Estetica şi funcţionalitatea unei construcţii se pot îmbunătăţi foarte mult dacă se alege ca varianta de „îmbrăcare” soluţia elegantă cunoscută sub denumirea de pereți cortină. Pereţii cortină sunt foarte buni izolatori termici şi fonici, designul lor este diferit, deci se adaptează la orice fel de imobil şi faţada, montarea este rapidă şi simplificată, timpii de execuţie şi de asamblare sunt reduşi, întreţinerea este uşoară, preţul foarte bun de fiecare dată. În plus, ai şi iluminat natural de calitate dacă alegi să foloseşti pereți cortină pentru faţade.
De ce să alegi pereții cortină?
Astăzi întâlnim peste tot pereţii cortină pentru că faţadele din sticlă şi din aluminiu sunt integrate în tot mai multe soluţii arhitecturale moderne. Versatilitatea lor este principala caracteristică luată în considerarea când firmele care se ocupă de faţade încep să lucreze şi să izoleze. Poţi să foloseşti pereți cortină pe plan vertical, înclinat, panta pozitivă şi negativă, pe acoperişuri, luminatoare şi cupole.
Ei au rol separator doar, între interior clădire şi mediul înconjurător, nu au rol structural aşadar, se execută din materiale uşoare pentru costuri mai mici când se construiesc imobile. De multe ori se foloseşte şi sticla pentru peretele cortină în aşa fel încât iluminatul să fie unul natural şi de calitate. Orice perete-cortină va rezista bine îndoirilor, răsucirilor de la vânt, cutremure, la precipitaţii, dar şi forţelor de încărcare de la propria sa greutate.
Fiecare perete-cortină este format din sistem structural propriu, elemente verticale, rigle distanţier, elemente orizontale, panouri montate pe sistem structural propriu, transparente din sticlă fixe sau mobile, panouri opace. Există multe dispozitive de fixare, prindere, etanşare, finisare, garnituri, chituri, avem şi geamuri termoizolante montate la final.
Presiunea este echilibrată între interior şi exterior, se conectează prin elemente special proiectate cu părţile structurale ale clădirii, deşi sunt autoportanți şi non-structurali. Toate influenţele externe sunt descărcate în sol prin structura clădirii, personalizarea faţadelor este mult mai simplă când ai la dispoziţie pereții cortină.
Tipuri de pereţi cortină şi caracteristici rame
Ca să înţelegem mai bine ce este cu aceşti pereți cortină trebuie să lămurim un lucru: faţadele din sticlă şi din aluminiu care îmbracă construcţiile sunt fix aceşti pereţi. Pe piaţă sunt mai multe tipuri de pereți cortină, cel mai cunoscut tip fiind cel clasic cu profile din aluminiu peste sticlă indiferent de modurile de montare. Discutăm despre profil semistructural, cu un contur la vedere de aluminiu prin care rigidizează prindere şi profil de aluminiu prin sigilare cu produs de silicon special la bază. Construcţia articulară este la fel ca la pereţii standard, ca să reziste la deformări.
La variantele standard de pereţi avem ferestre proiectate în aşa fel încât să nu iasă în afară ramelor, modul de asamblare este simplificat faţă de alte tipuri, geamurile montate au grosimi de până la 32 mm. Varianta semistructural de perete-cortină este una cu structura celulară obişnuită, construcţia este articulată, rezistă mai bine la deformări, dilatări şi contractări. Ramele speciale de la acest tip de perete-cortină sunt fabricate din profile cu bariera termică puternică, finisarea este perfectă, coloanele de aluminiu rezistă oricărui tip de încărcătură. Impermeabilitatea este asigurată de garnituri în trei rânduri.
Perete cortină structural are sistem identic cu cel semistructural, profilul nu se vede din exterior, aspectul este mereu de oglindă continuă, geamul este lipit de rama realizată din profile de aluminiu, nu avem bariera termică. Indiferent de tipul lor, pereţii cortină se pot combina cu placări de material compozit tip BOND, pentru aspect modern şi suprafeţe plane perfecte, uşor de întreţinut şi de montat.
Ramele sunt diferite, variază numărul de coloane de aluminiu rezistente în faţa oricărei încărcături dinamice şi statice. Alt mare avantaj pentru pereţii cortină este dat de adaptarea în funcţie de orice tip de clădire, înaltă – aici se îmbunătăţeşte mult performanţa acustică, joasă – izolează fonic excelent.
Toţi pereţii cortină permit integrarea ferestrelor şi sistemelor de acoperiş, dar şi soluţii cu panouri fotovoltaice. Ramele se ataşează direct pe structura construcţiilor, fără a afecta structura de rezistenţă a etajelor, a tavanelor. Cromatica este şi ea variată, finisajele se potrivesc oricărui profil exterior şi interior, întreaga structură cu pereţii cortină arată foarte bine.
Montare şi cum se aleg pereţii cortină
Pe lângă îmbrăcarea faţadelor de la clădirile noi, rezidenţiale şi de birouri, vom întâlni un perete cortină preț bun ca variantă pentru modernizarea construcţiilor vechi, monumente istorice, mai ales că acest tip de pereţi garantează impermeabilitate 100%, protecţie împotriva incendiilor şi balans redus. Întreţinerea pereţilor cortină este foarte simplă, se spala de două ori pe an, se pot curăţa automat şi la ploi mai puternice.
Pentru un montaj perete cortină corect pe orice clădire se vor parcurge mai multe etape. Se evaluează zona de montaj şi clădirea, se realizează proiectarea, se instalează ancorele rapid, cu şuruburi sau cu sudură, se inspectează toate elementele. Urmează montarea stâlpilor verticali, în ancore amplasaţi, se instalează şi profilele orizontale, se montează sticla şi se fixează, după care se instalează elementele de etanşare finale.
Pereţii cortină se vor integra cu orice elemente cu deschidere, se includ ferestre cu deschidere în foarfecă, paralelă, uşi, sisteme pentru acoperiş sau panouri fotovoltaice. Rezistă la coroziune şi zgârieturi, aluminiul din structura sa nu va rugini deloc. Pe lângă durabilitate, pereţii cortină permit obţinerea de faţade auto-portante, pentru siguranţă şi uşurinţă şi mai mare în întreţinerea normală.
Când alegi pereţii cortină pentru imobilul tău vei ţine cont de scop şi funcţionalitate, ce vrei să obţii de la ei, de materialele din care sunt făcuţi, de măsurătorile precise pe care le-ai făcut deja, de stilul decorativ şi arhitectural, dar şi de materiale şi texturi, culori faţade, montaj, întreţinere, buget disponibil şi izolare termică şi fonică dorită în interiorul imobilelor.