate pentru a se potrivi perfect cu cerințele motoarelor BMW. Verificați manualul mașinii sau consultați un specialist în service-ul auto pentru a determina tipul corect de ulei BMW pentru mașina ta specifică.

6. Vâscozitate:

În plus față de tipul de ulei, este important să luați în considerare vâscozitatea uleiului. Vâscozitatea se referă la cât de gros sau subțire este uleiul la temperaturi diferite. De exemplu, uleiurile cu vâscozitate mai mică (5W-30) sunt potrivite pentru temperaturi reci, în timp ce cele cu vâscozitate mai mare (10W-40) sunt potrivite pentru temperaturi mai ridicate. Asigurați-vă că alegeți vâscozitatea corectă pentru condițiile de conducere în care veți folosi mașina.

Alegerea corectă a uleiului pentru mașina ta BMW este esențială pentru a asigura performanța și durabilitatea motorului. Consultați manualul mașinii sau discutați cu un specialist în service-ul auto pentru a determina tipul și vâscozitatea corectă a uleiului pentru vehiculul dvs. BMW specific. Utilizarea uleiului potrivit și respectarea intervalului de schimb recomandat vă vor ajuta să vă bucurați de mașina dvs. BMW la capacitate maximă pentru mulți ani înainte.

Gabriela Lazar

Learn More →