Plita profesionala: Echipamentul esențial într-o bucătărie de restaurant

Într-o bucătărie de restaurant, aragazul este depasit de plita profesionala  în ceea ce privește beneficiile pe care le oferă. Este o componentă esențială și importantă. Plitele sunt concepute pentru a fi mult mai eficiente și sigure, dacă în cazul unui aragaz te poți accidenta sau arde foarte simplu, în cazul plitelor nu poți. Acestea asigură o siguranță prin folosirea unei plăci unde sunt incorporate ochiurile. 

Plita joacă rolul cel mai important din toată bucătăria restaurantului. Fără aceasta, o cantitate mare de mâncare nu ar putea fi preparată. Aceasta este folosită în mai multe locuri, nu doar în bucătăriile restaurantelor deoarece beneficiile aduse de aceasta sunt destul de importante în orice bucătărie.

Plita are o diversitate de facilități și funcții care îți ușurează mult munca și prepararea alimentelor la timpul necesar pentru a nu face clienții să aștepte prea mult după mâncare. Aceasta conduce temperatura uniform în oalele unde preparatele sunt realizate.

În acest fel, plita profesionala oferă o textură și un gust potrivit alimentelor pentru ca acestea să poată fi servite. Mâncarea se prepară repede cu ajutorul plitei profesionale, iar aceasta se încălzește destul de repede, ceea ce eficientizează procesul de gătire. Mentenanța lor nu este ușor de realizat și de curățat, fără a avea nevoie de prea mult timp alocat acestui lucru.

De ce ai nevoie de o plita profesionala în bucătăria unui restaurant

Pentru ca preparatele să ajungă la clienți într-un timp cât mai scurt, gătite uniform și corespunzător, ai nevoie de echipamente profesionale care pot să țină pasul și să te ajute în realizarea unor preparate delicioase.

Plita profesionala fiind unul din acele echipamente care este necesar și esențial în bucătăria unui restaurant pentru eficiența și calitatea superioară pe care o oferă produselor preparate cu ajutorul acesteia.

Un avantaj pe care îl oferă plita și pentru care ar trebui să o ai în bucătăria ta este datorită temperaturii pe care poți să o controlezi mult mai bine. Astfel, carnea poate să fie preparată la o anumită temperatură, sosurile la alta și legumele la altă, fiecare tip de mâncare va fi pregătit la temperatura potrivită acestuia.

Cu ajutorul plitelor profesionale, unele dintre ele beneficiind și de inducții, pot pregăti preparatele mult mai repede și uniform. Astfel încât alimentele vor fi pregătite la timp pentru servire.

Într-un loc atât de aglomerat, cum este bucătăria unui restaurant este important ca totul să funcționez la putere maximă, eficient și rapid. Iar, plita profesionala îndeplinește acest scop.

Diversitatea plitelor este una enormă. Acestea sunt plite electrice, cu inducții sau pe bază de gaz. Însă, acestea sunt în diferite forme sau dimensiuni, astfel piața este deschisă și poți să-ți alegi orice model ai vrea și tipul de căldură pe care vrei să-l folosești.

Rețetele pregătite pot să fie diversificate și variate, de la cele mai complexe la cele mai simple, astfel încât clienții să aibă o gamă largă din ce alege.

În bucătăriile restaurantelor toate lucrurile trebuie să se desfășoare repede și fără a pierde timpul. Plitele sunt gândite exact la fel, acestea curățându-se ușor, iar timpul de curățare fiind unul scurt în comparație cu a unui aragaz.

Aceste sunt dotate cu anumite funcții suplimentare, ca de exemplu: instalații de protecție pentru scurgerea lichidelor sau deținerea unor tăvi în acest caz, astfel acestea fiind mereu curate pentru a putea fi utilizate.

Materialul din care acestea sunt confecționate este unul durabil și rezistent, care nu se sparge la fel de ușor ca și sticla, chiar dacă nu așa pare. Acesta are încorporat ochiurile care te ajută la încălzirea preparatelor și anumite funcții care să-ți ușureze și mai mult munca.

Cum să îți alegi plita potrivită pentru restaurant

Pentru alegerea potrivită a plitei de care ai nevoie în bucătăria restaurantului trebuie să-ți știi nevoie tale și a personalului din bucătărie. Însă, pe lângă acest aspect, mai sunt alte aspecte mult mai importante care trebuie să le iei în considerare, iar acestea sunt următoarele:

  • Nevoile bucătăriei – dacă restaurantul este bazat pe o categorie de mâncare sau este mult mai mic și nu este prea aglomerat, vei avea nevoie de o plită compactă și mai mică, care să nu ocupe prea mult spațiu, dar să nu fie nici prea cositoare.

Însă, dacă restaurantul tău este unul aglomerat și în fiecare zi ai parte de o mulțime de clienți este recomandat să achiziționezi o plită de dimensiuni mai mari care să poată să te ajute pentru prepararea mâncării.

  • Spațiul de care dispune bucătăria – acest aspect contează, datorită căruia înainte de a cumpăra o plită este recomandat să măsori spațiul pe care îl ai disponibil pentru plită și să te asiguri că aceasta se potrivește în acest loc.
  • Tipul de căldură – cele trei tipuri de căldură sunt benefice, însă trebuie să alegi tipul de căldură potrivit bucătăriei restaurantului pentru a eficientiza, pe cât posibil și facturile restaurantului. În cazul plitei electrice, de exemplu, aceasta ajută la reducerea facturii de electricitate și a consumului de energie.
  • Bugetul – trebuie să-ți stabilești un buget și să nu treci de acesta. În acest buget trebuie să ai bani pentru achiziționarea plitei, pentru transportul acesteia dacă nu este inclus în prețul de cumpărare și nu ai altă metodă pentru a o transporta, și pentru instalarea ei.
  • Apelează la un specialist – dacă totuși nu știi ce plită este potrivită pentru bucătăria restaurantului, consultă un specialist în acest domeniu care poate să te lămurească și să-ți dea un sfat în legătură cu plita potrivită.

Astfel, plita profesionala este una dintre cele mai importante echipamente care se poate afla într-o bucătărie a unui restaurant, datorită eficacității, beneficiilor și avantajelor acesteia.

Gabriela Lazar

Learn More →