
Focul si incendiul care poate rezulta in urma unui foc deschis reprezinta si in societatea moderna principalul risc la adresa bunurilor materiale si a vietilor omenesti cand vine vorba despre un imobil. Indiferent de destinatia unui imobil, riscul la incendiu este mereu prezent. Din acest motiv, masurile si abordarile privind securitatea la incendiu sunt obligatorii in a fi respectate, conform legislatiei in vigoare.
La toate reglementarile legale care sunt obligatorii pentru a preveni un incendiu, fiecare dintre noi poate alege sa investeasca in masuri suplimentare pentru prevenirea sau stingerea incendiului. Una dintre aceste masuri la care putem apela este sticla rezistenta la foc.
Proprietatile sticlei cu rezistenta la foc
Sticla cu rezistenta la foc este o categorie diferita in raport cu celelalte tipuri de sticla datorita faptului ca ofera rezistenta ridicata la temperaturile si flacari generate de un incendiu. Chiar avand aceste proprietati, luminozitatea si transparenta acestui tip de sticla termorezistente sunt la fel ca in cazul sticlei obisnuite.
Fata de sticla obisnuita, varianta de sticla rezistenta la foc se bazeaza pe ingrediente diferite care intra in compozitia acestui tip de sticla, amintind aici minerale si saruri. O alta caracteristica specifica e reprezentata de faptul ca intre foile de sticla ale geamurilor sau usilor este introdus un gel care este activat la temperaturi foarte ridicate rezultate in urma unui incendiu.
Sticla antifoc este laminata si prezinta o pelicula speciala care se va expanda la temperaturile ridicate ale unui incendiu. In functie de durata de rezistenta exprimata in minute a sticlei antifoc, avem mai multe categorii. Din acest punct de vedere putem opta pentru sticla rezistenta la foc care ofera protectie timp de 30, 60, 90 sau 1120 de minute.
Nu este suficient sa investim doar in sticla cu rezistenta ridicata la foc. Trebuie ca si profilele si tamplaria sa fie durabile si rezistente la incendiu. Doar astfel putem vorbi despre masuri suplimentare complete pentru a rezista in eventualitatea unui incendiu. Toate aceste produse trebuie sa fie certificate si testate de organisme autorizate in vederea unei anumite rezistente la incendiu.
Cum alegem si cum ingrijim sticla antifoc?
Daca proprietatile sticlei antifoc te-au convins sa investesti intr-un astfel de produs, trebuie sa faci alegerea pornind de la o serie de criterii. In primul rand sa apelezi doar la producatori autorizati de astfel de produse. Al doilea criteriu este acela de a tine cont de recomandarile producatorului privind produsele potrivite pentru spatiul pentru care ai nevoie. Al treilea aspect se refera la alegerea de sticla rezistenta la foc care ofera un nivel de protectie cat mai indelungat din perspectiva gradului de rezistenta exprimat in minute.
Nu in ultimul rand este indicat sa alegi sa investesti in produse de calitate superioara, pentru durabilitatea acestora si rezistenta la incendiu. Ingrijirea sticlei antifoc este foarte simplu de realizat. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa folosesti periodic produse obisnuite pentru curatarea sticlei, exact ca si in cazul sticlei clasice. In concluzie, sticla cu rezistenta la foc este un produs eficient in protectia la incendiu.