Sfaturi utile despre cum sa pregatesti pomii fructiferi pentru iarna

Toamna este cea mai buna perioada in care puteti planta in gradina o varietate larga de pomi fructiferi, de cele mai multe ori fiind recomandat ca aceasta actiune sa fie realizata intre 15 octombrie si 15 decembrie, insa inainte de venirea primului inghet.

Cu toate acestea, odata ce au fost plantati, va fi important sa acordati o atentie sporita catre pregatirile pe care trebuie sa le efectuati pentru a proteja pomii de temperaturile inghetate ale iernii. Aceasta actiune va asigura pomilor sanse mult mai mari de a supravietui si de a incepe sa se dezvolte frumos atunci cand primavara isi va face simtita prezenta.

  1. Irigati in mod consistent

Indiferent de soiurile de pomi fructiferi plantati in gradina, irigarea este esentiala pentru a-i pregati in mod adecvat pentru iarna. Daca va asigurati ca acestia primesc o cantitate suficienta de apa, pomii vor putea face fata mult mai usor temperaturilor scazute, iar radacinile se vor putea dezvolta mult mai bine. In general este recomandat sa udati pomii pana la cateva saptamani inainte ca pamantul sa inghete. Frecventa, cat si cantitatea de apa aplicata trebuie ajustata in functie de vreme (daca este seceta udati mai des, daca ploua in mod repetat, udati rar sau chiar deloc).

  1. Aplicati un strat de mulci la baza noilor pomi fructiferi

Izolarea radacinilor poate fi una dintre cele mai importante lucruri pe care le puteti face pentru a le asigura supravietuirea. Mai ales daca locuiti intr-o zona in care iarna este aspra, aplicarea unui strat de mulci la baza va proteja radacinile (mai ales pe cele fine) de temperaturile scazute si inghet, lucru ce ii va permite sa continue sa absoarba apa si nutrienti valorosi. Puteti utiliza paie, rumegus sau scoarta de copac.

  1. Evitati sa taiati crengile toamna

Curatarea de crengi pentru modelare si indepartarea celor bolnave trebuie realizata doar primvara, deoarece in aceasta perioada pomii se pot vindeca mult mai usor si nu vor fi afectati in mod negativ de temperaturile scazute.

  1. Protejarea de vanturi puternice

In cazul in care gradina este pozitionata intr-o zona expusa cu vanturi viguroase, puteti lua in considerare implementarea unor paravane ce vor proteja livada de pomi fructiferi de vanturile uscate si reci ale iernii.

  1. Observati indeaproape dezvoltarea daunatorilor

Verificati periodic pomii de semne de infestare cu daunatori, iar in cazul in care sunt gasiti astfel de indicatori, va fi important sa aplicati insecticide specializate.

  1. Preveniti daunele cauzate de zapada si gheata

Zapada acumulata poate duce la ruperea ramurilor, de aceea va fi important in zilele cu ninsoare sa o indepartati usor, minimizand astfel sansele ca pomii sa fie afectati in mod negativ de gheata si temperaturile scazute.Plantarea in gradina a catorva pomi fructiferi poate fi foarte benefica pentru orice persoana, atat prin fructele proaspete si gustoase, cat si pentru florile si umbra incredibila pe care le ofera in sezonul cald. Avand in vedere aceste lucruri, va fi esential sa va protejati cat mai bine noii pomi de temperaturile inghetate ale iernii, fiind primul pas catre o livada bogata si productiva.

stirihot.ro

Learn More →