
Pablo Picasso spunea așa și o spunea bine: „Fiecare copil este un artist, problema este să rămână artist și atunci când va crește”. Creativitatea a fost multă vreme văzută dintr-o perspectivă mai degrabă negativă, iar ideile îndrăznețe ale copiilor tind să fie uneori privite ca fiind pozne. Ei bine, creativitatea joacă un rol foarte important în viața unui copil, iar stimularea ei încă de la vârste fragede poate aduce beneficii și în viitoarea viață de adult a micuțului. Creativitatea nu se rezumă doar la actul de a crea, asociat domeniului artistic, creativitatea este o abilitate de care ne putem folosi zi de zi, iar conturarea ei cât mai devreme poate ajuta enorm la soluționarea multor probleme cu care ne confruntăm.
Așadar, cum îi poți stimula creativitatea copilului tău?
Pune-i întrebări și poartă discuții cu el pe diverse teme
Comunicarea este foarte importantă. Ea naște discuții interesante din care micuțul poate avea multe de învățat sau doar se poate bucura că este ascultat sau, mai degrabă, auzit. Pune-i întrebări care pot părea ciudate: Cum crezi că arată un extraterestru? Oare cum se simte un curcubeu? Ce ai face dacă ai avea toți banii din lume? De obicei copiii sunt cei care pun zeci și zeci de întrebări, dar încearcă să eviți acest raport de superioritate când vine vorba de comunicare. Pune-i și tu întrebări și ascultă-l.
Arată-i lumea
Copiii sunt foarte curioși, iar locurile pe care le explorează le vor rămâne în suflet toată viața. O modalitate bună de a le spori creativitatea este prin a le arăta diverse locuri. Fie că este vorba despre o plimbare prin pădure sau un picnic pe un câmp, fie că ne referim la o vizită la muzeul de artă sau la observatorul astronomic, copiii sunt foarte încântați să iasă din casă și să exploreze. Ochii lor sunt ca niște bureței care vor să absoarbă tot ce văd în jur.
Lasă-l să se plictisească
Cei mici nu au nevoie de foarte multe lucruri pentru a se distra. În primii ani de viață, faptul că văd pentru prima dată atâtea lucruri îi stimulează suficient. Ei vor găsi întotdeauna o activitate care să le provoace curiozitate și amuzament, așa că din când în când este bine să fie lăsați să „se plictisească”.
Optează pentru jucării mai interesante
După ce s-au și plictisit, cei mici roiesc în jurul rafturilor de jucării mai ceva ca niște albine pe un câmp cu flori. O modalitatea foarte bună de a le spori creativitatea este achiziționarea unor jucării din lemn pentru copii de la Babyjohn.ro – acestea sunt simple și totuși complexe, copiii le pot folosi în diferite feluri, pot crea tot soiul de jocuri, sunt sustenabile și foarte practice!
Citește-i povești
Dacă începi să-i citești de la vârste fragede, copilul va crește cu această iubire pentru lectură și și-o va asocia la un moment dat, ceea ce este de dorit. Poți să creezi un mic ritual: înainte de culcare, citește-i o poveste scurtă. Pe lângă faptul că este un moment intim și pe care și-l va aminti toată viața, poveștile îi vor contura creativitatea și-i vor dezvolta pofta de a scrie, a citi, a desena. Pe scurt, se va inspira din aceste povești.
Încurajați-le hobby-urile copiilor voștri și lăsați-le creativitatea să zburde! Îi va face fericiți și le va oferi un viitor mai ușor.
Sursă foto: pexels.com