Cum funcționează un sistem fotovoltaic de la Helius și ce echipamente folosește

Motivul principal pentru care oamenii doresc să aibă un sistem autonom și să se deconecteze de la rețelele centralizate de alimentare cu energie existente, este dorința de a câștiga independență energetică și de a nu depinde de defecțiunile rețelei electrice, de creșteri ale tarifelor de energie electrică, etc. 

Un sistem fotovoltaic de la Helius transformă lumina solară în energie electrică. Acest proces are loc în module individuale, care constau din mai multe celule solare individuale. Lumina soarelui stimulează electronii din celulele solare să se miște. 

Aceasta creează electricitate: curent continuu. Un invertor convertește curentul continuu în curent alternativ, astfel încât să poți utiliza energia electrică generată de panourile fotovoltaice în gospodărie.

Ce echipamente folosește Helius pentru sisteme solare?

Pentru sisteme solare, Helius oferă în primul rând soluții personalizate și folosește echipamente premium, precum panouri fotovoltaice, invertoare și materialele necesare de la producătorii de top. Pentru a finaliza orice sistem solar în cel mai scurt timp, Helius oferă pentru instalare panouri fotovoltaice cu o durată de viață de până la 25 de ani. 

Instalarea panourilor fotovoltaice se realizează într-o perioadă relativ scurtă de la semnarea contractului. Helius îți oferă consultanţa de care ai nevoie pe parcursul contractului de instalare, montare și punere în funcțiune și asigură tot echipamentul aferent. 

După instalare, periodic vei avea nevoie de mentenanță, care este asigurată tot de Helius. Avantajul este că în momentul în care devii consumator, surplusul de energie poate fi livrat unui furnizor de energie electrică, putând beneficia astfel și de un venit în plus.

Diferența dintre un sistem solar și un sistem fotovoltaic

Un sistem solar este termenul colectiv pentru tehnologiile care folosesc energia solară. Aceasta include atât sistemele fotovoltaice, cât și cele solare termice. Aceste două tipuri de sisteme solare sunt fundamental diferite ca structură și funcție. 

În timp ce un sistem fotovoltaic folosește energia solară pentru a produce energie electrică, un sistem solar termic generează căldură, de exemplu pentru încălzire și apă caldă în casă. Un sistem fotovoltaic transformă energia solară în energie electrică. Pentru acest proces complex sunt necesare diverse componente. 

Îmbrățișează Viitorul Energetic Verde cu Panouri Solare Inovatoare

Panouri solare

În modulul solar, celulele solare dintr-un cadru de aluminiu sunt interconectate etanș la apă, folosind benzi de cupru. Majoritatea modulelor funcționează cu celule de siliciu și suprafețe de sticlă pentru a utiliza cât mai bine lumina soarelui. 

Un strat protector protejează celulele sensibile de intemperii și pe partea inferioară. Cu cât sunt instalate mai multe module, cu atât randamentul potențial al sistemului fotovoltaic este mai mare.

Alinierea optimă a sistemului joacă, de asemenea, un rol important. Este avantajos dacă sistemele fotovoltaice sunt orientate spre sud și au o înclinare de 30 până la 35 de grade. Și, desigur, pe module ar fi necesar să cadă cât mai puțină umbră. 

Cu optimizatorii de module, totuși, poți acoperi zonele temporar umbrite ale sistemului solar. La Helius există panouri solare cu tehnologie semi-cut care pot produce și energie electrică în zilele înnorate.

Cablu solar

Cablurile solare transmit curentul continuu de la modulul solar la invertor. Sunt deosebit de stabile și rezistă bine la radiațiile UV. Cablurile mai groase oferă mai multă siguranță. Drumul până la invertor trebuie să fie cât mai scurt posibil, astfel încât să nu existe pierderi de linie în timpul transportului.

Contor electric

Un contor de randament măsoară cantitatea de energie solară generată. În plus, desigur, trebuie înregistrată câtă energie solară folosește gospodăria și câtă alimentează și extrage din rețeaua publică. Aceasta funcționează printr-un contor bidirecțional. 

Această combinație de contor de alimentare și de referință, înlocuiește contorul unidirecțional la instalarea unui sistem fotovoltaic. Contoarele moderne bidirecționale arată alternativ pe un afișaj, cantitățile achiziționate și cele introduse.

Invertor

Invertorul nu numai că convertește curentul continuu din sistemul fotovoltaic în curent alternativ, dar monitorizează și întregul sistem fotovoltaic. Măsoară tensiunea, curentul și puterea sistemului și poate astfel identifica rapid defecțiunile.

Sistem de stocare a energiei

Un sistem de stocare a energiei solare stochează energia solară produsă în timpul zilei pentru a fi consumată la o oră ulterioară (de exemplu, seara). Aceasta înseamnă că autoconsumul sistemului solar poate fi crescut de la 30 la până la 80 la sută. În funcție de consumul de energie, o locuință unifamilială clasică necesită un rezervor de stocare cu o capacitate cuprinsă între 5 și 15 kWh. 

Cu cât memoria este mai mare, cu atât devine mai ieftină. Un sistem de stocare a energiei solare funcționează în același mod ca o baterie de mașină: energia electrică este transformată în energie chimică. 

Durata medie de viață a unui sistem fotovoltaic este de 30 de ani. Mulți producători oferă încă o garanție de performanță de 80% pentru sistemele lor chiar și după 25 de ani de funcționare. Celulele solare își mențin eficiența timp de zeci de ani. 

De exemplu, contactele metalice ruginite conduc mai puțină electricitate. Straturile protectoare de plastic sunt, de asemenea, descompuse de lumina UV de-a lungul anilor.

Sistem fotovoltaic de la Helius – Avantaje

În ultimii ani, procesele de producție pentru modulele solare s-au îmbunătățit semnificativ. Era nevoie de aproximativ zece ani pentru ca o uzină mai mică să genereze cantitatea de energie care era folosită pentru a o produce (perioada de recuperare a energiei). 

Conform celor mai recente calcule, perioada de rambursare a energiei este acum de doar unul sau doi ani. Presupunând o durată de viață de 30 de ani, un sistem fotovoltaic va genera în mod ideal de 20 de ori energia utilizată pentru producerea sa.

Noile materiale de la Helius cresc eficiența sistemelor fotovoltaice. În același timp, procesele de producție pentru panouri solare devin din ce în ce mai eficiente. Ca urmare, investiția în panouri fotovoltaic se amortizează rapid. Cu energia solară din propriul sistem fotovoltaic, nu numai că îți faci casa independentă de creșterea prețurilor la energie, ci și generezi energie fără emisii de CO₂.

Schimbările climatice, creșterea prețurilor la energie electrică și obiectivele ambițioase ale României în materie de climă, fac în prezent din instalarea de sisteme panouri solare una dintre cele mai importante tehnologii pentru protecția climei. 

Energia solară poate fi convertită direct în energie electrică folosind panouri fotovoltaice. Este o modalitate aproape neutră din punct de vedere climatic de a produce electricitate. Panourile fotovoltaice de la Helius sunt acum nu numai ușor accesibile persoanelor fizice, ci și o investiție în preț panouri solare care merită.

Gabriela Lazar

Learn More →