Cum să îți alegi un espressor automat potrivit pentru nevoile tale

Espressoarele de cafea sunt cea mai simplă modalitate de a obține o cafea perfectă, dar trebuie să admitem faptul că alegerea potrivită pentru un espressor automat poate fi dificilă deoarece avem la dispoziție o gamă variată. Conceptul de perfecțiune în ceea ce privește espressoarele de cafea este relativ, deoarece fiecare persoană are preferințe diferite. 

Producătorii înțeleg această varietate și adaptează ofertele pentru a se potrivi nevoilor diverse ale consumatorilor. Printre beneficiile de a deține un espressor automat de cafea, reamintim confortul de a putea prepara băutura preferată acasă.

Tipuri de espressor automat

Cele mai cunoscute sunt următoareleꓽ

 • Espressor automat cu rasnita

Acest tip este ideal pentru cei care doresc o cafea cu gust savuros. Espressoarele automate cu râșniță macină cafeaua înainte de preparare și nu necesită abilități sofisticate de manipulare. Acestea oferă o cafea proaspăt măcinată, menținând prospețimea aromei.

 • Cu cafea măcinată

Pentru cei cu timp limitat dimineața, acest tip este potrivit. Nu este nevoie să așteptați ca boabele de cafea să fie măcinate, dar sunt, în general, mai accesibile ca preț decât cele cu rasnita încorporată.

 • Espressor automat cu capsule de cafea

Acest tip de aparat de cafea este simplu de folosit. Pur și simplu introduci o capsulă de cafea în aparat și apeși un buton. Deși nu oferă o gamă largă de opțiuni, sunt mai accesibile ca preț și pot oferi o cafea bună, atât timp cât se aleg capsule de calitate.

Dacă vrei să știi unde găsești espressor automat ieftin, va trebuie să verifici mai multe site-uri și să compari prețurile. Ia în considerare ce îți dorești de la acest aparat, deoarece cu cât acesta vine însoțit de mai multe accesorii, cu atât costul de achiziție poate fi mai mare.

Motivele pentru care merită să achiziționezi espressor automat

Iată pe scurt, de ce a deține espressor automat este o alegere bunăꓽ

 • Un espressor automat oferă o cafea cu un gust deosebit.
 • Poți pregăti cafeaua preferată rapid, doar apăsând un buton.
 • Există o gamă largă de băuturi disponibile, precum espresso scurt, lung, cappuccino, etc.
 • Espressorul automat se curăță ușor și rapid.
 • Poți savura băuturi cu cafea proaspăt măcinată, deoarece multe tipuri de espressoare au încorporată o râșniță.
 • În plus, ai și dozator de lapte, astfel ai posibilitatea de a prepara diverse băuturi cu lapte și spumă de lapte.

Caracteristici pe care orice espressor automat trebuie să le aibă

 • Setări prestabilite

Espressoarele automate au setări prestabilite pentru diferite tipuri de băuturi pe bază de cafea. Acestea reglează automat temperatura, presiunea și cantitatea pentru fiecare băutură.

 • Macinare automată

Multe espressoare automate au o râșniță integrată și pot măcina cafeaua din boabe în cantitatea necesară înainte de preparare. Acest lucru asigură prospețimea cafelei.

 • Ajustări personalizate

Utilizatorii pot ajusta funcțiile principale, cum ar fi granulația de măcinare, intensitatea aromei și temperatura pentru a-și potrivi preferințele.

 • Presiune constantă

Espressoarele automate mențin presiunea optimă și constantă, chiar și atunci când sunt folosite în mod consecutiv, asigurând astfel calitatea cafelei.

 • Funcții de autocurățare

Aceste espressoare au funcții automate de curățare pentru a menține aparatul în stare bună de funcționare.

 • Capacitate mai mare

Fiecare espressor automat are, de obicei, rezervoare mai mari de apă, ceea ce îi permite să facă mai multe cafele fără a fi necesară reumplerea sau așteptarea.

 • Sisteme automate de spumare pentru lapte

Multe espressoare automate sunt dotate cu sisteme automate de spumare pentru lapte, permițându-ți să prepari băuturi cu lapte, cum ar fi cappuccino sau latte, cu ușurință.

Espresso Perfect: Cum să Alegi Cel Mai Bun Espressor Automat în 2023

La ce să fii atent când alegi espressorul automat

Hai să vedem de ce aspecte să ții cont atunci când ai nevoie de espressor automatꓽ

Performanță

Performanța unui espressor automat este determinată în principal de presiunea de operare a aparatului. Presiunea sub 9 bari va duce la obținerea unei cafele apoase, fără spumă și cu un gust slab.

Presiunea între 9 și 15 bari va produce o cafea savuroasă, cu spumă, oferind o experiență gustativă plăcută.

Presiunea peste 15 bari este potrivită pentru espressoarele folosite în industria HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele) și nu este necesar pentru uz casnic obișnuit.

Putere

Puterea unui aparat de făcut cafea este un factor important pentru extragerea rapidă a cafelei. Dacă dorești să pregătești o ceașcă de cafea într-un timp scurt, este recomandat să optezi pentru espressor automat preț cu o putere mai mare. Puterea mai mare asigură și rezistența aparatului.

Dimensiune și capacitate

Când trebuie să alegi un espressor automat, trebuie să iei în considerare dimensiunile și capacitatea acestuia. Gândește-te unde vei amplasa espressorul în bucătăria ta sau în spațiul de lucru. Aparatul poate ocupa un spațiu generos, așa că asigură-te că ai suficient loc pentru el.

Dacă vrei să pregătești o singură ceașcă de cafea, poți opta pentru un model de espressor automat cu o capacitate mai mică. Dacă dorești să faci două sau mai multe cești simultan, vei avea nevoie de un aparat cu o capacitate mai mare.

Verifică dimensiunile rezervoarelor de apă, cafea și lapte (dacă aparatul are această opțiune). Aparatele mai mari au de obicei rezervoare cu o capacitate mai mare, de exemplu, cel puțin 1,5 litri pentru rezervorul de apă și 250 de grame pentru cel de cafea.

Un espressor automat cu rasnita are, în general, dimensiuni medii de aproximativ 46 cm x 36 cm x 12 cm. Aparatele de cafea de calitate sunt construite din materiale solide și pot avea o greutate de peste 10 kilograme.

Durata de preparare

Timpul de preparare al cafelei este un aspect esențial atunci când alegi espressor automat.  Un espressor bun ar trebui să poată prepara un espresso de 30 de mililitri în aproximativ 30 de secunde. Acest timp este esențial pentru a obține o cafea cu gust intens și echilibrat. Evită espressoarele care necesită mai mult timp, deoarece acestea pot duce la o cafea cu gust slăbit sau denaturat.

Temperatura de lucru

Apa folosită pentru prepararea cafelei trebuie să atingă o temperatură de aproximativ 90 de grade Celsius pentru a extrage aromele corespunzător. Majoritatea espressoarelor automate din clasa medie și superioară pot asigura această temperatură. Unele modele de top permit chiar ajustarea temperaturii pentru a se potrivi preferințelor tale.

Preîncălzirea ceștii

Unele espressoare automate de calitate pot preîncălzi ceștile înainte de a începe prepararea cafelei. Acest lucru asigură că cafeaua se va menține la temperatura optimă și nu va fi afectată de o ceașcă rece.

Gabriela Lazar

Learn More →