Cum funcționează un pix cu cerneală invizibilă: tehnologia din spatele magiei

Au fost momente în viaţă când ţi-ai dorit să laşi un mesaj cuiva şi doar el să îl poată citi, vedea? Ai văzut cu siguranţă în filme şi poate ai făcut şi tu acasă celebrele experimente cu suc de lămâie şi cu scris pe hârtie, după care puneai hârtia în dreptul unei surse calde de lumină şi prin minune apărea ce ai scris, deşi la început nu vedeai nimic. Dacă în trecut era doar o joacă, astăzi producătorii de pixuri au inventat atât cerneală invizibilă cât şi pix cu cerneală invizibilă.

Până să aflăm cum funcţionează un astfel de pix foarte util şi în lumea reală ar fi bine să înţelegem ce este cerneală „invizibilă”. Pixurile la care ne referim folosesc cerneală invizibilă, simpatetică, pentru scriere şi trimitere de mesaje secrete. 

Unele cerneluri dispar imediat, altele vor dispărea treptat, dar ai timp să parcurgi mesajele secrete. Interesant este că tot ce vei scrie cu un pix cu cerneală invizibilă va fi şi transparent, dar şi fluorescent. Doar radiaţia UV te ajuta să vezi mesajul, alfel nu vezi nimic pe hârtie.

De când se folosește cerneala invizibilă?

Revenind la cerneală invizibilă, ea se foloseşte de secole, fiind poate cea mai comună modalitate de comunicare în anumite circumstanţe mai deosebite. Poeţii romani utilizau adesea acest tip de cerneală ca să comunice. Doar ca la ei cerneala era de fapt lapte proaspăt la scris, iar cel ce primea mesajele folosea cărbune pudră la „decodare”. Şi în regalitate erau oameni care comunicau folosind acest tip de cerneală, substanţă invizibilă.

Se folosea des alaun sau cerneala biliară, dacă aveai alaun folosit scufundai foaia în apă, dar la cerneala a doua trebuia să scufunzi foaia cu mesajul în sulfat de fier. Scrisorile de dragoste se scriau într-o vreme cu cerneală invizibilă. În război, soldaţii comunicau planurile de deplasare şi de atac tot cu ajutorul cernelii invizibile.

Descoperă Magia Ascunsă: Pix cu Cerneală Invizibilă pentru Mesaje Criptate

Cum funcționează un pix cu cerneală invizibilă?

În prezent, pixurile cu cerneală invizibilă sunt foarte populare în rândul copiilor şi tinerilor şi funcţionează destuld este simplu. Cerneală din ele este fabricată din timolftaleină și hidroxid de sodiu, prima substanţă nu are culoare, dar dacă se combină cu soluţia baza devine albastră. Când există reacţie cu dioxidul de carbon, prezent mereu în aer, nivelul de pH scade imediat, şi cerneala devine iar invizibilă. 

Cum citeşti mesajul? Cu o lanternă, lumină cu radiaţii UV îndreptată spre pagina unde ai scris. Uneori mai este nevoie de alte chimicale şi de soluţii speciale ca să vezi tot mesajul invizibil. Vei vedea astfel de pixuri folosite şi în modă, la crearea de rochii după tipare, măsurători, în securitate, servicii secrete. Atunci când nu mai este utilizat, acest produs poate fi păstrat eficient într-un suport instrumente de scris.

Cerneala invizibilă poate fi activată la căldură, ai la îndemâna multe ingrediente ca să experimentezi cu ea chiar în bucătărie. Alături de lamei poţi să foloseşti suc de ceapă, lapte, apă cu săpun, apă cu zahăr mult, praf de copt, oţet. Toate au aciditate, deci vei vedea scrisul maro la căldură.

Dar se poate activa şi chimic, dacă are loc contactul cu o bază. Poţi să foloseşti apă cu varză roşie în loc de căldură ca să vezi mesajele scrise cu oţet. Amoniacul, sulfatul de cupru, sarea, toate ar putea ajuta la obţinerea cernelii invizibile şi la citirea ei.

Cea mai populară cerneală invizibilă este cea activată în prezenţa radiaţiilor UV, care apare doar când îndrepţi o sursă de lumină UV către pagina unde ai scris. Cam toate pixurile cu cerneală invizibilă folosesc acum lumina UV neagră cu lungimi de undă de 380 nm, care depăşesc spectrul vizibil. 

Deci ai un pix care poate coda şi decoda orice fel de mesaj… invizibil. Sursa de lumină UV este în capătul pixului şi se foloseşte imediat ce vrei să citeşti mesajul invizibil. În cerneală invizibilă sunt şi nişte substanţe numite fotoiniţiatori, ei absorb radiaţia UV, de unde şi funcţia pixului.

Tipurile de cerneală invizibilă şi utilizarea pixurilor, aplicaţii

Există trei tipuri de cerneală invizibilă UV, translucid, opac și semiopac, fiecare conţinând monomeri acrilici şi fotoiniţiatori care răspund imediat la radiaţia UV. Pixurile cu cerneală invizibilă se pot folosi pe orice fel de tip de hârtie, dar merg foarte bine pe hârtie albă.

Dacă ai hârtie colorată s-ar putea să nu vezi deloc ce scrii nici cu radiaţii UV, aşa că ai nevoie neapărat de o suprafaţă rigidă la nivelul hârtiei colorate. Mai nou se poate scrie şi pe tricouri, hârtie sau piele, în funcţie de cât de bine gândit şi construit este pixul cu cerneală invizibilă. Cerneala invizibilă nu este permanentă, deci poate fi folosită în siguranţă mereu.

Pixurile moderne cu cerneală invizibilă se mai folosesc la marcarea banilor, la păstrarea de cifre, coduri de siguranţă, la personalizarea obiectelor, la depistarea falsurilor bancnote, la securizarea documentelor, invitaţiilor, biletelor, în jurnale personale, la tatuaje, în desene vizibile doar la când avem radiaţii UV.

Cu preţuri bune şi o mulţime de variante disponibile de instrumente de scris în magazinele de specialitate, pixurile cu cerneală invizibilă rămân o modalitate interesantă de entertainment pentru cei tineri şi pentru cei care vor să facă diverse experimente. Pe de altă parte, pixurile cu cerneală invizibilă pot fi oricând cea mai bună modalitate de personalizare a diverselor obiecte, sunt sigure şi simplu de folosit, iar lumina UV sau lanterna UV cu baterii pe care o au pixurile nu va face niciun rău utilizatorului dacă este folosită doar îndreptată spre hârtie.

Cu pixurile cu cerneală invizibilă nu doar că te vei distra de minune, dar vei avea la îndemână cel mai interesant şi mai cool instrument de scris pentru toate proiectele tale inedite şi pentru a bucura pe cei mici şi pe cei dornici de experimente cu totul ieşite din comun.

Gabriela Lazar

Learn More →