Nu-i pacaleala: 1 Aprilie, reper major in istoria Bancii Nationale a Romaniei. Cladirea e strajuita de… zeite

[ad_1]

1 aprilie 1880: A fost înființată Banca Națională a României, singura instituție abilitată să emită monedă de metal și hârtie.

Trebuie știut că, pentru construirea noului sediu, în 1881, banca a cumpărat de la stat terenul pe care se afla Hanul Șerban Vodă de pe strada Lipscani.

 În septembrie 1882, conducerea băncii aprobă proiectul realizat de arhitecții francezi Cassien Bernard și Albert Galleron pentru construcția palatului Băncii Naționale a României. Arhitecții români Cerchez și Băicoianu sunt apoi numiți responsabili de finalizarea lucrărilor, care se încheie în 1890.

Preluând terenul ocupat de un han în secolul al XVII-lea, construcția palatului BNR arată dimensiunea economică survenită în anul 1880 și orientarea spre cultura europeană.

Modernizarea urbană a fost ghidată de arhitecți formați la École de Beaux Arts din Paris.

Astfel, prin așezarea sa în zona istorică, BNR a încurajat formarea districtului financiar. Arhitectura aparține Renașterii înalte franceze, ca fațadă avem un statuar de foarte bună calitate Ion Georgescu (A realizat două dintre cele patru statui care decorează fațada Palatului Vechi dinspre strada Lipscani. Este vorba despre zeițele Agriculturii și Justiției, Ceres și Themis. și Ștefan Ionescu-Valbudea (celelalte două sculpturi- Industria si Comerțul). Aceleași detalii continuă în interior, prin holul central și scările monumentale pană la etajul principal. Pictura murală a fost realizată de George Demetrescu Mirea (A pictat două panouri decorative, realizate într-o manieră academică de influență barocă, amplasate pe pereții laterali ai Sălii de Consiliu, pe suporturi de formă ovală. Ele înfățișează scene mitologice reprezentându-i pe zeii Mercur și Prometeu.), Nicolae Grigorescu (1894) și Eugen Voinescu (1893). Conceput pentru o piață mare, palatul este însă înconjurat de străzi înguste, văzut doar din perspective tangențiale de-a lungul străzilor laterale.

foto: Caleidoscop/Facebook

Articolul Nu-i pacaleala: 1 Aprilie, reper major in istoria Bancii Nationale a Romaniei. Cladirea e strajuita de… zeite apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

stirihot.ro

Learn More →