Tipuri de calorifere și proprietățile fiecăruia

Caloriferele reprezintă una dintre cele mai răspândite soluții pentru încălzirea locuințelor. Acestea funcționează pe principii simple — încălzesc aerul din cameră prin intermediul apei calde care circulă prin ele — ceea ce a dus la dezvoltarea unui număr mare de tipuri de calorifere, diferențiate în funcție de materialele din care sunt realizate, mod de instalare, mărime sau design.

În funcție de materialul din care sunt realizate, există 3 tipuri de calorifere:

Calorifere din fontă

Sunt renumite pentru faptul că rezistă bine în timp și oferă o distribuție uniformă a căldurii. Au fost mult timp cele mai apreciate calorifere, datorită capacității lor de a menține căldura chiar și după oprirea sursei de alimentare.

Fonta este un material extrem de robust, rezistent la coroziune și uzură, motiv pentru care aceste calorifere pot funcționa eficient chiar și zeci de ani.

Deși caloriferele din fontă se încălzesc mai lent decât alte tipuri, acestea rețin căldura pentru perioade lungi de timp. Acest lucru le face eficiente în spații unde fluctuațiile de temperatură nu sunt dorite.

Un dezavantaj al acestor calorifere este greutatea lor. Instalarea poate fi complicată, iar transportul lor necesită mai multe persoane.

Multe calorifere din fontă au un aspect vintage, care poate adăuga un farmec aparte locuințelor cu design clasic sau retro, însă nu se potrivesc în locuințele moderne.

Calorifere din oțel

Caloriferele din oțel sunt populare datorită prețului accesibil. Acestea sunt disponibile înmulte forme și dimensiuni, fiind utilizate frecvent în construcțiile moderne.

Datorită structurii lor, caloriferele din oțel se încălzesc și răcesc rapid. Acest lucru le face ideale pentru spații în care căldura trebuie ajustată frecvent.

Comparativ cu cele din fontă, aceste calorifere sunt mult mai ușoare și mai ușor de instalat iar aspectul lor le face perfecte pentru orice tip de interior. Din păcate, oțelul poate să dezvolte coroziune, însă producătorii tratează caloriferele cu tot felul de straturi protectoare, care le măresc durata de viață.

Dacă vrei un calorifer ieftin, oțelul este una dintre cele mai bune opțiuni pe care le ai la îndemână.

Calorifere din aluminiu

Aluminiul are o conductivitate termică foarte bună, ceea ce face caloriferele produse din acest material să fie capabile să încălzească rapid o cameră.

Caloriferele din aluminiu sunt disponibile în foarte multe forme și dimensiuni, deseori mai compacte și mai estetice decât cele din fontă sau oțel, fiind potrivite pentru locuințele cu design modern. Un avantaj major al lor este faptul că sunt ușoare și deși nu sunt la fel de rezistente precum fonta, au o durată de viață destul de mare.

La fel ca în cazul caloriferelor din oțel, și cele din aluminiu pot fi afectate de coroziune, mai ales în sistemele de încălzire unde apa nu este tratată corespunzător, însă cu o îngrijire corectă, nu ar trebui să dezvolte niciun fel de problemă.

În funcție de destinație poți descoperi calorifere de baie (port-prosop) sau calorifere simple, pentru încăperi. Acestea sunt împărțite tot în funcție de materialele din care sunt construite (oțel, fontă și aluminiu).

Dacă vrei calorifere de cea mai bună calitate, pe www.aleroma.ro poți găsi o mulțime de modele atractive și foarte eficiente.

Gabriela Lazar

Learn More →