Escarele de decubit, denumite si ulcere de presiune sau, pe scurt, escare, sunt rani ale pielii cauzate de presiunea prelungita sau frecarea constanta. Aceasta presiune indelungata asupra unei zone a pielii ingreuneaza circulatia sangelui, provocand moartea celulelor epiteliale si, in cele din urma, descompunerea pielii.
Cauzele escarelor de decubit
Leziunile de decubit apar la persoanele care au probleme mari de mobilitate. In mod normal, ne miscam constant, chiar si in somn. Acest lucru opreste dezvoltarea escarelor de decubit.
Persoanele care nu se pot misca, tind sa exercite presiune pe aceleasi zone ale corpului pentru o perioada lunga de timp. Daca esti varstnic, imobilizat la pat sau daca folosesti scaunul cu rotile, esti expus riscului de a dezvolta astfel de rani.
Prevenirea escarelor de decubit
Deci exista diferite metode de tratament escare, este mult mai bine sa incercam sa le prevenim. Iata cateva sfaturi care pot ajuta la prevenirea acestor leziuni:
- Schimba-ti cat mai des pozitia corpului atunci cand stai intins sau intr-un scaun (cel putin o data la 30-60 de minute);
- Ridica-te pentru a elibera presiunea (daca nu poti, cere ajutorul ingrijitorului tau);
- Utilizeaza saltele antiescare si perne speciale pentru eliberarea presiunii;
- Evita sa iti tragi calcaiele sau coatele cand te misti in pat sau in scaun;
- Mentine-ti pielea curata si uscata, iar la spalare evita sa folosesti sapunuri parfumate, deoarece acestea tind sa deshidrateze pielea;
- Hidrateaza-ti bine pielea dupa fiecare spalare;
- Evita utilizarea pudrei de talc, acesta fiind un alt produs care usuca uleiurile naturale ale pielii;
- Nu masa si nu freca pielea, pentru a preveni dezvoltarea ulcerelor de presiune;
- Este important, de asemenea, sa te asiguri ca lenjeriile de pat pe care le folosesti sunt netede si bine calcate. Cu cat sunt mai sifonate, cu atat pot creste mai mult riscul de a deteriora pielea;
- Este indicat sa folosesti cearsafuri din bumbac sau din matase;
- Urmeaza o dieta bine echilibrata, care sa contina toti nutrienii esentiali pentru o piele sanatoasa;
- Consuma cel putin 2 litri de lichide pe zi;
- Cere ajutorul unui medic specialist imediat ce observi orice modificari ale pielii care pot indica aparitia unei escare.