Curs formator: Cum să devii un instructor eficient și recunoscut în domeniul tău de activitate

Formatorii și instructorii sunt persoane care joacă un rol esențial în educația și formarea cursanților. Aceștia sunt responsabili de transmiterea cunoștințelor și informațiilor pentru a le permite să se dezvolte în viața profesională. Sarcina unui formator este aceea de este de a-i ajuta pe cursanți să își atingă obiectivele de învățare și să își dezvolte competențele. 

Cum să devii un instructor eficient și recunoscut în domeniul tău de activitate?

Profesia de instructor sau de formator este extrem de căutată în zilele noastre. Companiile și persoanele fizice apelează la acești profesioniști pentru a învăța și pentru a-și dezvolta abilitățile. Dar cum poți deveni un instructor eficient? Cu siguranta prin participarea la un curs formator.

Care sunt calificările de care ai nevoie pentru a deveni un formator?

Pentru a deveni formator nu sunt necesare foarte multe studii. Un curs formator este de ajuns. Cu toate acestea, este recomandabil să deții cunoștințe și/sau experiență într-un anumit domeniu pentru a putea să îi înveți pe alții. De asemenea, este important să deții abilitățile de comunicare și de predare potrivite dacă dorești să îți transmiți în mod eficient cunoștințele.

Începe-ți drumul către succesul în formare cu Cursul de Formator Profesional

Care sunt atuurile necesare pentru a deveni un formator eficient?

Un formator eficient și bun trebuie să fie un bun ascultător și să se simtă confortabil cu comunicarea. Trebuie să fie capabil să se adapteze la diferitele profiluri ale cursanților săi și să se asigure că aceștia se simt în largul lor. De asemenea, trebuie să fie extrem de organizat pentru a se asigura că sesiunile de formare se desfășoară fără niciun fel de probleme. 

Experiența și cunoștințele reprezintă atuuri de netăgăduit atunci când vine vorba de a deveni un formator eficient. Un formator bun trebuie să fie capabil să folosească diferite mijloace de formare pentru a-și transmite cunoștințele.

Ce trebuie să faci pentru a deveni formator?

Pentru a deveni un formator trebuie să urmezi un curs de formare de formatori. Numeroase sunt instituțiile și centrele care organizează astfel de cursuri. Odată ce ai absolvit acest curs formator vei deține suportul legal pentru a practica meseria de formator. Diploma reprezintă o condiție obligatorie însă este doar primul pas. Următorul pas necesar este practica. Poți căuta companii care să te ajute să dobândești experiența necesară. Mai poți încerca să capeți experiență în cadrul unui ONG sau poate găsești de unul singur un grup de voluntari. Recomandarea este aceea de a urma minim trei – patru cursuri înainte de a te prezenta în fața cursanților.

Apoi, următorul pas necesar este acela de  a-ți alege un domeniu de expertiză.  Sfatul nostru este acela de a-ți alege încă de la început un domeniu în care ai putea să devii cel mai bun. Încearcă să găsești domenii specifice precum managementul calității, personal branding sau tehnici de vânzări. 

Atunci când alegi un domeniu acesta ar trebui să aibă o legătură consistentă cu experiența practică. Niciodată nu vei fi un formator bun dacă nu ai avut experiență practică în domeniu ales. Cursanții își doresc să învețe de la un formator profesionist dar, mai ales, de la un formator cu experiență. Acesta este unul din ingredientele cheie pentru a deveni un formator eficient, de succes.

Care este rolul unui formator?

Rolul unui formator este acela de a conduce și de a organiza sesiuni de formare în diferite tipuri de organizații precum companii, centre de formare, școli publice sau asociații. Publicul este format, în general, din angajați sau din persoane aflate în căutarea unui loc de muncă care doresc să dobândească cunoștințe noi sau să acopere lacunele dintr-un domeniu. 

Un formator poate ajuta o comunitate de cursanți să se familiarizeze cu instrumentele informatice și cu anumite programe – Word, Excel, PowerPoint, programe pentru afaceri – sau poate preda subiecte mai teoretice precum elementele de bază ale marketingului pe internet sau resursele umane. 

Natura cursurilor sau atelierelor de lucru variază în funcție de obiectivele educaționale definite în prealabil de organizația pentru care lucrează. Un formator poate, spre exemplu, să îi învețe pe cei care întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă să-i ajute să redacteze un CV sau o scrisoare de intenție eficientă sau să-i sprijine pe angajați în dezvoltarea competențelor, ajutându-i să-și dezvolte abilitățile de conducere prin jocuri de rol și prin simulări de situații profesionale.

Cum să te diferențiezi de ceilalți formatori

Pentru a te diferenția de ceilalți formatori este esențial să ai o prezentare bună și să comunici în mod eficient. De asemenea, este important să creezi materiale de formare care să fie clare și ușor de înțeles pentru cursanții tăi. Este recomandabil să oferi prețuri cât mai atractive și să oferi cursuri de calitate pentru a te evidenția din mulțime. 

Profesia de formator este una extrem de solicitată și poate fi plină de satisfacții. Pentru a deveni un formator de succes este important să deții cunoștințe și abilități de comunicare și de predare.

Un formator este o persoană care, prin expertiza sa, sprijină și consiliază cursanții în formarea lor. Acționează ca un ghid pentru cursanți, asigurându-se de faptul că aceștia înțeleg pe deplin conceptele și dobândesc competențele și cunoștințele necesare pentru formarea lor. 

Un formator este un profesor, un mentor și antrenor într-unul singur și poate preda subiecte specifice sau competențe mai generale. Un formator poate oferi, de asemenea, servicii de tutoriat, consultații și sesiuni de sprijin.

Gabriela Lazar

Learn More →