Cele mai bune practici pentru îngrijirea gazonului cu scarificatoare 

Toți cei care au cel puțin o parcelă mică și dorința de a avea un gazon îngrijit pe el, constată faptul că nu este suficient doar să semene iarbă. Gazonul trebuie îngrijit: tăiat, udat, îndepărtat buruienile. O parte importantă a îngrijirii gazonului este scarificarea. Scarificarea înseamnă curățarea stratului de iarbă, prin utilizarea unor aparaturi numite scarificatoare, care trebuie efectuată cel puțin o dată la doi ani. 

De-a lungul timpului, stratul de iarbă crește atât de aproape, încât accesul la sistemul radicular de apă și lumina soarelui se deteriorează. Tulpinile uscate moarte formează un fel de capac, ceea ce îngreunează și ventilarea rădăcinilor și reduce fluxul de lumină. Pentru a evita aceste probleme, este necesar să slăbești în mod regulat solul, să spargi gazonul solid, să îndepărtezi rădăcinile și tulpinile putrezite ale plantelor, să îndepărtezi resturile și mușchii. 

Care sunt beneficiile oferite de scarificatoare?

Scarificarea poate, de asemenea, tăia solul la o adâncime predeterminată (de obicei câțiva centimetri) pentru a îmbunătăți accesul la aer și umiditate la rădăcinile ierbii. Scarificarea în timp util, oferă:

  • Ventilație bună a sistemului radicular;
  • Saturație completă cu umiditate;
  • Protecția împotriva dăunătorilor și a microorganismelor putrefactive;
  • Un aspect frumos, bine îngrijit;
  • Prelucrarea de înaltă calitate și supraînsămânțare, iar pe zonele chele apar lăstari noi.

Pentru prima dată, scarificarea trebuie făcută în toamna celui de-al doilea an după plantare sau în primăvara celui de-al treilea. Tratamentul de penetrare profundă se efectuează toamna. Pe solurile nisipoase, scarificarea poate fi efectuată mai rar, iar alumina trebuie prelucrată mai des.

Scarificarea necesită o zi uscată, fără rouă sau ploaie. Gazonul trebuie mai întâi tuns la o înălțime de 4-5 cm. După aceea, trebuie să mergi de-a lungul întregului gazon înainte și înapoi paralel cu scarificatorul. Apoi, trebuie să repeți procedura, așezând scarificatorul perpendicular pe direcția anterioară.

Scarificatoare – Secretul unui gazon sănătos și frumos în orice grădină

Ce sunt scarificatoarele și ce tipuri există?

Dacă pe gazon se formează locuri goale după scarificare, poți pur și simplu să semeni iarbă pe ele. În solul încălzit și eliberat de de stratul înfundat, semințele vor fi acceptate rapid, gazonul își va reveni în curând și va deveni mai des. După tratament, gazonul trebuie udat cu generozitate. Dacă utilizezi îngrășăminte cu azot pentru îmbrăcarea superioară, în acest moment le poți adăuga în sol. După aceea, este timpul să aerezi.

Un scarificator este un aparat pentru curățarea gazonului de vegetația uscată și mușchi și este destinat și slăbirii pământului. Mai întâi trebuie să îndepărtezi pietricelele și alte obiecte dure din iarbă, deoarece cuțitele se pot rupe. Zona este trecută cu scarificatoare de două ori, de-a lungul și de-a latul. Iarba moartă este pieptănată, iar tăieturile verticale sunt făcute în gazon dens. Este mai corect să le plasezi într-un model de șah. Pentru a ușura golirea cutiei de colectare iarbă, trebuie să iei cu tine un cărucior de grădină sau să alegi modele de scarificatoare agricole cu o cutie de colectare.

La sfârșitul lucrărilor de scarificare, baza tratată este fertilizată prin adăugarea de puțin var. La prelucrare primăvara, iarba poate fi însămânțată. Este necesar să semeni un amestec din aceeași compoziție care a fost anterior, altfel acoperirea va fi eterogenă. Acordă atenție deosebită gazonului care tocmai a fost îndepărtat din sol. Acesta nu poate fi folosit ca compost, deoarece conține dăunători periculoși, spori de ciuperci etc.

O altă măsură preventivă importantă și necesară este aerarea. Străpungerea gazonului se face cu o furcă sau cu un aerator, deoarece schimbul de aer îmbunătățește ventilația pământului.

Scarificatoarele pot funcționa manual, pe benzină sau electric. Modelele de semănători sunt dispozitive portabile sub formă de greblă de gazon îmbunătățite, cu roți echipate cu dinți de sârmă. Unele au roți mecanice care se învârtesc. Aceste dispozitive sunt cele mai accesibile, deoarece au prețurile cele mai mici.

Tipuri de scarificatoare agricole și modul de funcționare

Modelele de scarificatoare agricole pot fi dispozitive electrice cu roți cu țepi, iar sistemul este antrenat de un motor electric. Modelele electrice se supraîncălzesc rapid: după aproximativ un sfert de oră, este necesar să fie oprite timp de 10 minute pentru ca unitatea să se răcească. Modelele de scarificatoare simple lasă iarbă pe șantier, iar după procesare trebuie colectate cu o greblă. Cele mai scumpe scarificatoare sunt echipate cu colectoare de iarbă. 

Modelele de scarificatoare agricole electrice pot îndeplini 2 funcții simultan: scarificare și aerare. Aceste tipuri de dispozitive au 2 arbori plug-in, cu spițe și tăietoare. Orice model electric combinat este mai scump, dar până la urmă este mai economic decât 2 dispozitive achiziționate separat. Un dezavantaj serios al oricărui model electric, este dependența de electricitate constantă. Există și modele pe baterii. Sunt mai scumpe, iar timpul de funcționare continuă depinde de capacitatea bateriei.

Modelele de scarificatoare agricole pe benzină sunt mai puternice și mai scumpe. Avantajul este autonomia și eficiența ridicată. De regulă, aceste modele au un aerator integrat. Deși sunt zgomotoase, calitatea muncii este ridicată. Adâncirea cuțitelor depinde de complexitatea dispozitivului. Modelele mai ieftine au o adâncime de 4 milimetri, iar cele scumpe de 7 cm sau mai mult.

Dacă gazonul tău este întreținut în mod regulat, va fi suficient un model cu pătrundere de câțiva mm în pământ. În versiunile avansate, este necesar un aparat pe benzină cu penetrare totală (până la 10 cm) cu putere mare. Dacă terenul este mic, nu este nevoie să achiziționezi scarificatoare scumpe. 

Este important să știi că nici scarificarea, nici aerarea nu vor ajuta la atingerea gradului dorit de umiditate a solului, dacă gazonul a fost inițial proiectat incorect și nu au fost luate în considerare caracteristicile solului la crearea acestuia. În plus, nu uita de alte proceduri: tăierea, fertilizarea și udarea gazonului. Dacă le faci în mod regulat și cu atenție, cu siguranță vei putea admira frumusețea gazonului. 

Gabriela Lazar

Learn More →