Cum să îți izolezi termic și fonic casa cu panouri de fațadă

Atunci când vine vorba despre construcțiile tradiționale, învelișul exterior este lipit de stratul izolator. În cazul unei fațade care va fi izolată termic și fonic, cu panouri de fațadă ventilate, aceste elemente sunt separate de un spațiu gol numit spațiu de aer. Printr-un „efect de coș de fum”, un flux de aer circulă permanent în acest spațiu, reglând temperatura și umiditatea clădirii. 

Panourile fațadă oferă de asemenea posibilități nelimitate. Fiecare proiect, fie că vorbim despre o nouă construcție, fie că vorbim despre o renovare, poate să fie transformat într-o veritabilă capodoperă artistică unde creativitatea nu cunoaște deloc limite.

De ce ar trebui să alegi panouri fațadă ventilată?

Studiile științifice au demonstrat faptul că o fațadă ventilată, cu panouri fațadă are o mulțime de avantaje față de alte tehnici de construcție. Atunci când un perete de cărămidă sau de beton este expus în mod continuu la ploaie, acesta poate acționa ca un burete, datorită naturii poroase a materialelor sale. 

Fațadele ventilate, însă, permit evacuarea apei prin cavitate și evaporarea oricărei alte umidități datorită aerului care circulă. Cavitatea fațadei poate deveni umedă din cauza rosturilor deschise, dar această umiditate se va evapora rapid datorită fluxului de ventilație din cavitatea de aer. Lucruri pe care le vei afla aflând fațadă ventilate detalii.

Panouri fațadă ventilată și climatul interior. Folosirea unei fațade ventilate prin intermediul unor panouri fațadă permite crearea unui climat interior sănătos. Cum funcționează însă aceasta? O fațadă ventilată fibrociment poate reduce impactul solar direct asupra clădirii și pereții nu se încălzesc la fel de mult ca și alte construcții pe timp de vară, grație unui flux de aer constant în cavitate, care răcește în mod constant construcția. 

Cu o fațadă bine proiectată și bine construită cu plăci fibrociment exterior, se vor evita dezavantajele condensului, deoarece apa se va usca sau se va scurge. De asemenea, se previn problemele cu algele și umezeala, deoarece fațada „respiră singură”.

Ce este o fațadă ventilată?

O fațadă ventilată este un sistem de construcție care lasă un spațiu liber între izolație și învelitoare. Acest spațiu este deschis în partea de sus și de jos, un lucru care permite o ventilație naturală a fațadei!

De asemenea, o fațadă ventilată poate să fie considerată impermeabilă. Poate proteja o casă sau o clădire de intemperii, creând în interior un climat interior sănătos. Sistemele de fațadă ventilată sunt considerate a fi cel mai eficient mod de a rezolva problema izolării clădirilor – și, prin urmare, sunt din ce în ce mai căutate de arhitecți și constructori – deoarece elimină punțile termice nedorite și problemele de condensare, făcând posibilă obținerea unui comportament termo-higrometric excelent în clădiri.

În același timp, studiile arată că protecția care este oferită de sistemul de fațadă ventilată detalii duce la economii de energie de până la 20%, precum și la o întreținere mult mai ușoară și mai ieftină și la o durată de viață mai lungă decât alte opțiuni. Trebuie adăugat că – datorită flexibilității modulare – fațadele ventilate reprezintă soluția ideală pentru îmbunătățirea esteticii oricărui tip de spațiu, transformându-l într-o soluție pe cât de frumoasă, pe atât de funcțională.

Panouri Fațadă de Înaltă Calitate: Soluția Perfectă pentru Designul Exterior

De ce să folosești plăci fibrociment exterior?

Acest tip de plăci prezintă numeroase avantaje. Datorită diverselor sale caracteristici, această placare a fațadelor oferă:

  • Protecție de înaltă calitate pentru fațada clădirii. Aceste plăci protejează fațada împotriva schimbărilor de temperatură, a precipitațiilor, a efectelor mecanice, etc.
  • O fațadă exterioară complet ventilată sau combinată cu o izolație.
  • O protecție garantată pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea utilizatorilor clădirii, deoarece nu se utilizează substanțe chimice toxice.
  • Instalare ușoară, care poate fi realizată în orice moment. Chiar dacă plouă, este posibil să se instaleze folia de fibrociment.
  • O gamă largă de culori, texturi și forme.

Plăcile din fibrociment sunt, în general, cel mai frecvent utilizat material de construcție exterioară de pe piața actuală. Este considerat un material revoluționar și o modalitate rapidă și fiabilă de a crea clădiri publice și blocuri de apartamente frumos decorate. 

Pe piață există mai multe modele disponibile, ceea ce încurajează creativitatea atunci când vine vorba despre construire sau renovare. Ceea ce face ca acest produs de panouri de fațadă să fie atât de renumit este varietatea de culori, finisajul lucios sau mat, textura care imită perfect materialele naturale și capacitatea de a adera la toate tipurile de fațade.

Cum se aleg cele mai bune panouri fațadă pentru izolarea termică și fonică?

Atunci când te decizi să renovezi fațada exterioară, pentru a te bucura de o izolare fonică și termică, dar și de un plus de estetism, este foarte important să faci cele mai bune alegeri. Este necesar să ții cont de unele criterii bine definite. 

Panourile pe care le vei alege trebuie să reunească unele condiții bine determinate. Va trebui să verifici astfel, marca de fabricație, calitatea materialelor utilizate, condițiile de cumpărare și de garanție, gradul de soliditate și rezistența în fața intemperiilor, modelul, dar și disponibilitatea unui panou unic și original.

În plus, este important să se ia în considerare greutatea plăcilor, care variază de la un producător la altul. Acest criteriu este foarte important, deoarece influențează greutatea pereților și a fundațiilor clădirii, din cauza sarcinilor crescute. De asemenea, este important să se verifice dacă producătorul oferă elemente de fixare care să ajute la ascunderea diferitelor cusături.

În concluzie, plăcile din fibrociment fac posibilă realizarea unui finisaj exterior reușit pentru clădiri. Acest produs garantează o prezentare îngrijită și un design impresionant și durabil, care răspunde perfect așteptărilor tale. Este un material care rezistă perfect la diversele atacuri exterioare, protejându-ți pereții și rămânând în același timp practic și rezistent.

Cu panourile fațadă poți beneficia de o mulțime de avantaje. Odată ce sunt instalate, sunt ca o a doua piele pentru casa ta. Sunt plăci ce permit înfrumusețarea casei tale, dar care vor ameliora în același timp și performanța energetică a casei. 

Sunt disponibile în diferite nuanțe, astfel că pot să fie alese în funcție de stil și de gusturi. Unele pot să imite foarte bine lemnul iar altele mai moderne pot să aibă nuanțe de albastru sau de gri. Plăcile de fibrociment mai oferă și posibilitatea de a le vopsi. Se pot folosi de asemenea, atât pentru construcțiile mai noi, cât și pentru renovare.

Gabriela Lazar

Learn More →