6 necesități de bază ale animalelor de la fermă

Dacă ești la început în domeniul zootehniei, este important să cunoști nevoile de bază ale animalelor pe care le crești și să le asiguri resursele necesare (care vor contribui la sănătatea și productivitatea acestora). Fiecare specie are cerințe specifice, dar există câteva necesități fundamentale pe care trebuie să le ai mereu în vedere.

Iată care sunt cele mai importante aspecte atunci când vine vorba de creșterea animalelor de la fermă:

  1. Acces permanent la apă

Accesul permanent la apă curată și proaspătă este o condiție de bază pentru bunăstarea animalelor pe care le crești. Apa este importantă pentru menținerea nivelului de hidratare, pentru reglarea temperaturii corporale, dar și pentru organe. Mai ales în sezonul cald, necesitatea pentru hidratare crește considerabil, de aceea trebuie să le asiguri o sursă permanentă de apă. Se recomandă să le pui la dispoziție adăpătoare profesionale, așa cum sunt, de exemplu, acestea pentru găini sau alte păsări. Găsești online soluții eficiente de acest gen pentru orice specie. Îți recomandăm în plus să le pui într-un loc umbrit.

  1. Hrană adaptată în funcție de nevoile fiecărui animal

Hrănirea corespunzătoare a animalelor de la fermă este vitală pentru sănătatea și productivitatea acestora. De exemplu, găinile ouătoare au nevoie de o rețetă specială de furaje, bogate în proteine și calciu, ca să aibă o productivitate optimă. De aceea, trebuie să te informezi despre necesitățile nutriționale ale fiecărei specii și să adaptezi alimentația acestora și în funcție de etapele de dezvoltare. Documentează-te care sunt cantitățile optime în funcție de sezon, specie și vârstă. Este recomandat să consulți și un medic veterinar, deoarece animalele care se îmbolnăvesc au nevoie de un regim care să grăbească recuperarea.

  1. Igienă

Trebuie să menții igiena atât în spațiile unde se adăpostesc, cât și în locurile unde sunt amplasate apa și hrana. Acest aspect ajută la prevenirea și răspândirea bolilor. Curăță în mod regulat adăposturile, adăpătoarele și hrănitoarele ca să previi acumularea de bacterii și paraziți.

  1. Adăpost adecvat

Un adăpost adecvat este esențial pentru bunăstarea și confortul animalelor de la fermă atât în sezonul cald, cât și în cel rece. Trebuie să fie bine ventilat și să le protejeze de intemperii. De asemenea, trebuie să fie adaptate în funcție de specie, deoarece nevoile de spațiu diferă considerabil. Animalele trebuie să se poată mișca în locul respectiv, nu numai să se odihnească. Nu în ultimul rând, asigură-te că temperatura și umiditatea sunt potrivite, dar și că locul respectiv este ferit de prădători.

  1. Timp petrecut în aer liber

Animalele beneficiază enorm de pe urma timpului petrecut în aer liber. Posibilitatea de a se mișca liber contribuie la sănătatea lor fizică, dar și la cea psihică. Soarele este un alt element important de care trebuie să beneficieze, așa că asigură-le acces la spații exterioare. Poți face acest lucru fără griji, dacă instalezi un gard electric care le menține în spațiul destinat, fără să aibă nevoie de supraveghere. Nu uita că timpul petrecut afară este esențial și pentru prevenirea comportamentelor nefirești cauzate de stresul din captivitate.

  1. Alte nevoi specifice

Fiecare specie are și alte nevoi specifice care trebuie respectate. De exemplu, oile trebuie tunse la intervalele recomandate ca să nu se supraîncălzească, dar și pentru a menține lâna curată. Dacă nu știi cât de des trebuie să desfășori acest proces, citește mai departe pe Raisingsheep.

Sursa foto: pexels

stirihot.ro

Learn More →