De ce este atât de apreciat vinul Chardonnay?

De ce este atât de apreciat vinul Chardonnay

Chardonnay este, de departe, cel mai popular vin alb din lume, și asta din motive bine întemeiate. Se obține din struguri verzi ce se adaptează la o varietate de climate, iar aceștia dau viață unor vinuri versatile în mai multe categorii de preț.

Ce gust are Chardonnay?

Pe scurt, Chardonnay poate fi curat, corpolent și cu note afumate, dar este cunoscut ca fiind un strugure al vinificatorilor, deoarece poate crește în multe climate și este versatil. Poate fi văzut ca o pânză ce urmează a fi pictată pentru a-l face ușor și elegant sau corpolent și onctuos. Chardonnay poate avea gusturi diferite, în funcție de locul în care cresc strugurii și de modul în care este făcut, dar de regulă este un vin sec, cu o corpolență medie spre plină, cu nivel de aciditate și alcool moderate. Aromele sale variază de la măr și lămâie la papaya și ananas, și prezintă, de asemenea, note de vanilie atunci când este învechit la baricul de stejar.

Care sunt aromele ale vinului Chardonnay?

Aromele primare ale Chardonnay-ului oscilează de la coajă de lămâie și minerale la mere coapte și fructe tropicale precum ananasul. Există două motive pentru această gamă largă de arome: clima și data recoltei. Cu cât clima este mai rece, cu atât mai multe note de citrice devin evidente în struguri, ceea este valabil și pentru strugurii care sunt recoltați mai devreme. În climatele mai calde și în cazul recoltelor mai târzii, strugurii dezvoltă mai mult zahăr și pierd din aciditate, dar aromele se dezvoltă mai bine.

Chardonnay are, de asemenea, arome secundare sau note care provin din procesul de vinificație. Primul set de arome include nucă de cocos, vanilie și condimente de copt, cum ar fi scorțișoara și nucșoara ce provin de la maturarea în baricul de stejar. Factorii care influențează aromele și intensitatea lor includ originea lemnului, forma recipientului și durata de timp în contact cu acesta.

Care este diferența dintre Chardonnay maturat și unul nematurat?

Un vinificator care dorește ca vinul Chardonnay să aibă un gust proaspăt și răcoritor folosește adesea oțel inoxidabil pentru a fermenta și depozita vinul înainte de îmbuteliere, ceea ce limitează influența oxigenului și păstrează caracterul proaspăt al vinului. În schimb, atunci când se dorește obținerea unui vin mai corpolent, cu arome secundare de vanilie și condimente, acesta poate fi maturat în butoiul de stejar.

Unde se produc vinuri Chardonnay de calitate?

Fiindcă este un soi de struguri foarte versatil, vinuri Chardonnay de calitate se obțin în mai multe colțuri ale lumii. De regulă, împărțirea se face între Lumea Nouă (cuprinde țări precum Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Chile, Argentina etc.) și Lumea Veche (Franța, Italia, Germania, Austria etc.) Regiunile cu un climat mai rece se găsesc atât în Lumea Nouă, cât și în cea Veche, iar vinurile produse aici se caracterizează prin mai multă aciditate, arome de citrice și conține o cantitate mai redusă de alcool. În schimb, cele produse într-o zonă cu un climat cald se remarcă prin arome intense de fructe coapte, care variază de la piersici la fructe exotice precum papaya sau ananas, iar corpolența este mai mare.

Descoperă vinul alb de la Budureasca dacă ești în căutarea unuia de calitate pe care să îl servești în diferite contexte. Aici te așteaptă o gamă foarte variată, motiv pentru care ai toate șansele să găsești ceva care să te surprindă. Fie că vrei să servești un pahar pe terasă, în compania prietenilor la o seară de jocuri, fie să te bucuri de cartea preferată, vinurile Chardonnay care te așteaptă în magazinul online al Cramei Budureasca sunt exact ceea ce căutai.

Gabriela Lazar

Learn More →