
O dieta echilibrata este cea care satisface toate nevoile nutritionale ale unei persoane. Chiar daca urmezi o dieta vegetariana, este posibil sa ai parte de toti nutrientii esentiali, insa doar daca mananci corect si integrezi cateva alimente-cheie in mesele tale.
In randurile urmatoare iti vom dezvalui care sunt alimentele ce pot imbunatati sanatatea si ajuta la prevenirea anumitor boli persoanelor vegetariene. Fara indoiala, multe dintre aceste alimente se afla deja in bucataria ta.
Alimente cu carbohidrati complecsi (orezul brun, hrisca, meiul, quinoa)
Se recomanda sa le inmoi cu cateva ore inainte de a le gati si sa le speli bine pentru a indeparta orice substante potential daunatoare.
Inmuierea acestor alimente in apa cu putin otet de mere sau suc de lamaie ajuta la crearea unui mediu mai acid si mai bun pentru fermenatie, ceea cea este benefic pentru organism, deoarece acesta va putea acum sa absoarba mai bune mineralele si nutrientii.
Legume (telina, cartoful dulce, pastarnacul, conopida, spanacul, morcovul, fasolea verde, etc.)
Legumele sunt cunoscute pentru continutul lor ridicat de antioxidanti, fibre si minerale. Au o densitate calorica scazuta si este indicat sa le consumi in stare proaspata pentru a beneficia la maximum de proprietatile lor. Cel mai bine ar fi sa acorzi prioritate produselor din surse locale si de sezon.
Proteine vegetale (soia si tofu)
Produsele precum soia si tofu sunt o sursa de proteine de inalta calitate, oferindu-ti toti aminoacizii esentiali.
Nuci si seminte (seminte de in, seminte de dovleac, seminte de susan, nuci, migdale, alune, fistic, caju)
Toate aceste tipuri de nuci si seminte sunt o sursa excelenta de proteine sanatoase, vitamine A, E, B si minerale, inclusiv calciu, zinc si fosfor. De asemenea, iti ofera cantitati semnificative de acizi grasi nesaturati omega-3, fibre, antioxidanti si oligoelemente.
Alimente fermentate (masline, varza murata, castraveti murati, prune sau pasta umeboshi, miso, sos de soia, tamari)
Aceste alimente au suferit o serie de procese care permit dezvoltarea unor microorganisme si bacterii ce sunt benefice corpului uman, oferindu-i un nou spectru de nutrienti si crescand cantitatea de vitamine, antioxidanti si oligoelemente din dieta.