Liposucția constă în îndepărtarea excesului de grăsime situat adânc sub piele. Este o operație eficientă, care nu trebuie tratată cu ușurință. Cum funcționează? Ce se va întâmpla în continuare? Rezultatele persistă într-adevăr în timp?
Ce este liposucția?
Liposucția, numită și liposculptură, este a doua cea mai populară procedură de chirurgie estetică, imediat după mărirea sânilor. Această tehnică a fost dezvoltată în anii 1980 de chirurgul francez Yves Gérard Illouz. Se adresează atât femeilor, cât și bărbaților. În ce constă această liposucție? La ce te poți aștepta cu adevărat?
Burtă, șolduri, coapse, brațe, genunchi, față… care zone sunt eligibile pentru liposucție?
Liposucția nu îți permite să slăbești, ci doar să elimini celulele adipoase localizate care sunt rezistente la diete. Se practică mai degrabă ca a doua variantă, după eșecul metodelor obișnuite de slăbire și pe lângă un stil de viață sănătos (mișcare fizică, alimentație echilibrată etc.). Nu este indicată în caz de supraponderabilitate sau obezitate.
Majoritatea zonelor corpului pot beneficia de această operație:
- stomacul,
- regiune trohanterică,
- brațele,
- coapsele,
- șolduri,
- gleznele,
- interiorul genunchilor,
- și chiar spatele.
Liposucția poate fi efectuată și pe gât, pentru a elimina bărbia dublă, sau pe față (în principal obraji), pentru a sublinia ovalul feței.
Cum se face liposucția?
Înainte de intervenție: este necesar să planifici cel puțin un test de sânge, un interviu cu medicul anestezist și un interviu cu chirurgul plastician. Între consultație și intervenție trebuie respectată o perioadă de reflecție de 15 zile.
În sala de operație: o canulă mică conectată la un „vid” puternic este introdusă sub piele și îndepărtează depozitele de grăsime din diferite părți ale corpului. Inciziile sunt mici (doi, trei milimetri) și lasă cicatrici minuscule.
Intervenția poate dura între 30 de minute și 2 ore și jumătate (în funcție de zona tratată), sub anestezie generală sau locală. Dimensiunea canulelor se adaptează zonei aspirate. Marginea lor rotundă, neascuțită, nu dăunează nervilor și vaselor de sânge.
Urmărire postoperatorie: numără una până la două zile de spitalizare. Te poți pune pe picioare cât mai curând posibil. Se trage mai mult decât se simte durerea. Lasă 4 până la 7 zile pentru a relua activitatea normală. Daca nu sunt resorbabile, suturile se îndepărtează în jurul zilei a zecea, la momentul consultației de control postoperator.
Vânătăile pot persista două până la trei săptămâni. Rezultatul final este estimat după minim trei luni.
Când și cum să porți chiloții de compresie?
Purtarea chiloților (un fel de dresuri de compresie) limitează edemele și vânătăile, dar compresia prost adaptată crește riscul de flebită și embolie pulmonară. Dacă există chiloți, aceștia trebuie să fie lungi, de la talie până la picior, și confortabili, strâmți, dar nu prea strâmți (în mod normal, mărimea ta obișnuită este potrivită). Prețul variază între 50 și 100 de euro în funcție de model. Se găsesc în farmacii sau online și se păstrează zi și noapte pentru prima săptămână, apoi cu jumătate de normă pentru încă două săptămâni minim.
Notă: soarele este interzis până la dispariția vânătăilor, pentru a evita riscul de pigmentare.