Transportor cereale: ce este, cum funcționează și ce rol are în agricultură

Un volum incredibil de mare de cereale necesită mutare în întreaga lume în orice moment, în silozuri spre exemplu, pe camioane, nave sau în unitățile de prelucrare. În ultimii ani, transportor cereale, transportor pneumatic în special, a devenit o metodă populară, preferată de mulți pentru transportul cerealelor. Fiabilitatea și eficiența acestuia oferă procesatorilor de cereale avantaje nu doar financiare dar și operaționale.

Transportor cereale: ce este?

Un transportor cereale transportă și prelucrează cerealele în mod eficient dar blând. După recoltarea cerealelor este nevoie de un utilaj agricol special pentru transportul acestora din silozuri sau magazii de profil sau pentru încărcare magazii și mijloace de transport. 

Acest tip de utilaje agricole specializate poartă numele de transportor cereale. Acestea pot fi cu lanț sau pneumatice, în cele mai populare variante de pe piață iar lungimile variază, există și de 100 de metri.

Transportor cereale: cum se transportă cerealele?

Un transportor pneumatic cereale reprezintă soluția ideală pentru transportarea materialelor în vrac, materialelor precum cerealele. Însă, nu toate tipurile de cereale sunt la fel. Tipul, dimensiunea și greutatea lor afectează fluxul și presiunea necesare. Din fericire, există mai multe tipuri de sisteme de transport pneumatic al cerealelor, astfel încât să se potrivească la perfecție cu tipul de cereale care necesită să fie transportate.

Un transportor cereale este un mecanism absolut necesar pentru o afacere în acest domeniu. Deprecierea cerealelor este un aspect de care orice deținător de afacere se ferește. Cerealele nu trebuie să se prezinte într-o stare bună doar până în momentul vânzării. Cu adevărat important este ca partenerul să revină la colaborare pe viitor și, eventual să te și recomande altora. 

În primul rând va trebui să ai în vedere locul în care urmează să depozitezi cerealele până în momentul încărcării într-un transportor cereale. Spațiul va fi atent pregătit și izolat eficient împotriva dăunătorilor. Podeaua sau pereții nu trebuie să prezinte crăpături pentru ca rozătoarele să nu poată pătrundă în interior. 

Mai mult, va trebui să mai ai în vedere și modalitatea prin care cerealele urmează să fie transportate. Camionul trebuie să fie în mod obligatoriu curat și să fie atent analizat înainte de urcare, trebuie să fie uscat. Umiditatea este cunoscută ca fiind un factor negativ, mai ales atunci când vine vorba de grâu, care încolțește rapid. 

Achiziția unui transportor cereale, cu care să transporți cerealele spre punctele de lucru, de vânzare sau preluare se va face cu deosebită atenție deoarece la urma urmei este vorba despre o investiție. De alegerea aceasta va depinde întregul mers al companiei dar și calitatea producției de cereale. O decizie importantă nu se va lua sub presiunea timpului, ci după o amplă  analiză a afacerii pe care o conduci și eventualele beneficii care pot fi conferite de respectiva decizie.

Transportor cereale: ce rol are în agricultură?

Un transportor cereale modern este specializat în anumite tipuri de cereale, în anumite distanțe de transport, dispun de viteze diferite și structuri complexe în interior. Ideea de bază a unui transportor cereale este una extrem de simplă: mutarea (transportul) unor cereale dintr-un loc în altul. 

Transportorul elicoidal pentru cereale este poate unul din cele mai utile și mai populare variante dacă ai cantități mai mari de cereale de transportat. Un transportor cereale pneumatic folosește aerul și presiunea pentru a manevra cerealele. Transportorul cu lanț sau cu bandă oferă o mai mare flexibilitate la manevrare. 

Orice transportor cereale se poate folosi în situații variate. Spre exemplu, este extrem de util atunci când încarci camioane cu cereale pe un câmp, când se dorește descărcarea. Cele cu bandă se utilizează adesea pentru a descărca silozuri sau buncăre de cereale și pentru transportarea cerealelor stocate în mașini, camioane de transport deoarece sunt modulare, foarte ușor de manevrat.

Transportoare de Cereale: Soluții Eficiente pentru Agricultura Modernă

Transportor cereale: cum alegi cel mai potrivit model pentru afacerea ta?

Iată care sunt criteriile de care trebuie să ții cont atunci când alegi cel mai potrivit modele de transportor cereale pentru afacerea ta:

  • Capacitatea, extrem de importantă 

Cu cât capacitatea este mai mare, cu atât mai bine. Transportoarele cereale cu capacitate medie sunt cele mai bune în cazul în care nu ai foarte multe cereale de transportat și de mutat rapid. Însă, dacă ai o cantitate mare de cereale este bine să te orientezi spre acele modele de transportoare cereale care oferă o capacitate mare pentru a putea scăpa cu ușurință de sarcină.

  • Dimensiunile

Vei avea nevoie de un transportor cereale mai compact dacă îți dorești eficiență și să te descurci atunci când ai de transportat cereale. Alege doar transportoare cereale pe care să le poți depozita cu ușurință atunci când nu le mai folosești. Dacă ai însă cereale mai multe ai nevoie de un transportor mai mare pentru a termina mai repede.

  • Viteza

Nu ai nevoie de transportoare cereale care mișcă rapid cerealele prin sistemele lor dar nici transportoare foarte lente deoarece nu vei termina operațiunile la timp. O viteză medie este ideală pentru un transportor cereale.

  • Bugetul alocat transportorului cereale

Vezi câți bani ești dispus să aloci transportorului cereale și alege doar opțiunile care nu depășesc bugetul. Poate ar fi bine să te orientezi spre leasing.

  • Mentenanța

Transportorul pneumatic rămâne cea mai bună alegere atunci când cauți un transportor cereale deoarece nu are nevoie de întreținere. Mentenanța este obligatorie indiferent  de echipamentul ales pentru a te putea baza pe el și a funcționa cât mai bine o perioadă lungă de timp.

De ce să alegi Gewa Masch pentru transportul cerealelor?
  • Datorită faptului că vei face economii

Unele transportoare cereale sunt dotate cu un motor de acționare, un lucru care diminuează costurile energetice considerabil. Bugetul alocat până acum își poate schimba cursul spre o altă arie a companiei care necesită dezvoltare.

  • Camioanele sunt concepute pentru distanțe mari

Astfel, indiferent de solicitarea primită sau indiferent de noile colaborări pe care le vei obține, mașinile deținute de companie au posibilitatea de a se deplasa între două puncte, pe distanțe mari, fără a întâmpina dificultăți, fără defecțiuni.

  • Rentabilitate

Toate mașinile, utilajele și mașinăriile sunt concepute conform celor mai înalte standarde de calitate și inovație. Camioanele sunt dotate cu sisteme ultramoderne, sisteme de ultimă generație, calitatea cerealelor nefiind modificată în vreun fel.

Alege un transportor cereale de la un brand de top de pe piață, de la un brand cu vechime, care oferă linii de producție moderne, de la un producător specializat în astfel de utilaje agricole.

Gabriela Lazar

Learn More →