Alimentația potrivită pentru un nou-născut – Ce feluri de mâncare să îi oferi bebelușului tău

Alimentația potrivită pentru un nou-născut – Ce feluri de mâncare să îi oferi bebelușului tău

Ușor-ușor, meniul unui bebeluș de până într-un an poate deveni din ce în ce mai variat, deoarece este vârsta cea mai potrivită pentru ca un sugar să încerce alimente noi. De asemenea, în acest fel poți afla și ce fel de supe, preparate de bază și deserturi îi plac. Așadar, oferă-i copilului tău un nou meniu pentru a se obișnui cu gustul diferitelor preparate. 

Alimente de bază pentru un bebeluș – Care este meniul ideal pentru un sugar

Hrănirea unui copil de până într-un an ar trebui să continue regimul actual de hrănire a acestuia. Dacă alăptezi, oferă-i copilului lapte de cel puțin 3 ori pe zi, deoarece aceste porții îi satisfac nevoia de lactate. Totuși, dacă simți că bebelușul tău nu e foarte binevoitor, poți adăuga formulă în unele feluri de mâncare (dar nu înainte de a consulta medicul). Pentru micul dejun și cină, oferă-i bebelușului terci cu adaos de fructe.

Indiferent dacă bebelușul este alăptat natural sau cu formulă, la cină îi poți oferi supă cremă de legume sau piure de legume cu adaos de carne (aproximativ 15 g) – carnea poate fi de pui, curcan sau vită. În plus, este recomandat ca acesta să consume o dată pe săptămână și carne de porc. Folosind un blender de pe altex.ro, poți prepara supa împreună cu carnea, fără a fi nevoie sa le gătești separat. De asemenea, este bine ca o dată sau de două ori pe săptămână să înlocuiești carnea cu peștele. Și, cel mai important, nu uita să incluzi oul în meniul bebelușului de cel puțin 3-4 ori pe săptămână – acesta reprezintă o parte importantă a extinderii dietei sugarului.

Fructele nu conțin multe calorii, dar sunt o sursă foarte bună de vitamine, în special vitamina C, așa că ar trebui incluse în meniul zilnic al copilului. Le poți adăuga la terci, ovăz, budinci sau le poți oferi separat. Asigură-i copilului o diversitate de fructe, de preferință din zona noastră climatică (dar orice fruct este benefic). Observație! Nu-l lăsa pe nou-născut să consume sucuri, chiar și cu pulpă, înainte de vârsta de 1 an. Experții recomandă ca acestea să fie introduse abia după luna a 12-a, într-o cantitate care să nu depășească 120 de ml pe zi. Un copil de până într-un an poate bea apă cu conținut scăzut de minerale.

În final, un nou-născut cu vârsta de peste 7-8 luni este deja suficient de apt fizic pentru a încerca să mănânce singur. Așază-l pe un scaun înalt la masă și oferă-i o lingură. Cel mai probabil, acesta va profita cu bucurie de ocazie și va încerca să mănânce pe cont propriu. Desigur, va trebui să-l hrănești cu a doua lingură, pentru că va mânca foarte încet, iar supa sau terciul se vor răci rapid, dar extinderea dietei va fi o plăcere mai mare pentru copil.

În această perioadă, bebelușul este interesat de lume și de tot ceea ce îl înconjoară. El tratează mâncatul pe cont propriu ca pe o distracție, motiv pentru care o face cu mare veselie. Așadar, nu-ți face griji dacă acesta va murdări masa sau scaunul.

Sursa foto: unsplash.com

Gabriela Lazar

Learn More →